Sobotka: Uvažujeme o silné státní bance

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
7. 9. 2013 14:44
Banka by nabízela běžné komerční služby a konkurovala by soukromým, řekl Právu.
Foto: Vojtěch Marek

Praha – ČSSD uvažuje o zřízení silné státní banky, která by nabízela běžné komerční služby a konkurovala by tak soukromým bankám.

Řekl to předseda strany Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro deník Právo, který se ho ptal na programové plány pro případ, že se ČSSD po volbách ujme vládní odpovědnosti.

„Domníváme se, že by existence takové jedné silné státní banky, samozřejmě fungující za naprosto standardních podmínek na trhu, znamenala i určitou konkurenci pro privátní bankovnictví. Koneckonců na větší konkurenci mezi bankami by mohli vydělat i občané,“ řekl listu Sobotka.

Vytvořením takové banky by podle Sobotky vznikl nástroj pro vládní hospodářskou politiku. Co se týče rozsahu poskytovaných služeb, Sobotka nevyloučil ani prodej státních dluhopisů občanům, což podle něj ČSSD podporovala už dříve.

„Posílili bychom stávající Českomoravskou záruční a rozvojovou banku. Tato banka by byla řízena na základě standardních tržních a komerčních principů. Pouze by zde bylo stoprocentní státní vlastnictví a aktivity by se rozšířily ve směru univerzální komerční banky,“ řekl Sobotka k formě správy banky.

Předseda ČSSD se k těmto úvahám dostal po dotazu, zdali strana plánuje nějaké privatizace, popřípadě rozšiřování státního vlastnictví. Takové ambice podle Sobotky jeho strana nemá, ale uvažuje právě o posílení Českomoravské záruční a rozvojové banky.

 

Právě se děje

Další zprávy