Hejtmani vzkazují vládě: Perzekuce za poplatky nevyjde

Kateřina Eliášová, Eva Benešová
17. 2. 2009 17:00
Ministerstva mohou podle krajů napadnout jen formální chyby, nikoliv samotné rozhodnutí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Je správné, když politici obcházejí zákon a když přitom vydávají veřejné peníze?

To je spor, do něhož se pustila vláda vedená ODS a kraje reprezentované politiky hlavní opoziční strany ČSSD.

Kraje se rozhodly, že budou v krajských nemocnicích a lékárnách refundovat pacientům zákonem stanovené regulační poplatky. Peníze na to berou z krajských rozpočtů.

Vláda, která poplatky zavedla, se rozhodla kraje za to perzekuovat, uvažuje mimo jiné i o tom, že by kvůli poplatkům zkrátila  krajům příjmy.

Hejtmani se dnes proti něčemu takovému ohradili. Tvrdí, že by ministerstva musela nejdříve najít chyby v úředním postupu.

„Rozhodnutí je v samostatné působnosti kraje, museli by nalézt formální pochybení, a to nenajdou," tvrdí pardubický hejtman Radko Martínek.

Zdvořile odpovíme

Podle něho mohou ministerstva přezkoumat jakékoliv rozhodnutí.

„Mohou se nás zdvořile zeptat a my jim zdvořile odpovíme. To je vše. Na usnesení jsem najal právníky a jsem si jistý, že chyby nenajdou," tvrdí Martínek.

Strach o peníze nemá ani středočeský hejtman David Rath.

„Krajské rozpočty jsou součástí celostátního rozpočtu, a ten je už na letošní rok schválen. Nanejvýš se nám mohou mstít v příštím roce," prohlásil Rath.

Ani on nepochybuje, že dary, jejichž prostřednictvím hradí kraje poplatky za pacienty, obhájí. „Kraje i obce mají plné právo použít peníze na dar. Komukoliv. Například naši předchůdci vyplatili dar skupině historického šermu," argumentuje.

Vláda chce nejprve jednat

Vláda včera pověřila ministry Ivana Langera a Miroslava Kalouska, aby s kraji jednali jednali s kraji. Pokud se nedohodnou, mohly by kraje podle náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra přijít i o část peněz.

"Je třeba se ptát, jestli tyto položky při napnuté situaci státního rozpočtu převádět krajům na to, aby je využívaly na obcházení zákona, nebo je efektivně využít například na protikrizová opatření," naznačil Šnajdr způsob, kterým se chce Kalousek ubírat.

Kromě toho prý ministerstvo financí může zrušit usnesení kraje, pokud zjistí, že je v rozporu se zákonem. V tomto případě má jít o rozhodnutí o hrazení regulačních poplatků za pacienty v krajských zařízeních.

Kontroly už začaly

Co konkrétně ministři v nejbližších dnech podniknou, Langer ani Kalousek neřekli.

„Já mám pouze za úkol přezkoumat mandatorní a fakultativní transfery z centrálních fondů do krajských rozpočtů v době krize. Nehodlám spekulovat o žádných scénářích," reagoval Kalousek.

Ministerstvo vnitra už dokonce začalo s kontrolami ve dvou krajích. A to bez rozhodnutí vlády.

K žádným jednáním mezi vládou a hejtmany zřejmě zatím nedošlo. „Já jsem připraven jednat. Jakmile mě někdo osloví, svolám neprodleně jednání Asociace krajů a pokusíme se najít kompromisní řešení," reagoval jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů Michal Hašek.

Uvedl, že má plán, jak celou situaci vyřešit, ale zatím ho neprozradí.

 

Právě se děje

Další zprávy