Havel oceňuje postoj Česka vůči Kubě

ČTK, dam
7. 11. 2005 11:33
Praha - Bývalý disident a exprezident Václav Havel oceňuje, že Česká republiika stojí na straně kubánských disidentů a nikoli na straně diktátorského komunistického režimu Fidela Castra.

Havel ve svém aktuálním prohlášení reagoval na dosud poslední diplomatickou roztržku mezi Českou republikou a Kubou. Česko chtělo u příležitosti státního svátku 28. října uspořádat v hotelu v Havaně recepci, na kterou pozvalo i kubánské disidenty. Kubánské orgány ale oslavu zakázaly a označily ji za kontrarevoluční akci.

Ministerstvo se proti zákazu ohradilo v protestní nótě, ale Chargé d'affaires kubánského velvyslanectví v Praze Aymée Hernándezová ji kategoricky odmítla. "Veškerý kubánský disent je vykonstruovaný, najatý Spojenými státy, a pokud někoho mrzí jednání české vlády, pak je to kubánský lid," prohlásila Hernándezová pro agenturu EFE.

Byla to přitom právě Česká republika, která za podpory Polska letos v lednu v EU prosadila svobodné zvaní kubánských disdentů na společenské akce. (Více o této iniciativě ZDE)

O incidentu mezi Českou republikou a Kubou bude dnes ministr zahraničí Cyril Svoboda informovat své kolegy ze zemí EU.

Podle Havla je jen otázkou krátkého času, kdy se Castrův režim zhroutí. Bojovat proti němu může mezinárodní společenství prostřednictvím embarg, diplomatických bojkotů, finanční podporou odpůrců režimu či jejich co možná největším informováním, soudí exprezident. Boj za dodržování lidských práv, mimo jiné na Kubě, se stal jeho hlavní agendou po odchodu z Pražského hradu.

 

Právě se děje

Další zprávy