Havel jako zákon. Zasloužil se o svobodu, řekl i Senát

Domácí Domácí
29. 2. 2012 12:26
Návrh, aby Senát doporučil vládě přejmenovat letiště v Ruzyni po Havlovi, ale neprošel
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Senátoři podle očekávání hladce schválili zvláštní zákon, kterým je oceněn exprezident Václav Havel. Stojí v něm: Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii.

Hlasování bylo jednoznačné, několik senátorů akorát mělo výhrady vůči formě zákona. Proti normě byl jen zástupce KSČM.

Hodnotící forma zákona měla v Senátu své odpůrce, kteří se hlasování buď zdrželi, nebo nezúčastnili.

"Václav Havel se zasloužil o mnoho dobrého. Pro návrh, kterým to vytesáme do kamenných desek zákona, však ruku nezvednu," uvedl místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). Podle něho i podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera se historická role osobnosti nemá hodnotit zákonem.

"Tato holá věta je velkým zploštěním jeho (Havlovy) osobnosti," komentoval normu Dienstbier. "O pravdě se nedá hlasovat," přidal se Jiří Pospíšil (ODS).

Zastánci normy, například místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) nebo Stanislav Juránek (KDU-ČSL), naopak připomínali symbolický význam zákona.

Bývalý předseda lidovců Jiří Čunek neuspěl s návrhem, podle něhož měl Senát požádat vládu, "aby zajistila změnu názvu Letiště Ruzyně na Letiště Václava Havla".

V českém právním řádu se stalo tradicí, že stát formou zákona vyjadřuje uznání osobnostem, které vykonávaly funkci hlavy státu.
 
Již za první republiky takto stát ocenil prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, v roce 2004 ocenil Parlament jeho nástupce Edvarda Beneše.
 
Také Federální shromáždění v roce 1990 ocenilo zásluhy Milana Rastislava Štefánika na vzniku samostatného československého státu slovy, že se zasloužil o vznik společného státu Čechů a Slováků.

 

Právě se děje

Další zprávy