Poslanci přijali zákon Havel. Zasloužil se o svobodu

Domácí Domácí
1. 2. 2012 13:18
Exprezident se tak in memoriam zařadí po bok T. G. Masaryka a Edvarda Beneše
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslanci ocenili exprezidenta Václava Havla zvláštním zákonem. V něm stojí: Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii.

Zákon o zásluhách zesnulého prezidenta přijala vláda už 19. prosince, sněmovna jej nyní posvětila ve zrychleném režimu hned v 1. čtení a na stůl jej tak dostanou senátoři.

Pro bylo 136 poslanců, 16 hlasovalo proti.

Předlohu podpořili i opoziční sociální demokraté. František Bublan (ČSSD) podotkl, že zákon není jen o vyjádření vděčnosti Havlovi, ale i o jeho odkazu.

Proti byli jen komunisté. Jejich předseda Vojtěch Filip citoval z Havlova někdejšího porevolučního projevu, že komunisté straší nezaměstnaností a tvrdí, že je nepřítel socialismu.

Filip také podotkl, že Havel chtěl být prezidentem jen jedno volební období. "Slova byla jedna, činy byly druhé," uvedl předseda KSČM.

V českém právním řádu se stalo tradicí, že stát formou zákona vyjadřuje uznání osobnostem, které vykonávaly funkci hlavy státu.

Již za první republiky takto stát ocenil prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, v roce 2004 ocenil parlament jeho nástupce Edvarda Beneše.

Také Federální shromáždění v roce 1990 ocenilo zásluhy Milana Rastislava Štefánika na vzniku samostatného československého státu slovy, že se zasloužil o vznik společného státu Čechů a Slováků.

Ministr dopravy Pavel Dobeš chce v únoru vládě navrhnout i další poctu zesnulému prezidentovi - přejmenování Ruzyňského letiště. Získal už totiž souhlas vdovy Dagmar Havlové, což byla jedna z podmínek kabinetu pro případné jednání.

Pod petici za přejmenování letiště, kterou inicioval režisér Fero Fenič, se už podepsalo téměř 82 tisíc lidí. Návrh podpořili i pražští radní.

Státní akciová společnost Letiště Praha si už koncem minulého roku zaregistrovala ochrannou známku se jménem bývalého prezidenta. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by přejmenování vyšlo na deset až patnáct milionů korun.

Bývalý československý a český prezident Havel zemřel ve věku 75 let v neděli 18. prosince na své chalupě v Hrádečku na Trutnovsku.

 

Právě se děje

Další zprávy