Fischer není pánem svého týmu, řekl politolog online

Zdeněk Mihalco
24. 4. 2009 12:06
Hostem online rozhovoru Aktuálně.cz byl politický analytik Jan Kubáček
Jan Kubáček
Jan Kubáček | Foto: Aktuálně.cz

Praha - O složení překlenovací vlády se rozhoduje v Lidovém domě a na Jánském vršku. Přesvědčen o tom je alespoň politický analytik Jan Kubáček.

"Není pánem svého týmu," řekl v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz na adresu designovaného premiéra Jana Fischera.

Šéf nového kabinetu se dnes - přesně měsíc od pádu vlády Mirka Topolánka - sešel s prezidentem Václavem Klausem. "Jeho současný program vnímám spíš už jako seznamování se s prací, úkoly ministrů a nejbližšími problémy. Jinými slovy, vláda již v podstatě neformálně zasedá."

Zelení se ve volbách pokusí o zázrak

V online rozhovoru padla otázka i na nečinnost ČSSD poté, co svrhla Topolánkův kabinet.

"Souvisí to s neradostnou ústavní úpravou, kdy u nás neznáme zodpovědnost opozice za další vývoj," míní s tím, že užitečná by bylo uzákonění tzv. konstruktivního vyjádření nedůvěry. "Jednoduše řečeno, můj kandidát vítězí a starý premiér odchází, až když mám pro svého kandidáta dostatečnou většinu," vysvětlil.

Kampaň před říjnovými volbami bude podle něj ještě vyhrocenější než ta z loňského podzimu. "Bude emotivní, velmi bojovná, intenzivní, už i tím, že přímo naváže na volby do europarlamentu," předvídá.

"Všem zúčastněním politickým stranám jde o hodně. ČSSD bojuje o premiérství a Jiří Paroubek o budoucí prezidentskou dráhu. ODS o šanci se zkonsolidovat a Mirek Topolánek touto kampaní rozhoduje o své politické kariéře. KSČM chce vystoupit ze stínu Jiřího Paroubka. KDU ČSL chce zejména parlamentně přežít k nalezení nového lídra. A zelení se pokoušejí o zázrak.

Pokud se nestane nic zásadního, volby podle něj vyhraje ČSSD, ale s menším náskokem, než by tomu bylo v řádném termínu. Kromě ODS a komunistů podle něj proniknou i lidovci. Ale s odřenýma ušima, upozornil.

Co dalšího řekl čtenářům? Všechny jeho odpovědi čtěte ZDE:

Odpovězeno: 24. 04. | 10:18Autor: VB

Otázka: Dobrý den! Myslíte si, že tato úřednická vláda může dokončit jakoukoliv ze započatých pravicových reforem? Co říkáte na zdůvodnění rozhodnutí pres. Klause o intervenci v neprospěch topolánkovy vlády z jako záruky nepřijetí populistických ekonomických opatření proti krizi(šrotovné a pod.) MFDnes 16.4

Jan Kubáček: Dobrý den, mnoho jich nebude, protože by musely být výhodné jak pro ODS, tak pro ČSSD. A ať se zdá kombinace ČSSD a pravicová reforma nespojitelná, tak přesto existují změny, které potřebuje prosadit ČSSD, aby nepřevzala dlouhodobou zadluženost a potenciální sociální problémy. Neboli, dá se čekat Ficův scénář. Jinými slovy zásadní změny zůstanou v platnosti a ořežou se pouze viditelné a kosmetické úpravy.

Ke druhé otázce: Prezidentovy argumenty chápu jako vnitropolitický tah, který má oslabit pozici Topolánka uvnitř ODS. Změnit poměry na české pravicové scéně a dodat pozdní argumenty pro pád vlády.

Odpovězeno: 24. 04. | 10:28Autor: Jersi

Otázka: Dobry den,
mam nekolik dotazu:
1) proc nemohl Paroubek se svrzenim vlady 1/4 roku pockat? Myslite si, ze si timto aktem neco osobniho dokazal?
2) co je spatne s Topolankem, ze si nechava radit od mladych chlapcu typu Drymla?
3) myslite si, ze prijde doba, kdy nam nebudou vladnout zlodeji a vrazi?

Jan Kubáček: Přeji příjemné dopoledne,
1) Pravdou je, že si spíše myslím, že ČSSD byla donucena k pádu vlády a že původní plán zněl na další hlasování o nedůvěře, které se má opozičně zůročit, propojit s negativní kampaní a využít ve volbách. Ukázat, že je vláda slabá, vnitřně rozhádaná a přežívající na přeběhlících. Myslím, že tím hlavním hráčem, který rozhodl o pádu, byl prezident. Jiřímu Paroubkovi pád vlády zkomplikoval situaci, protože zneklidnil středové voliče, živnostníky a pádem vlády zkonsolidoval ODS. Umožnil jí nadechnout se, pracovat s emocemi a zastínit vládní problémy a ke konci i neschopnost prosazovat svůj program. Díky tomu si myslím, že Jiří Paroubek si zkomplikoval jednoznačné volební vítězství a kampaň pro ČSSD bude náročnější, než by byla při "nepádu" vládu.
2) Přiznám se, že nevím, kým si pan Topolánek nechává radit. Pana Drymla neznám, jen toho z ČSSD.

Odpovězeno: 24. 04. | 10:33Autor: Jirka

Otázka: blíží se opět předvolební kampaň, myslíte si, že bude ještě vyhrocenější než ta pro krajské a senátní volby?

Jan Kubáček: Určitě, protože všem zúčastněním politickým stranám jde o hodně. ČSSD bojuje o premiérství a Jiří Paroubek o budoucí prezidentskou dráhu. ODS o šanci se zkonsolidovat a Mirek Topolánek touto kampaní rozhoduje o své politické kariéře. KSČM chce vystoupit ze stínu Jiřího Paroubka. KDU ČSL chce zejména parlamentně přežít k nalezení nového lídra. A zelení se pokoušejí o zázrak. Proto ta kampaň bude emotivní, velmi bojovná, intenzivní, už i tím, že přímo naváže na volby do europarlamentu. Neboli letos nás nečekají okurkové prázdniny, navíc do volební kampaně promluví i zhoršování ekonomické situace, nárůst nezaměstnanosti a tím i obav.

Odpovězeno: 24. 04. | 10:37Autor: vlasta zvany

Otázka: měl by ods vést do sněmovních voleb mirek topolánek, pokud prohraje evropské volby?

Jan Kubáček: To je spíš otázka pro ODS, ale tím, že předčasné volby se velmi rychle blíží a kampaň bude záležitostí měsíců, ne roku, tak by ODS musela mít už nyní jiného volebního lídra v záloze. Musela by na jeho tématech, důvěryhodnosti, všeobecné známosti již nyní intenzivně pracovat. Tak, aby to nebyl pro voliče pravice a středu příliš velký šok. Tento trend v ODS zatím nevidím, čili očekávám, že i Mirek Topolánek a několik dalších tváří budou volební nabídkou ODS do předčasných voleb.

Odpovězeno: 24. 04. | 10:40Autor: Autor

Otázka: Dobré dopoledne, považujete za šťastnou kampaň postavenou na populismu ve stylu "sice tady máme krizi, rozpočet je napjatý, ale budeme rozhazovat peníze, protože Češi reformy nechtějí"?

Jan Kubáček: Samozřejmě že ne. Jako občana z dnešní daňovou zátěží mě to děsí, jako volič to mohu odmítnout, ale jako politologa mě to bohužel nepřekvapuje. Rozdávání všem, všeho je bohužel ustálenou tradicí každé volební kampaně nejen v ČR. A dokud si dopady takovéto taktiky nespočítá většina voličů a neohodnotí to svým politikům ve volbách, tak s touto praxí neskoncujeme. Je to na každém z nás.

Odpovězeno: 24. 04. | 10:47Autor: fero mravec

Otázka: Co si myslíte o případu slovenské prezidentské kandidátky Radičové. Je to, že hlasujete za kolegu (a přitom vyjádříte jeho skutečný postoj) důvodem k rezignaci?

Jan Kubáček: Tam je jiný problém. Tím, že hlasujete za někoho jiného, nehledě na mínění dotyčného, porušujete nezávislost jeho autority, jeho politického (poslaneckého) mandátu a vážnost instituce parlamentní komory. Oceňuji na paní Radičové, že si tento svůj zásadní přehmat uvědomila, a naopak si myslím, že její krok - odstoupení - dlouhodobě slovenská veřejnost ocení. Právě to patří k postupné politické výchově a nárůstu respektu k ústavním institucím. Za chybu přijmout okamžitou a jasnou odpovědnost.

Odpovězeno: 24. 04. | 11:04Autor: Havel

Otázka: Dobrý den pane politologu, může dnešní schůzka na Hradě nějak ovlivnit složení vlády - například tím, že Klasu bude některá jména vetovat (vždycky semu někdo nezdá a hlavně proti zeleným má skoro vždycky výhrady). Podílí se nějak prezident v zákulicí na složení nového kabinetu?

Jan Kubáček: Dobrý den i Vám, myslím si, že i díky váze a vlivu Václava Klause v českém politickém prostředí jsou mnohá jména konzultována průběžně a dopředu, a proto spíše očekávám, že dnes bude pilována další strategie chování vlády a zejména témata a činy, ve kterých bude ustoupeno prezidentovi. Nesmíme zapomenout, že vláda není jen o ministrech, ale ovlivňují ji nejbližší spolupracovníci ministrů, poradci a lobby. A tam myslím, že bude mít prezident několik výrazných návrhů. A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na zahraničně-politickou úlohu vztahu prezidenta a premiéra, kde můžeme čekat, že všechny další aktivity budou spíše o prezidentovi a jeho vůli než o panu premiéru Fišerovi.

Odpovězeno: 24. 04. | 11:13Autor: Milan

Otázka: Noví ministři, ale staří náměstci... Považujete takový koncept za akceschopný? Změní se něco nebo jde pouze o divadlo pro veřejnost?

Jan Kubáček: Je to klasická udržovací strategie, neboli staré projekty se dokončí, nové- kontroverzní, které vyhovují politikům, aby byly rozhodnuty úředníky, budou nastartovány, ale jinak jde "pouze" o udržení chodu ministerstev, pokračování v každodenní rutině. Neboli čeká nás vláda bez emocí, technokratická. Nebojte, užijete si hodně emocí ve volební kampani, možná až příliš.

Odpovězeno: 24. 04. | 11:16Autor: Kryštof

Otázka: Dobrý den, jak se díváte na skutečnost, že ČSSD svrhla vládu, ale následně de facto řekla, že si nastalou situaci mají vyřešit koaliční strany?

Jan Kubáček: Dobrý den, bohužel to souvisí s neradostnou ústavní úpravou, kdy u nás neznáme zodpovědnost opozice za další vývoj. Velmi by nám pomohlo to, co mají Maďaři a Němci, neboli konstruktivní vyjádření nedůvěry. Jednoduše řečeno, můj kandidát vítězí a starý premiér odchází, až když mám pro svého kandidáta dostatečnou většinu. Tato strategie u sousedů trvá maximálně dva dny, neboli politické turbulence jsou eliminovány na minimum. Na rozdíl od naší nešťastné politické praxe, kdy u nás může nastat i několikaměsíční martyrium.

Odpovězeno: 24. 04. | 11:19Autor: Michal

Otázka: Myslíte, že pan Paroubek s přeběhlíky prohloubil ekonomickou krizi, když svrhli vládu? Odhadnete jak moc se to může projevit na peněžence daňového poplatníka? Děkuji

Jan Kubáček: Bohužel ano, protože jsme neprávem spadli mezi ekonomicky problematické a politicky nevyzpytatelné země typu Maďarska nebo např. Pobaltí. Naše firmy nyní budou mít horší cestu k půjčkám a ke svým klientům, což se promítne na zaměstnanosti v této zemi a našem výdělku. I toto je důvod, že politika je stále důležitá a její stav ovlivňuje i dnes stav našich peněženek a životů.

Odpovězeno: 24. 04. | 11:21Autor: petr novák

Otázka: Dobrý den, do jaké míry může premiér Fischer prosadit své lidi do vlády. Myslíte se tak jako já, že z jeho strany jde spíš o hru, když s každým adeptem mluví a přitom ví, že je víceméně rozhodnuto?

Jan Kubáček: Souhlasím s Vámi. Není pánem svého týmu, o osazenstvu vlády se rozhoduje v Lidovém domě a na Jánském vršku, částečně i na Pražském hradě. Jeho současný program vnímám spíš už jako seznamování se s prací, úkoly ministrů a nejbližšími problémy. Jinými slovy, vláda již v podstatě neformálně zasedá.

Odpovězeno: 24. 04. | 11:28Autor: Petr Horníček

Otázka: DD, jak dopadnou volby. Vyhraje ČSSD? A zůstanou ve sněmovně jen ODS, ČSSD a komunisti. A co myslíte o možnotech extrémistů - míním tím Dělnickou stranu?

Jan Kubáček: Děkuji za oba dotazy, začnu od konce. Bohužel se obávám, že současný neradostný stav a neschopnost dohody a kompromisu oficiální parlamentní politiky radikálům nahrává. Přitahuje nespokojence a umožňuje jim se i mediálně zviditelňovat. Proto se obávám, že jejich řady budou ještě narůstat a budou posilovat, dokud se proti nim neohradí oficiální strany jako celek, stát konečně nezačne konat a bránit svobodu a nezlepší se politický styl. K té druhé otázce: Pokud se nestane něco nečekaného, tak ČSSD zvítězí, avšak s menším rozdílem od ODS, než by měla v klasickém termínu 2010. Třetí budou komuinisté s klasickým výsledkem a s odřenýma ušima projdou i lidovci. A očekávám dvě varianty: Buď menšinovou vládu ČSSD, nebo velkou koalici.

Děkuji všem za otázky, přeji příjemné jarní dny a zejména pevné nervy všem. Zdraví Jan Kubáček.

 

Právě se děje

Další zprávy