Politolog: Kraje si vedou dobře, jen Rath to přepísknul

Lenka Smyčková
1. 3. 2009 11:00
Rozhovor s Janem Kubáčkem o čtvrt roku vlády hejtmanů z ČSSD
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Před čtvrt rokem, když nastoupili noví hejtmani do funkcí poté, co ČSSD převálcovala ODS v krajských volbách, napsal politolog Jan Kubáček komentář na svůj blog na Aktuálně.cz.

Jeho předpovědi se v mnohém naplnily. Předpověděl například časté využívání zákonodárné iniciativy, nebo to, že ČSSD využije svých krajských spojenců z ODS k nátlaku na parlamentní procedury a k oslabení rivalské strany.

Upozornil na vznik "politické republiky v malém" ve středních Čechách.

Jak se na krajskou politiku dívá dnes? Kraje jsou podle něj hlavně mnohem sebevědomější, více využívají všech svých zákonných možností, jak ovlivňovat vysokou politiku. Rodí se v nich osobnosti, které jednou zřejmě budou výraznými členy ČSSD.

A.cz: Když srovnáte bývalé a současné krajské reprezentace, v čem vidíte největší rozdíl?

I v minulosti, kdy v krajích vládla ODS, byly kraje vlivné. Ale tím, jak došlo k zásadní proměně a nástupu ČSSD do vedení krajů, se politika se stala pestřejší a dynamičtější. Kraje jsou nyní mnohem sebevědomější. Více vypluly napovrch.

A.cz: Jdou tedy podle vás kraje víc vidět?

Ano. Přinejmenším je to zřejmé jednak ve využívání Asociace krajů, a pak hlavně v aktivním využívání zákonodárné iniciativy.

Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Dříve kraje nenavrhovaly nové zákony?

I v minulosti některé kraje přicházely s návrhy zákonů, ale bylo to spíše formou lobbismu uvnitř ODS. Bylo to o osobních vztazích, kdo jak se zná s Topolánkem, jaké vztahy mají.  Krajská ČSSD musí volit jinou cestu. Právo zákonné iniciativy je velmi významné a krajská zastupitelstva ho v minulosti moc nevyužívala. To se teď hodně mění a myslím si, že to bude pokračovat.

A.cz: Není to jen takové nadšení z uchopení moci, které zase opadne?

Samozřejmě, pokud zvítězí v příštích parlamentních volbách ČSSD a vytvoří vládní koalici, tak s velkou pravděpodobností zase naběhne takové to vyjednávání uvnitř ČSSD. Ale do roku 2010 ještě zřejmě vydrží větší střety mezi regiony a vládou o kompetence, o vliv.

A.cz: Kraje soutěží s vládou o vliv?

Ano, o vliv na celostátní politiku - to je novum. Najednou slyšíme od Asociace krajů, že naprosto vážně zvažuje strategie ovlivňování celostátní politiky. To v minulosti nebylo. Hejtmani vyjížděli do Prahy spíše proto, aby vylobbovali více peněz pro svůj region, a uvažovali více krajsky. Naproti tomu se zdá, že současný předseda Asociace hejtman Hašek má ambici vytvářet doslova jakousi ligu regionů ve jménu celostátní politiky, ve jménu tlaku na vládu.

Není přitom vyloučeno, že tato aktivita bude pokračovat i po případném vítězství Jiřího Paroubka. Kraje budou stále emancipovanější a ČSSD si projde stejnou situací, jakou si teď prochází ODS. Že se vytvoří vlivná skupina schopných politiků v ČSSD, která bude chtít kontrolovat politický vývoj ve straně a ovlivňovat vrcholné vedení. Podívejme se na poslední kongres ODS, kde už jednoznačně rozhodovaly krajské kliky.

Hejtmani Michal Hašek, Radko Martínek a Milada Emmerová na prvním zasedání Asociace krajů.
Hejtmani Michal Hašek, Radko Martínek a Milada Emmerová na prvním zasedání Asociace krajů. | Foto: Asociace krajů

A.cz: Koho myslíte těmi vlivnými krajskými politiky ČSSD?

Příjemným překvapením je pro mě chování jihomoravského hejtmana Michala Haška, jak kompetentně a profesionálně svůj mandát zvládá. Včetně funkce předsedy Asociace krajů. Ukazuje se, že do budoucna to bude velmi výrazná tvář ČSSD. Jeho vstup na krajskou úroveň je jen snaha jít jinou cestou, vedle Jiřího Paroubka, ale ne přímo s ním a s žádnou jinou mocenskou skupinou v ČSSD, spíše si tvořit svou. Dovedu si představit, že v budoucnu bude Hašek podobný politický formát svého druhu jako Bohuslav Sobotka.

A.cz: Někteří lidé na jižní Moravě si naopak mysleli, že se návratem z poslanecké sněmovny na hejtmanství vrací o stupeň níž. Podle vás tedy dobře věděl, co a proč dělá?

Jistě. Je vidět, že on má kroky dopředu promyšlené. Na svůj nízký věk má neskutečnou politickou erudici, funguje strategicky. Jako politolog bych ho určitě bedlivě sledoval, bude to výrazný politik a velmi vlivná osobnost ČSSD.

A.cz: Je naopak nějaký hejtman, který vás překvapil spíš nemile?

Překvapilo mě, jak David Rath volí až nesnesitelnou politiku vůči opozici v krajském zastupitelstvu, ale i vůči odborným elitám kraje. Očekával jsem, že dojde k personálnímu otřesu, ale myslel jsem, že bude koncepčnější, že si bude předcházet nepolitické elity a že bude více kooperovat v kraji. Chová se velikášsky, medializovaně a příliš konfrontačně. Ukazuje se, že mu to spíše škodí. Rozhodně mu to uškodilo, co se týče odborné elity, která neví, jak bude, nedůvěřuje mu a stále má takový hořkosladký pocit z jeho vlády.

A.cz: Jak byste celkově zhodnotil tři měsíce působení oranžových hejtmanství?

ČSSD prokázala, že krajskou agendu zvládá, nedošlo k žádnému selhání. Prochází sice touhami nováčků, kterým říkám vyhazovací politika nebo politika otevřených oken, kdy téměř defenestračně vyhazuje vrcholné představitele krajských institucí a firem. Na druhou stranu velmi dobře zvládá mediální politiku. Problémy nejsou ani v koalicích. Začátek proběhl standardně.

A.cz: Čím se liší současní hejtmani od jejich předchůdců?

Vzhledem k tomu, že mají nelibý, konfliktní, konkurenční vztah k vládě, si rychle zjišťují své pravomoci. Nastudovali si možnosti svých funkcí a plně jich využívají. Už v prvních týdnech a měsících vědí, co mohou, jsou silní a nezávislí na vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy