Fischer chce dostat státní trafiky z dosahu lobbistů

Domácí Domácí
13. 7. 2009 7:19
Napříště mají být pro výměnu šéfů státních podniků jasná kritéria
Foto: Reuters

Praha - Uchránit své ministry od vlivu lobbistických skupin a politických tlaků chce premiér Jan Fischer. Jeho nový návrh jim má zabránit bezhlavě měnit šéfy státních podniků a organizací, které často jako trafiky využívají politické strany pro své členy nebo spřízněné manažery. Píše to dnešní deník Právo.

Fischer zřejmě v obavách z podobné situace předložil vládě dokument, podle kterého by šéfové a další vedoucí pracovníci státních firem a organizací v působnosti ministerstev i vlády měli být odvoláváni na základě zcela jasných objektivních kritérií. Každý ministr by pak byl povinen v předstihu vládě zdůvodnit, proč toho kterého šéfa hodlá vyměnit. Premiérovým návrhem by se vláda měla zabývat už dnes.

"Jde o to, maximálně eliminovat nátlak stranických sekretariátů a zájmových skupin, které v těchto případech bývají obvyklé," řekl Právu zdroj blízký vládě o důvodech, které vedly premiéra k jeho návrhu.

Není přitom vyloučeno, že Fischer svým nápadem riskuje nelibost politiků, díky nimž se stal dočasně jedním z nejvyšších ústavních činitelů v zemi a kteří kalkulují s tím, že jako úředník se nebude jejich návrhům vzpírat.

"Obecně by mělo platit, že změny v orgánech právnických osob by měly být prováděny v zásadě v případech, kdy se osoba jmenovaná do příslušné funkce této funkce vzdá nebo přestane splňovat podmínky stanovené pro příslušnou funkci zákonem anebo prokazatelně zanedbává řádný výkon této funkce," zdůvodňuje v předloženém materiálu, který má Právo k dispozici, svůj záměr Fischer.

Podle premiéra by příslušní ministři měli vládu dopředu o personálních změnách v jejich působnosti informovat proto, aby bylo zřejmé, že pro všechny platí stejná pravidla a kritéria.

 

Právě se děje

Další zprávy