Fico radí ČSSD, kdo by byl lepší předseda však neřekl

Martina Machová Martina Machová
5. 3. 2011 7:45
Musí se vymezit vůči Věcem věřejným a komunisům, říká předseda slovenského Smeru
Předseda slovenské sociální demokracie Smer Robert Fico
Předseda slovenské sociální demokracie Smer Robert Fico | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda slovenských socialistů a někdejší slovenský premiér Robert Fico dává před nadcházejícím sjezdem sociálním demokratům v Česku radu, jak se znovu vrátit do vlády. 

Čeští sociální demokraté se podle něj budou muset více vymezit vůči Věcem veřejným a komunistům, kteří jim berou voliče. 

"Slovenská sociální demokracie je v trochu jiné situaci než česká. My jsme integrovali celý středolevý prostor a dnes není žádná středolevá konkurence než Smer," argumentuje postavením své strany na Slovensku v rozhovoru, který poskytl Aktuálně.cz při nedávné návštěvě Lidového domu. 

"Komunistická strana si stále drží deset, jedenáct procent, což jsou typičtí levicoví voliči. Pak tu jsou Věci veřejné, na jejichž agendu může část voličů, kteří jsou typičtí sociální demokraté, vnímat jako velmi populární," míní Fico, který loni vyhrál volby na Slovensku se ziskem 35 procent volličů, ale nedokázal sestavit vládu, protože jeho dva tradiční koaliční partneři v hlasování propadli.

Podle Fica si pak každá sociální demokracie musí si v období, kdy je v opozici, odpovědět na základní otázku, zda půjdeme do vážného souboje s pravicí, nebo do souboje "kooperativního".

"Já si osobně myslím, že to, co provádí slovenská pravice, si nezaslouží žádný kooperativní přístup. My jsme pro jasnou razantní opoziční politiku ve směru k pravici," líčí bývalý slovenský premiér. "Vím, že o tom samém diskutují v České republice, ale co si vyberou, to je jejich vnitřní záležitost," dodal.

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka
Michal Hašek a Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Těším se na kohokoli

Přímou podporu pak nedal ani jednomu z hlavních kandidátů na Paroubkova nástupce.

"Těším se na kohokoli, koho si vyberou delegáti," odpověděl diplomaticky.

Právě o způsobu, jakým by měla sociální demokracie prosazovat svou politiku, budou totiž delegáti brněnského sjezdu za dva týdny rozhodovat.

Zatím co v případě směřování strany se úřadující předseda Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek příliš nerozchází (oba odmítají posun ke středu a takzvanou „třetí cestu" Tonyho Blaira), metody, kterými chtějí politiku ČSSD prosazovat, jsou v zásadě odlišné.

Sobotka prosazuje ostrou až radikální opoziční práci a slibuje straníkům, že tak je schopen získat až 40 procent hlasů a dovést tak ČSSD zpět do vlády. Hašek chce stejného cíle dosáhnout rozvíjením koaličního potenciálu strany, a zabránit obdobné situaci jako při loňských parlamentních volbách, kdy ČSSD zůstala v izolaci.

 

Právě se děje

Další zprávy