Boj o šéfa ČSSD je nerozhodně. Hašek vs. Sobotka 7:7

Martina Machová Martina Machová
5. 2. 2011 17:35
Středočeská ČSSD zvolila nové vedení a nominovala Sobotku na předsedu
Spojenci ze středních Čech - David Rath a Richard Dolejš
Spojenci ze středních Čech - David Rath a Richard Dolejš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté uzavřeli v sobotu marathón svých nominačních konferencí. Poslední kolo mezi favority na Paroubkova nástupce v čele ČSSD se odehrál na středočeské krajské konferenci ČSSD.

Vítězně z něj vzešel úřadující šéf Bohuslav Sobotka.

Sobotka dostal od silné středočeské buňky 80 hlasů. Pro jeho konkurenta - jihomoravského hejtmana Michala Haška - hlasovalo pouhých 38 delegátů.

Tento výsledek znamená, že do střetu o vedení strany půjdou na březnovém sjezdu s nerozhodným poměrem krajských nominací - 7:7.

"Je jasné, že bez silné podpora Davida Ratha a jeho týmu by Slávek Sobotka jen velmi těžko srovnal skóre krajských nominací na poměr 7:7. ČSSD tak má po středočeské konferenci na výběr z tandemu Hašek - Škromach versus Sobotka - Rath," komentoval výsledek jihomoravský hejtman Michal Hašek.

"Pro mne je tato nominace velice důležitá, středočeská ČSSD je třetí nejsilnější organizace. Je to pro mne také důležitá zpětná vazba díky tomu, že hlasování bylo tajné. Jenom tak jde o přesnou zpětnou vazbu, co si straníci o funkcionářích myslí," reagoval na výsledek hlasování úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Rathova ofenziva 

Sněm středočeské ČSSD také znamenal začátek ofenzivy hejtmana Davida Ratha, který se dopředu nijak netajil s přáním kandidovat na prvního místopředsedu strany.

V tom ho na kraji podpořili. Doporučili, aby se Rathna sjezdu strany stal prvním místopředsedou. V novém vedení by také rádi viděli poslance Jana Hamáčka.

Na konferenci nešlo jen o předsednickou nominaci. Rozhodovalo se tu, kdo středočeské sociální demokraty povede.

Dosavadní předseda Richard Dolejš nakonec obhájil svůj post, i když se proti němu zformovala opozice v čele s místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem.

V tajném hlasování získal 68 hlasů ze 120 platných. Jeho protikandidát, Rathův náměstek Zdeněk Seidl, pak 52 hlasů.

S Rathem prohrajeme volby

Urban na dosavadní vedení středočeské ČSSD tvrdě zaútočil.

Vadí mu arogance a hulvátství, s jakými vládne David Rath ve Středočeském kraji. "S takovou prohrajeme další volby," apeloval na delegáty Milan Urban.

Podle Urbana mohl Dolejšův protikandidát zlepšit pozici středočeské ČSSD před krajskými volbami v roce 2012. Hlasování na sobotní konferenci označil za poslední šanci.

"Myslím, že Zdeněk Seidl je člověk, který může splnit očekávání a naději, že dojde k zásadnější změně obsahu a stylu politiky ve středních Čechách. Výsledek uvidíme," řekl Urban Aktuálně.cz před hlasování.

Proti krajskému předsedovi vystoupil i další ze straníků, který kritizoval jeho benevolenci k Rathovu chování. "Asi ze sebe právě dělám politickou mrtvolu, ale musí říci, že mne Richard Dolejš zklamal," zaznělo v sále.

 

Právě se děje

Další zprávy