Fiala: První krok v čele ODS? Sestavit stínovou vládu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 1. 2014 15:15
Podle nového předsedy ODS chybí především ekonomičtí experti.
Foto: Ludvík Hradilek

Olomouc - Petr Fiala, jednoznačně zvolený nový předseda ODS, odpověděl novinářům krátce po oznámení výsledků na několik otázek.

Se ziskem 437 z 535 hlasů byl spokojen. Delegátům si řekl o silný mandát a dostal ho.

Podle něj je nezbytný, aby mohlo dojít k obnově strany. "Silnou podporu - a to pro mě bylo rozhodující - jsem cítil u členské základny, v regionech. A měl jsem pocit, že ODS našla v sobě novou sílu," prohlásil po zvolení.

Zároveň ale odmítl říct, koho by si přál ve vedení. "Do vedení se musí dostat lidé proto, že jsou osobnostmi. Ne proto, že na ně někdo shora ukázal. Jsem připraven pracovat s kýmkoliv, kdo bude zvolen."

Prstem nechtěl ukázat ani na člověka, kterého by rád viděl v roli "dvojky ODS", tedy prvního místopředsedy. "Z historie Občanské demokratické strany víme, že se to v minulosti už stalo - a málokdy to dopadlo dobře. Pro mě bude dobrým partnerem ten, kdo získá důvěru členů."

Senátor Jaroslav Kubera v rozhovoru před kongresem upozornil, že se musí aktivizovat členská základna. Že nestačí změnit vedení. Jak to budete chtít provést?

Já jsem předložil ODS, jejím členům a vlastně i veřejnosti sedm kroků, velmi konkrétní program, jak musíme oživit Občanskou demokratickou stranu. Souhlasím s tím, že aktivizace členské základny je jedna z klíčových podmínek. Pokud nemáte aktivní členy, nemůžete chtít přesvědčovat voliče.

Mluvil jste o tom, že ODS v poslední době nevidíte silného ekonomického experta a že v tomto ODS ztratila svůj tah. Vidíte mezi nominovanými na místopředsedy někoho takového?

Tady se dostáváme k jiné důležité věci, která bude úkolem předsedy v nejbližší době: Sestavení expertního týmu, respektive sestavení stínové vlády. Chci ještě vést určité konzultace, ale jsem přesvědčen, že veřejnosti představíme takovou stínovou vládu, kde budou i renomovaní ekonomičtí experti a že se vrátíme k tomu, co bylo pro ODS typické - že byla mimořádně kompetentní právě v ekonomických otázkách.

Jaký krok uděláte ve funkci jako první? Který je podle vás ten nejdůležitější?

Vždycky jsem členům ODS říkal, že všech těchto sedm kroků je stejně důležitých a musíme je dělat velmi rychle. Ale samozřejmě první kroky se nabízejí. Nejprve musí být zvoleno vedení ODS, musíme se sejít a musíme nově formovat obnovu ODS.

Ale k tomu chci dodat jednu věc: Doufám, že toto je jedna z posledních tiskových konferencí nebo setkání s tiskem, kdy se mě ptáte jen na vnitřní problémy Občanské demokratické strany. ODS z tohoto kongresu vyjde posílená a oživená a bude aktivně nabízet řešení společenských problémů, které trápí naše občany.

Budete už nadcházející volby do Evropského parlamentu brát jako zkoušku nového vedení?

Já jsem mnohokrát opakoval, a říkal jsem to i dnes, že dostat ODS zpátky nahoru není záležitost několika týdnů nebo měsíců, ale spíše několika let. Ale samozřejmě se budeme snažit dělat všechno pro to, abychom v těchto volbách dosáhli co nejlepšího výsledku.

Budete muset přesvědčovat i starosty, z nichž někteří se stydí za značku ODS. Jak je chcete přesvědčit, aby kandidovali za ODS?

Chystám se velmi brzy oslovit naše úspěšné komunální politiky. Oslovit starosty, diskutovat s nimi, protože je pravda, že část starostů skutečně cítila, že nemá dostatečnou podporu ze strany ODS. To se musí rychle změnit. Komunální volby jsou pro nás důležité.

 

Právě se děje

Další zprávy