Etický kodex zatím poslance nesváže

Redakce DOM, ČTK
8. 11. 2005 18:30
Praha - Poslanci si dali další měsíc na vypilování takzvaného etického kodexu poslance.
Šéf sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) během schůze s místopředsedou lidovců Janem Kasalem (vlevo).
Šéf sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) během schůze s místopředsedou lidovců Janem Kasalem (vlevo). | Foto: Ondřej Besperát

"Dohodli jsme se, že se do konce listopadu sejdeme s vedením poslaneckých klubů a dopracujeme jej," upřesnil předseda Poslanecké sněmovny a autor původní verze kodexu Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Kodex upravuje například vztahy politiků s lobbisty, přijímání darů či zaměstnávání rodinných příslušníků.

Výhrady ke kodexu zaznívají především z řad ODS. "Tam je ten postoj nejkritičtější. V každém případě se na ně obrátím," dodal Zaorálek.

Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý dnes nicméně prohlásil, že považuje za správné, aby Zaorálek kodex dopracoval. "Je evidentní, že jsou v něm nedostatky," řekl.

K původní verzi kodexu místopředseda ODS Petr Nečas před týdnem řekl, že soubor pravidel je jen prázdné gesto, protože Zaorálek jako iniciátor kodexu není věrohodný.

ODS tehdy prohlásila, že se bude kodexem zabývat jen za splnění tří podmínek - když se Zaorálek omluví veřejnosti za "nadlimitní" používání vrtulníku, vysvětlí informace tisku o zaměstnávání svých asistentek a zveřejní přehled zájmových skupin, s nimiž jednal o privatizaci Ostravsko-karvinských dolů, společností Vítkovice Steel a Nová huť Ostrava.

Zaorálek reagoval prohlášením, že své činy si vždycky obhájí.

Vedle Zaorálka chce - bez ohledu na kritické výhrady - kodex prosazovat i premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Chce, aby kodex podepsal každý kandidát jeho strany do sněmovních voleb. Původní kodex zatím podepsalo devět poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy