EK vadí proplácení poplatků v nemocnicích. Zřejmě pozdě

ČTK Adam Junek, ČTK
2. 6. 2010 10:30
Politici ODS proti Bruselu brojí. Rozhodl údajně schválně po volbách
Z volebních novin ČSSD. Strana v kampani znovu slibovala, že se zasadí o bezplatné zdravotnictví. V novinách pro voliče publikovala například i tuto koláž, která měla voliče varovat, aby nehlasovali pro pravicové strany.
Z volebních novin ČSSD. Strana v kampani znovu slibovala, že se zasadí o bezplatné zdravotnictví. V novinách pro voliče publikovala například i tuto koláž, která měla voliče varovat, aby nehlasovali pro pravicové strany. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Brusel/Praha - Proplácení zdravotnických poplatků v krajských nemocnicích je diskriminační, míní bruselská administrativa. O jejím vyjádření informoval v úterý večer místopředseda antimonopolního úřadu Hynek Brom. Podle neformálního stanoviska Evropské komise se u poplatků může jednat o nedovolenou veřejnou podporu.

"Evropská komise na jednání s ČR... vyslovila neformální názor, že současný systém proplácení (poplatků) ze strany krajů je diskriminační a v případě formálního šetření by mohl zakládat nedovolenou veřejnou podporu," uvedl místopředseda ÚOHS.

Kraje hradí regulační poplatky za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních různou formou, například jako dar či zpětnou úhradou, většinou od února loňského roku.

Podle Broma komise navrhla dva možné způsoby řešení, které by byly v souladu s pravidly veřejné podpory. "Buď hradit poplatky ve všech zdravotnických zařízeních bez ohledu na zřizovatele, anebo tyto poplatky neproplácet vůbec. Je pouze na jednotlivých krajských reprezentacích, jak se s danou věcí dále vypořádají. Jak se EK postaví k dosavadní praxi ovšem zatím není jasné," řekl Brom.

Europoslanecký klub ODS ve svém stanovisku rozhodnutí komise přivítal. "Stanovisko komise potvrzuje názor ODS, že kraje pod vedením sociálnědemokratických hejtmanů dlouhodobě a hrubě porušovaly zákon," píší europoslanci.

"Je naprosto nepřijatelné, nevysvětlitelné a neomluvitelné, že Komise vyčkávala se svým rozhodnutím až po volbách v České republice. Podle informací, které mám, úředníci Komise přiznali přímo, že nechtěli ovlivnit volby v ČR. To znamená, že chránili ČSSD před zaslouženou ostudou," rozčiluje se ale europoslanec Milan Cabrnoch (ODS).

Jak se zdá rozhodnutí komise ovšem přichází v době, kdy poplatky v důsledku voleb kraje přestanou proplácet. K tomuto kroku již včera přistoupil Pardubický kraj.

Další kraje b udou zřejmě byrzy následovat. Jednat o tomto kroku mají již v pátek.

Kraje loni za regulační poplatky ve zdravotnických zařízeních vydaly zhruba 480 milionů korun. Pro letošní rok na ně vyčlenily přes 300 milionů korun, některé ale jen na první čtvrtinu nebo polovinu roku.

 

Právě se děje

Další zprávy