Obrat: Koalice vzdá post šéfa sněmovny

Petr Holub, Sabina Slonková
3. 7. 2006 14:40
Praha - ODS, zelení a lidovci se dohodli na taktice, s níž půjdou do zítřejšího vyjednávání s komunisty a sociálními demokraty ve sněmovně.

Sociální demokraté přitom podle nabídky, kteoru jim předloží koalice, mohou mít svého člověka v čele dolní komory už v pátek, kdy se bude o vedení sněmovny znovu hlasovat. ČSSD však musí slíbit, že bude tolerovat koaliční vládu, až požádá sněmovnu o důvěru. 

Druhou možností pak je, že v pátek bude zvolen někoho z koalice přechodným šéfem sněmovny, který by dolní komoru vedl do doby, než koaliční kabinet důvěru získá. Pak by ve funkci skončil a do čela sněmovny by poslanci zvolili zástupce ČSSD.

Tuto shodu koalice potvrdili ČTK předseda křesťanských demokratů Miroslav Kalousek a šéf zelených Martin Bursík. "Jsme připraveni variantně nabídnout sociální demokracii, že bude mít svého předsedu sněmovny," řekl Kalousek.

Cesta k vládě

Obrat v dosavadních jednáních, která se zkomplikovala minulý týden, když koalice ve sněmovně nedokázala na post předsedy sněmovny ani nadvakrát prosadit Miroslavu Němcovou, začal už odpoledne šéf ODS Mirek Topolánek. On byl první, kdo ještě před jednáním koalice oznámil, že se o sněmovně musí jednat a že ODS netrvá na svém kandidátovi na předsedu.

Tento krok může otevřít dveře k tomu, aby sociální demokracie přiznala ODS nárok na premiérský post. Neznamená to ale automaticky, že se rýsuje dohoda, která povede k sestavení vlády s podporou parlamentu.

Dohoda o vedení sněmovny pouze odblokuje dosavadní stav, kdy vláda premiéra Jiřího Paroubka nemůže podat demisi. Teprve po rozdělení křesel ve sněmovně může Paroubkovu vládu vystřídat ve Strakově akademii Topolánkův tým.

Paroubkova vláda včera odložila podání demise, kterou premiér ještě v pátek avizoval právě na dnešek

Poprvé od voleb i s komunisty

Mirek Topolánek řekl, že na zítřejší odpolední schůzce parlamentních stran budou i komunisté. S nimi doposud ODS odmítala jednat. Ještě dnes by se měl šéf občanských demokratů sejít i s dosluhujícím premiérem Paroubkem.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

PŘEDLOUHÝ ZROD NOVÉ VLÁDY
Povolební dohadování tak začala nanovo: Topolánek chystá velké vyjednávání, na něž pozval vedle sociálních demokratů i komunisty. Projděte si den po dni, jak se sestavuje nová vláda.

"Pokud se nedohodneme na volbě, budu navrhovat, aby se schůze nekonala," prohlásil Topolánek. "Pokud se chceme dobrat k dohodě, musí to být zřejmě dohoda všech pěti politických subjektů."

Ještě minulý týden politici ODS tvrdili, že i na druhý pokus zkusí protlačit do čela sněmovny Němcovou. Tvrdili dokonce, že mají přislíbené hlasy od konkurence.

"Je to vstřícký krok k odblokování orgánů poslanecké směnovy," zdůvodnil obrat šéf ODS.

Sociální demokraté vyčkávají

Sociální demokraté zatím většinou odmítají nabídku ODS komentovat. Lidé z Paroubkova okolí však neoficiálně připouštějí, že se vedou jednání o rozdělení nejvyšších ústavních funkcí.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach však reagoval na nabídku koalice. Uvedl, že kandidátem jeho strany do čela sněmovny je Lubomír Zaorálek. Kdyby k němu měli partneři v jednání výhrady, je podle něj ČSSD ochotna o jménu diskutovat.

"Je dobré, že jednání konečně začínají, že emoce a euforie u některých lidí opadly," hodnotil pro ČTK Škromach návrh koalice.

Pokud se zástupci dvou nejsilnějších stran dohodnou, mohly by začít další debaty o tom, jaké složení a jaký program Topolánkovy vlády by byli sociální demokraté ještě ochotni tolerovat - dosud například jednoznačně odmítají účast lidovců ve vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy