Dusík: Kvůli Prunéřovu jsem o rezignaci přemýšlel déle

Pavel Baroch
19. 3. 2010 11:30
Odstupující ministr životního prostředí zatím neví, co bude dělat dál
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jan Dusík, který ve čtvrtek rezignoval na funkci ministra životního prostředí, přemýšlel o odchodu z vlády už dříve. Definitivně se ovšem rozhodl až při jednání s premiérem Janem Fischerem.

Dusík to sdělil Aktuálně.cz v krátkém telefonickém rozhovoru. Potvrdil i to, že spor o podobu nové elektrárny Prunéřov byl jediným důvodem jeho rezignace.

Návrh na stavbu nového Prunéřova nyní ministerstvo posuzuje podle jejího vlivu na životní prostředí v procesu, který je označován zkratkou EIA. Dusík žádal na posouzení delší dobu, ovšem premiér Fischer požadoval urychlené ukončení EIA, aby ČEZ mohl elektrárnu za několik desítek miliard korun co nejdříve začít stavět.

Ministr Dusík byl několik měsíců pod výrazným tlakem, jak od zastánců projektu, tak od jeho kritiků, podle nichž by elektrárna mohla životnímu prostředí škodit méně.

Elektrárna dá lidem práce

Kromě ČEZu žádala po ministerstvu životního prostředí urychlené potvrzení navrženého projektu takzvaná tripartita - zástupci zaměstnavatelů, odborů a vláda.

"V případě modernizace Prunéřova by tuzemské firmy mohly získat zakázky za 25 miliard korun," upozornil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Podle některých odhadů by k současné stovce subdodavatelů elektrárny přibylo dalších 200 firem a počet zaměstnanců by z nynějších 400 mohl narůst ještě o 800 lidí.

Foto: Ludvík Hradilek

Ale poškodí životní prostředí

Kritici v čele s českou pobočkou mezinárodní Greenpeace argumentovali, že navržená podoba nového Prunéřova vypustí více exhalací včetně skleníkových plynů, než by bylo v případě, kdyby ČEZ použil lepší technologii.

A tlačili na ministra Dusíka, aby s projektem, který předložil ČEZ, nesouhlasil.

Jako argument jim posloužily i obavy tichomořského státečku Mikronésie z globálního oteplování nebo aktuální výsledky norské společnosti DNV, která na Dusíkovu žádost Prunéřov ekologicky posoudila a v hlavních bodech dala kritikům za pravdu.

"Vzhledem k tomu, že ministr Dusík v lednu veřejně oznámil, že se bude výsledky zprávy DNV při svém rozhodnutí o Prunéřovu řídit, nedovedeme si představit, že by dnes na odpolední tiskové konferenci oznámil jiné než negativní závěrečné stanovisko EIA. Opačným postupem by pan ministr popřel nejen své předchozí sliby a drsně pošlapal program strany, kterou byl do vlády nominován, ale i většinu dostupných odborných argumentů," uvedl v Jan Rovenský z Greenpeace jen pár hodin před tím, než Dusík oznámil rezignací.

Co budu dělat dál? Nevím, ale pojedu k moři

Foto: Jan Langer

Odstupující ministr Jan Dusík zatím neví, co bude dělat dál.

"O tom jsem zatím opravdu nepřemýšlel," řekl Aktuálně.cz Dusík. V nejbližší době si naplánoval s manželkou týdenní pobyt u moře. V létě pak Dusík, kterému bude v dubnu pětatřicet, čeká narození druhého dítěte.

Než definitivně opustí ministerské křeslo, chce "uklidit" svůj stůl a předat kolegům nedořešené úkoly. Mezi ně patří i to, aby ČEPS, respektive distribuční firmy znovu začaly připojovat do sítě malé sluneční elektrárny na střechách domů.

Dusík o tom zatím neúspěšně jednal s ministrem průmyslu Vladimírem Tošovským. "Už jsme odeslali na ministerstvo průmyslu kvůli tomu oficiální dopis," řekl Aktuálně.cz Dusík.

O Dusíkově nástupci se zatím nerozhodlo.

 

Právě se děje

Další zprávy