Dušek chce generální stávku. Popsal, jak bude vypadat

brp, čtk
17. 6. 2007 16:05
První odborářská demonstrace bude za šest dní
Šéf odborového svazu - Jaromír Dušek - online v redakci Aktuálně.cz
Šéf odborového svazu - Jaromír Dušek - online v redakci Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Odboráři stupňují své hrozby proti reformám daní, sociálních dávek a zdravotnictví, které chystá Topolánkova vláda. Předseda vlivného Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek v televizi řekl, že po odborové demonstraci, která se připravuje na nejbližší sobotu do Prahy, by se v létě měla uskutečnit generální stávka.

Ta přijde podle Duška tehdy, pokud vláda neupraví chystané reformy, jak si odbory přejí. Dušek zároveň popsal, jak by generální stávka měla vypadat.

Sněmovna už reformy schválila v takzvaném prvním čtení, nyní je projednávají sněmovní výbory. Podruhé by se jimi měli poslanci zabývat zhruba  v polovině srpna.

Když tak přitvrdíme

Jaromír Dušek v televizi řekl, že generální stávka by mohla mít několik fází. Nejdříve by prý odbory mohly vyhlásit hodinovou stávku, a pokud to nebude mít patřičný efekt, přide další, tvrdší fáze.

Odborový předák předpokládá, že stávka by výrazně omezila život v zemi, a to bez ohledu na dobu prázdnin. Zastavilo by se podle něj například pražské metro i železniční doprava, práci by přerušili lidé v továrnách či zemědělství.

"Bylo by to hodně znatelné," soudí Dušek a potvrdil to také pražský primátor Pavel Bém, který s ním v televizním studiu  diskutoval.  

Protest už v sobotu

Termín případné stávky není zatím přesně znám. Asociace samostatných odborů, pod níž Duškovi železničáři patří, by se na něm musel ještě domluvit se silnější odborovou centrálou - Českomoravksou konfederací odborových svazů, již vede senátor Milan Štěch.

Odboráři budou proti změnám v daních, sociálních dávkách a zdravotnictví poprvé protestovat v sobotu 23. června v Praze.

Podle odezvy veřejnosti pak chce Štěchova cetrála zvážit další kroky.

Co odborům nejvíc vadí v reformě


 

Právě se děje

Další zprávy