Do operací v Libyi zasáhnou první Češi. V rámci NATO

Tereza Šídlová
21. 3. 2011 14:55
Češi se v Alianci podílejí na velení a řízení radarových letounů AWACS
Průzkumné letadlo AWACS
Průzkumné letadlo AWACS | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do bojů o Libyi zasáhnou první Češi.

Severoatlantická aliance řekla, že hodlá v zemi prosazovat a hlídat zbrojní embargo - a do této akce budou podle českého velvyslance při NATO Martina Povejšila zapojeni i čeští vojáci.

"Na této operaci se budou podílet i letouny AWACS, ty mají mezinárodní posádky a mezi nimi jsou i Češi," řekl Aktuálně.cz diplomat. Podle něj jde jak o piloty, tak i o české alianční důstojníky, kteří se podílejí na velení.

Přesná "operační" čísla, tedy kolik Čechů by se na akci podílelo, Povejšil neuvedl.

O samotném spuštění operace se zatím nerozhodlo, jasné slovo by ale mohlo padnout dnes. V Bruselu se totiž znovu sejdou velvyslanci členských zemí Aliance k jednání o situaci v Libyi.

Oči a uši Aliance

Letounům AWACS se přezdívá "oči a uši" NATO, jedná se o vojenský radarový stroj, který Alianci umožňuje sledovat vzdušný prostor do vzdálenosti více než 400 kilometrů, a včas tak odhalit hrozící nebezpečí.

Alianční letouny by v rámci prosazování zbrojního embarga kontrolovaly přístup do libyjského vzdušného prostoru.

V praxi má embargo také znamenat, že by byla alianční plavidla rozmístěna v mezinárodních vodách kolem libyjských vod. Jejich úkolem by pak bylo kontrolovat, zda do Libye někdo nezkouší pašovat zbraně, protože vůči této zemi platí zbrojní embargo. Použít by k tomu mohla i vojenské prostředky.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg i ministr obrany Alexandr Vondra už také naznačili, že Češi by mohli zpojit do operací v Libyi svou protichemickou jednotku.

Podle Povejšila však jde stále jen o předběžný návrh. "Počítal bych s tím, pokud vůbec, až v nějaké následné fázi," dodal. Žádná konkrétní jednání teď v rámci NATO v tomto směru prý neprobíhají.

Severoatlantickou radu teď čeká rozhodnutí ohledně zapojení NATO při zajišťování bezletové zóny nad Libyí.

 

Právě se děje

Další zprávy