Schwarzenberg: NATO v Libyi podpoříme, zatím slovy

Domácí ČTK Domácí, ČTK
20. 3. 2011 16:50
Čeští vojáci se do Libye zatím nechystají
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. | Foto: Jan Langer

Praha - Česká republika podpoří zapojení NATO do vojenské akce v Libyi. V České televizi to řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. NATO by pak mělo mít dozor nad celou operací.

Česko se podle něj zatím do bojových akcí zřejmě nezapojí. Nevyloučil ale případné využití české protichemické jednotky. Ministr obrany Alexandr Vondra připustil, že by se Češi mohli zapojit do případné humanitární pomoci. 

"Já bych byl velice rád, kdyby celá akce proběhla v rámci, ale i pod dozorem NATO," řekl Schwarzenberg. Český postoj zdůvodnil tím, že by "jednotlivé, byť veliké" členské země neměly jednat úplně nezávisle od svých spojenců.

Vzdušné útoky na cíle v Libyi druhým dnem vedou především britské, francouzské a americké síly.

Ministr zahraničí nepředpokládá, že by NATO oslovilo Českou republiku, aby se do vojenské operaci v Libyi zapojila. "Nemáme námořní síly a naše letadla nejsou dělána na tyto akce," vysvětlil.

Připustil nicméně možnost poskytnout NATO protichemickou jednotku, pokud by režim Muammara Kaddáfího takové zbraně použil a spojenci požádali ČR o pomoc. "Prozatím to ale nepředpokládám," dodal ministr.

Pokud by NATO o jednotku požádalo, bude podle Vondry připravena v řádu dní.

Vyslání protichemických odborníků ale musí vyžadovat situace, dodal ministr. "Nikdo nás o to ale nepožádal. Situace to ani, zaplaťpámbu, nevyžaduje a doufejme, že ani vyžadovat nebude," řekl novinářům Vondra. 

Libye většinu chemické munice údajně zničila v roce 2004. Podle odborníků ale zřejmě stále má k dispozici asi 9,5 tuny smrtícího yperitu v tajném pouštním skladu. Česká protichemická a protibiologická jednotka působila v minulosti například v Iráku či v Afghánistánu.

Ministr obrany zopakoval, že Česko se do ostrých operací nezapojí. Připustil nicméně, že by se mohlo podílet na následné humanitární pomoci severoafrické zemi.

Na adresu vytvoření bezletové zóny poznamenal, že je to rozhodnutí vynucené domácí politikou některých západoevropských zemí. "Je otázka, zda bezletová zóna skutečně něco vyřeší," dodal Vondra.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by se zásah v Libyi neměl vymykat z rámce mandátu daného Radou bezpečnosti OSN. Eskalace vojenského konfliktu není tím nejlepším řešením krize v zemi, míní.

 

Právě se děje

Další zprávy