Čunkův úřad měl řídit Svoboda. Ministr chybí

Martina Macková
7. 1. 2008 9:01
Resort i po rezignaci kontroluje šéf lidovců
Jiří Čunek a místopředsedové David Macek a Roman Línek
Jiří Čunek a místopředsedové David Macek a Roman Línek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Exministr a šéf lidovců Jiří Čunek neuposlechl hlas svých straníků. Cyrila Svobodu, kterého strana vybrala, aby řídil po Čunkově rezignaci jeho ministerstvo, Topolánkovi nakonec nenavrhl.

Naopak resort kontroluje i po demisi sám. Podle koaličních dohod totiž patří lidovcům, a on je jejich předsedou.

Celostátní výbor v listopadu po několika hodinách rozhodování odhlasoval, že zatím nového člověka do čela ministerstva pro místní rozvoj nevybere, ale jen pověří, aby resort převzal dočasně ministr Cyril Svoboda, předseda Legislativní rady vlády. Ten se ale patronátu nad MMR nikdy neujal.

Čtěte více: Čunek sice rezignoval. Přesto ministerstvo řídí dál

Dlouho očekávané rozhodnutí lidovců prý nebylo pro Čunka závazné. "Neudělal jsem to, bylo to jen doporučení," řekl Aktuálně.cz Čunek.

Fungujeme, jsou jen dva problémy

Čunka k tomu, že pověření Svobody premiérovi vůbec nenavrhl, mohlo velmi pravděpodobně vést rychlé ukončení vlastní kauzy. To mu dalo šanci na návrat do ministerského křesla a vlády.

Výsledkem ale je situace, že ministerstvo pro místní rozvoj vede už dva měsíce sice fundovaný náměstek, který ale nemá dostatek pravomocí.

Lidovci tak neuskutečnili model zelených: jejich ministerstvo školství vedl po nějakou dobu dočasně Martin Bursík, který byl už ministrem životního prostředí.

Jiří Vačkář, lidovecký odborník, který na ministerstvu pro místní rozvoj coby vysoký úředník přežil poslední čtyři ministry, připouští problémy.

Cyril Svoboda
Cyril Svoboda | Foto: Ondřej Besperát

"Jsou dva," popisuje. "Materiály do vlády musíme posílat přes některého z našich ministrů z jiných resortů. A já nemohu předstoupit před poslance ve sněmovně a vysvětlit materiály, které tam posíláme. To by mohl jen ministr nebo pověřený ministr."

Po zveřejnění prvního textu Aktuálně.cz o tomto problému se ale ministersvo jeho ústy brání. Je to prý stabilizovaný resort, spekulace o formálnosti vedení poškozují zájmy Česka a jen potvrzují cílenou kampaň vůči Čunkovi.

I podle lidovců ministerstvo funguje standardně. Předseda Jiří Čunek sám dohlíží na plnění koncepčních úkolů resortu, který straně podle koaličních dohod patří. I když "jen" na dálku.

Nevíme o tom

Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová připustila, že se vůbec nedozvěděla o tom, proč ministr Svoboda nedostal pověření. "To jsem nevěděla, že pan předseda premiérovi Cyrila Svobodu nenavrhl," řekla Aktuálně.cz.

"Jen předseda může říct, proč se tak rozhodl," dodala.

Místopředseda strany Marián Hošek míní, že k návrhu nakonec předseda Čunek už ani nemusel mít prostor. "Údálosti šly rychle po sobě. Možná se tak nakonec s premiérem dohodli. Ministerstvo bude fungovat i bez pověřeného ministra," říká .

O tom, zda se šéf lidovců vrátí do vlády, rozhodnou pravděpodobně příští dva týdny. Už za několik dní by se měla uskutečnit koaliční schůzka, kde se předsedové partají budou bavit o návratu Jiřího Čunka.

Čtěte také: Já do vlády za Klause? Takový handl nikdy, tvrdí Čunek

Šéf zelených Martin Bursík je ostře proti a už vzkázal, že by jeho strana mohla kvůli tomu opustit koalici.

 

Právě se děje

Další zprávy