Čunek sice rezignoval. Přesto ministerstvo řídí dál

Martina Macková
4. 1. 2008 13:35
Jen kontroluji, co jsem zadal. Je to naše ministerstvo
Jiří Čunek na on-line rozhovoru v Aktuálně.cz krátce po své demisi
Jiří Čunek na on-line rozhovoru v Aktuálně.cz krátce po své demisi | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Není místopředsedou vlády ani ministrem. Přesto Jiří Čunek fakticky řídí kroky ministerstva pro místní rozvoj, které v listopadu opustil.

Jak je to možné? Princip je jednoduchý: Ministerstvo dál ovládá přes resortní náměstky. Úřad patří podle koaliční dohody lidovcům a právě Čunek je jejich předsedou.

Jiří Čunek nadto podle zaměstnanců resortu ještě před Vánocemi na úřad osobně docházel. Nyní podle svých slov "jen" konzultuje kroky úřadu na dálku.

Kontroluji úkoly

Ministerstvo je oficiálně bez ministra, a dokonce i bez toho, že by jej prozatímně vedl některý ze členů vlády, už měsíc a půl. Předseda lidovců oznámil, že odejde 1. listopadu, prezident jeho rezignaci přijal 13. listopadu.

Ministerstvo ale podle zjištění Aktuálně.cz funguje, jako kdyby tam Čunek ještě seděl. On sám dokonce ani nepopírá, že si vliv nad resortem ponechal.

"Než jsem rezignoval, sestavil jsem seznam úkolů, které by se měly dokončit. Tento koncept kontroluji. Vím, kde je problém, jak ho řešit. Ministerstvo patří KDU-ČSL a jsme za něj odpovědní," řekl Aktuálně.cz Jiří Čunek.

A vyjmenovává evropské programy, které se resortu podařilo dokončit. "Nikdo jste tomu nevěřili, že se nám to podaří," dodává.

Formální Vačkář

Už samotné vedení ministerstva pro místní rozvoj potvrzuje, že Čunek má přes náměstky vliv na jeho další strategii. Z pěti náměstků jsou dva jeho nejbližší spolupracovníci a spolustraníci (jeden z nich byl tajemníkem radnice ve Vsetíně, další je pověřený řízením), náměstek za zelené odchází.

Jiří Vačkář
Jiří Vačkář | Foto: MMR

"S panem předsedou koncepční věci dlouhodobě konzultuji," potvrzuje navíc lidovecký náměstek Jiří Vačkář, pověřený řízením MMR

Oslovení lidovci veřejně tvrdí, že neví, jak jsou role na MMR rozděleny.

"Nevím, jak to tam přesně je. Nevylučuji, že předseda na úřad chodí a nějak tam působí. Spolupráce tam být může. Jeho pokyny ale nejsou závazné," míní například šéfka poslaneckého klubu KDU- ČSL Michaela Šojdrová.

Neoficiálně ale říkají, že Čunek resort normálně dál řídí. "Faktickým šéfem zůstal on," připustil jeden z členů širšího vedení KDÚ-ČSL.

Netratil ani na výhodách

Jiří Čunek je dnes senátorem a předsedou strany a podle mluvčího lidovců se pracovně pohybuje mezi horní komorou a sídlem strany. Využívat k tomu ale může nejen ministerské služební auto s řidičem, na to má nárok ještě tři měsíce po odchodu z ministerstva každý ministr. Stále také může a bydlí ve služebním ministerském bytě.

Čunek jen stejně jako Helena Třeštíková nebo Dana Kuchtová - předchozí ministryně Topolánkovy vlády, které samy rezignovaly, nedostal při odchodu náhradu ve výši jednoho ministerského platu. Jako senátor na odchodné nemá nárok, potvrzuje mluvčí vlády.

Čtěte také: Já do vlády za Klause? Takový handl nikdy, tvrdí Čunek

Navíc má reálnou šanci, že se do vládního křesla už do měsíce vrátí. Premiér Topolánek naznačuje, že vyhoví požadavku lidovců, kteří svého předsedu chtějí po skončené kauze znovu vidět ve vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy