Čunek povede lidovce i do eurovoleb. Sjezd bude v září

Martina Macková
12. 12. 2008 19:16
Strana rozhodla, že svolá volební sjezd v září
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lidovci zvolí nového předsedu až po eurovolbách a po českém předsednictví v EU. Strana se rozhodla pro zářijový termín.

KDU-ČSL se k rozhodnutí, kdo stranu dál povede, sejde 19. a 20. září na Moravě, baště lidoveckých voličů. Konkrétně v Kroměříži.

Letos strana zasedala na jaře v Pardubicích.

Lidovci ale letos nevolili. Rozhodli se vyčkat - a předseda Jiří Čunek, který má za sebou kontroverzní aféru s neprokázaným úplatkem, tak zůstal v čele strany.

Nyní se opět rozhodli posunout volbu nového vedení za volby. A také až za období českého předsedání v Bruselu, jehož bude ministr, vicepremiér a lidovecký předseda Čunek jednou z postav. Přestože mnozí straníci chtěli sjezd uspíšit tak, aby se konal už na jaře.

"Důvodem je, že se strana chce soustředit na volby a předsednictví," potvrdil mluvčí strany Martin Horálek.

Kdo vyzve Čunka?

Na podzim už ale velmi pravděpodobně najde vyzyvatele.

Lidovecký europoslanec Jan Březina.
Lidovecký europoslanec Jan Březina. | Foto: Archiv Jana Březiny

Mezi straníky se mluví například o tom, že by se mu mohl postavit europoslanec Jan Březina. Jako o budoucím předsedovi se už dříve spekulovalo také o pardubickém vicehejtmanovi Romanu Línkovi nebo bývalém jihomoravském hejtmanovi Stanislavu Juránkovi. Ti ale doposud kandidaturu na nejvyšší post odmítali.

Při minulých stranických volbách se o nejvyšší post ucházela například nynější ministryně obrany Vlasta Parkanová, senátor Adolf Jílek a také známý bojovník proti potratům Jiří Karas.

V prosinci 2006 tehdy starosta Vsetína získal na sjezdu už v prvním kole 182 ze 302 platných hlasů.

Ministryně Parkanová ale nyní patří mezi "ohrožené" ministry, o kterých se spekuluje, že doplatí na plánované změny v Topolánkově kabinetu.

 

Právě se děje

Další zprávy