Čunek nemá tolik, jak se bála ODS

Petr Holub
14. 1. 2007 0:00
Praha - Jiří Čunek nedostane zdaleka tak výnosný resort, jak se mnohým zdálo. O čerpání 700 miliard z EU stihl rozhodnout jeho předchůdce Petr Gandalovič.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ukazuje se tedy, že boj regionálních politiků ODS za to, aby ministerstvo pro místní rozvoj zůstalo jejich straně, byl stejně zbytečný, jako byl vášnivý.

"Výkonná rada se minulý čtvrtek bavila hlavně o této věci," potvrzuje jeden z jejích účastníků, teplický primátor Jaroslav Kubera.

Vzbouřené regionální politiky vedlo k boji za ministerstvo přesvědčení, že Čunek bude rozhodovat o všech evropských dotacích. "Nesouhlasím, aby ODS neobsadila post ministra financí a ministra pro místní rozvoj. Musíme si uvědomit, že oba resorty jsou klíčové pro podporu všech regionů a to z důvodu čerpání financí z fondů EU," prohlásil například místopředseda pražské organizace Jiří Janeček.

"Nemělo to smysl, vždyť ministerstvo pro místní rozvoj o žádných velkých penězích rozhodovat nebude," komentuje výsledek výkonné rady její další účastník, předseda senátu Přemysl Sobotka.

Z Bruselu místo z Prahy

Hejtmani mylně předpokládali, že o 700 miliardách korun v rozpočtovém období 2007-2013 se bude rozhodovat stejným způsobem, jako o 70 miliardách v období 2004-2006.

Do minulého roku bylo ministerstvo pro místní rozvoj skutečně klíčovým hráčem, protože bruselské peníze na podporu regionů rozdělovalo operačním programem SROP. Šlo přitom o třetinu všech evropských dotací.

"Byl to velmi neobvyklý postup. Pokud vím, ve všech evropských zemích dostávají regionální dotace přímo kraje," vysvětluje originalitu českého postupu politolog Dan Marek z Palackého univerzity.

Od Nového roku se proto postupuje jinak. Adresátem regionálních dotací jsou přímo kraje, přesněji řečeno osm tzv. "regionů soudržnosti", do kterých se čtrnáct českých krajů sdružilo.

Přitom dostanou mnohem větší částky, než dosud. Ministr místního rozvoje jim v posledních třech letech posílal ročně 150 milionů eur, napříště kraje samy každý rok rozhodnou o 700 milionech eur.

Navíc budou smět žádat u ostatních resortů, přitom nejbohatší operační program bude spravovat ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS).

Pokud by si tedy chtěli občanští demokraté stěžovat na své vyjednavače, pak se měli zeptat, proč předali dva výnosné resorty zeleným. Martin Bursík a Dana Kuchtová kontrolují na životním prostředí a ve školství téměř devět miliard eur, tedy třetinu z evropských dotací. Především od Bursíka budou muset kraje a města žádat podporu například na stavby čistíren odpadních vod.

Chudý příbuzný bez pravomocí

Čunek sice bude rozhodovat o části evropských dotací, dostane však ze všech resortů spravujících evropské peníze nejnižší částku. I když dotace v novém rozpočtovém období budou desetkrát vyšší než v minulém, ministerstvo pro místní rozvoj bude rozdělovat každý rok jen o málo větší částku, než dosud.

Jeho nový Integrovaný operační program se už netýká krajů, ale shrnuje všechno, na co se v ostatních programech zapomnělo. Mají se z něho kupovat počítače pro úředníky, opravovat památky, podporovat nemocnice, sociální ústavy, sociální byty a turistika.

Právě s tímto programem, jehož hlavním účelem bylo podle kritiků udržet na ministerstvu nějaké peníze, našla Česká republika u bruselských úředníků nejméně pochopení. Komise ho akceptovala až po zásahu dosavadního ministra pro místní rozvoj Gandaloviče, který škrtl z Intergovaného programu 400 milionů (čtvrtinu) a připsal je opět přímo krajům.

O možnost zasahovat do operačních programů, které Gandalovič několikrát využil, přitom Čunek také přijde. Gandalovič i jeho předchůdce Radko Martínek (ČSSD) koordinovali přípravu všech programů na čerpání dotací. Po jejich schválení v Bruselu je však už dostanou na starosti jednotlivá ministerstva či kraje.

 

Právě se děje

Další zprávy