Čunek lobbistou. Pomáhal Zbrojovce získat zakázky

Kateřina Eliášová
15. 7. 2008 23:10
Čunkovi pomohly kontakty v KDU-ČSL
2. dubna 2008: Jiří Čunek usedl po pěti měsících opět do křesla ministra pro místní rozvoj.
2. dubna 2008: Jiří Čunek usedl po pěti měsících opět do křesla ministra pro místní rozvoj. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek coby tehdejší zaměstnanec Zbrojovky Vsetín lobboval na ministerstvu obrany za výhodné zakázky pro firmu.

Vyplývá to z auditu společnosti Kroll, který si nechal zpracovat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Detektivům Krollu to potvrdil tehdejší šéf Zbrojovky Karel Dančák.

Čtěte více: Schwarzenberg: Korupce není, ale omlouvat se nebudu

Dančák sice neřekl jasně, jak za to byl Čunek odměněn. Potvrdil ale, že Čunkovi vyplácel "štědré" cestovní náhrady.

Právě tady může být další klíč k odpovědi na to, jak mohl Čunek v době svého působení ve Zbrojovce našetřit peníze před vstupem do politiky.

"Řešič" problémů Čunek

Jiří Čunek nastoupil do Zbrojovky Vsetín v roce 1982, o jedenáct let později povýšil na šéfa bezpečnosti. Ve stejné době se stal i členem KDU-ČSL.

Čunek svých vazeb u lidovců dokázal brzy využít. Dančák potvrdil, že Čunek pomáhal Zbrojovce řešit dva „velké problémy" a lobboval za nejméně jednu velkou zakázku. Ministerstvo obrany tehdy měli v rukou také lidovci, nejprve Antonín Baudyš a po něm Vilém Holáň.

V té době působil na ministerstvu obrany také současný ministr financí Miroslav Kalousek.

7. listopadu 2007: Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. Na jednání republikové rady KDU-ČSL vysvětloval své rodinné finance.
7. listopadu 2007: Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. Na jednání republikové rady KDU-ČSL vysvětloval své rodinné finance. | Foto: Ludvík Hradilek
NEPŘEHLÉDNĚTE:
Stručný komentář a pětistránková zpráva v češtině
Celá třicetistránková zpráva auditorů v angličtině

Zbrojovka se v devadesátých letech dostala do platební neschopnosti kvůli vysoké daňové zátěži. Byl to právě Čunek, kterého Dančák vyslal do Prahy, aby vládu o situaci Zbrojovky informoval. Už tehdy si byl vědom, že tam má Čunek dobré kontakty, uvádí zpráva Krollu.

Změny daňového režimu se sice Zbrojovce nakonec vyjednat nepodařilo, nikdy se po ní ovšem nevymáhala dlužná daň a nebyla za to ani sankcionována.

Druhý problém jel Čunek "hasit" do Prahy po rozdělení Československa v roce 1993. Zbrojovka tehdy vlastnila lesy na sporném území mezi Českou a Slovenskou republikou v hodnotě 1 miliardy korun, což představovalo třetinu majetku Zbrojovky. Pokud by společnost o takovou částku přišla, padla by, píše se ve zprávě.

Dančák detektivům řekl, že Čunek nakonec pomohl Zbrojovce vyjednat dohodu s vládou, která „umožnila společnosti restrukturalizovat svá aktiva".

Lobbista Čunek

Čunkovy kontakty na ministerstvu obrany byly pro Zbrojovku velmi cenné. Podnik jej tedy využil při snaze získat vládní zakázku na kulomety Plamen určené pro české L-159.

O tu měli tehdy zájem i jiní dodavatelé, například Škoda Plzeň. Zakázku nakonec získala v roce 1995 Zbrojovka. Zajímavé je, že náměstkem ministra obrany pro rozpočet a akvizice byl v té době Miroslav Kalousek.

Kalousek: Čunek nic neovlivňoval
Kalousek: Čunek nic neovlivňoval | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Ti dva se určitě znali z nějakého stranického výboru," řekl detektivům Krollu Dančák.

Hodnota zakázky se odhaduje na 1, 3 miliardy korun. Jestli a jak Čunka za jeho služby Zbrojovka odměnila, Dančák výslovně neřekl. Naznačil nicméně, že Čunkovi vyplácel "štědré" cestovní náhrady. Ty nemusejí být uváděny v daňovém přiznání. Podnik tehdy platil v hotovosti.

Čunek si také vysloužil výkonnostní prémie, píše se ve zprávě. A to za to, že v době, kdy působil jako šéf bezpečnosti, nedošlo ve Zbrojovce k žádným vážným zraněním. 

Kalousek: Čunek nic neovlivňoval

Současný ministr Kalousek potvrdil, že v té době Čunka znal coby řadového člena celostátního výboru. Odmítl ale, že by jakkoli ovlivnil zakázku pro Zbrojovku.

"Nepamatuji si, že by pan Čunek cokoliv ovlivňoval, umím si to jen těžko představit," řekl Aktuálně.cz Kalousek.

Řekl, že "Program Plamen" dokázala technicky naplnit jen Zbrojovka Vsetín a tudíž to logicky vedlo k tomu, že zakázku získala právě ona.

Tehdejší ministr obrany Vilém Holáň si na Čunka vzpomněl. "Byl v delegaci Zbrojovky, která přijela na ministerstvo žádat o zakázku. Že by ale sám něco ovlivňoval, to vylučuji. Vždyť to byl jen řadový zaměstnanec firmy," uvedl Holáň.

 

Právě se děje

Další zprávy