Schwarzenberg: Korupce není, ale omlouvat se nebudu

Petr Holub
15. 7. 2008 7:30
Audit Čunkových financí objevil nové nesrovnalosti
Schwarzenberg: Z vlády ještě můžu odejít
Schwarzenberg: Z vlády ještě můžu odejít | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Někdy člověk vynaloží několik milionů s tím výsledkem, aby se dostal do potíží. Tak popsal ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg výsledky své zakázky společnosti Kroll, aby zkontrolovala rodinné finance vicepremiéra Jiřího Čunka.

Schwarzenberg může být odsuzován, že ustoupil tlaku koaličních politiků a přes svou dosavadní kritiku kolegy Čunka s ním ve vládě zůstane.

Možnou korupci vicepremiéra totiž nepotvrdili ani britští detektivové. "Není důvod, abych odstoupil," potvrdil na dotaz Aktuálně.cz ministr Schwarzenberg.

H&B Real neuplácel

Schwarzenberg však hovoří v nadsázce, protože audit nějaké výsledky přinesl a ministr je publikoval na svých soukromých webových stránkách.

7. listopadu 2007: Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. Na jednání republikové rady KDU-ČSL vysvětloval své rodinné finance.
7. listopadu 2007: Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. Na jednání republikové rady KDU-ČSL vysvětloval své rodinné finance. | Foto: Ludvík Hradilek
NEPŘEHLÉDNĚTE:
Stručný komentář a pětistránková zpráva v češtině
Celá třicetistránková zpráva auditorů v angličtině

Zjištění považuje za natolik významné, že se Čunkovi za své podezření neomluví, i když to dříve slíbil.

"Výsledek není dostatečný. Lepší by bylo, kdyby řekl něco jasného," charakterizoval ministr třicetistránkovou zprávu.

Na jedné straně experti Krollu zpochybnili dosavadní podezření. "Peníze vybrané paní Hurtovou nebyly zdrojem peněz uložených panem Čunkem tři dny později," odmítají znalci tvrzení, že majitel realitní společnosti H&B Real Petr Hurta Čunkovi vyplatil půlmilionovou částku za dobrý obchod s městem. Město pod starostou Čunkem totiž prodalo za výhodnou cenu 51 procent společnosti Vsetínské byty právě H&B Realu, kterému patřilo zbylých 49 procent.

Kroll zpochybnil i tvrzení, že Čunek neměl v roce 1998 dost peněz, aby si mohl uložit do banky milion korun. "Není to podezřelé," stojí ve zprávě.

700 stran spisu se ztratilo

Schwarzenbergova zpráva však říká ještě víc.

Podle ní je velmi pravděpodobné, že H&B Real získal od radnice města byty skutečně za mimořádně výhodnou cenu, neexistuje však důkaz, že se Čunek při této transakci obohatil na úkor města.

Společnost Vsetínské byty založená městem Vsetín a H&B Realem převzala v roce 1999 za 40 milionů podnikové byty po zkrachované Zbrojovce Vsetín. Neexistují přitom přesvědčivé důvody, proč zastupitelstvo vybralo za společníka Hurtovu firmu, i když se ozvali další zájemci.

Do roku 2001 se část bytů prodala nájemníkům a zbytek předalo město H&B Realu za 3,6 milionu korun. Vycházelo z odhadu znalce Vlastimila Zajíčka, podle kterého stál metr čtvereční neprodaných bytů 327 korun, zlomek tehdejší tržní ceny.

Policie loni zaplatila odhad společnosti NOVA s.r.o., který tehdejší cenu Vsetínských bytů stanovil na 6,7 milionu korun.
Kroll nemohl podrobně prozkoumat, jestli město prodalo byty za spravedlivou cenu, protože odhad od NOVA s.r.o. se ztratil z kopie policejního spisu, kterou auditorům předal Čunek. Celkem chybí 700 stran ze čtyř tisíc.

"Vyžádám si jinou kopii a předám ji společnosti Kroll," potvrdil Schwarzenberg, že chce pochybnosti prověřit. "Kdyby se něco závažného objevilo, platí, co jsem řekl," nevyloučil, že ještě může z vlády odstoupit.

Úspory z daňových úniků

Druhým významným výsledkem pátrání Krollu je zjištění, odkud mohl vzít Čunek v roce milion, který si v roce 1998 uložil do banky Universal.

Podle zprávy je vyloučeno, že tyto peníze ušetřil, protože v 90. letech, než se stal v roce 1998 starostou Vsetína, vydělal 1,7 milionu korun. "Pan Čunek měl ovšem alternativní zdroje příjmů," stojí ve zprávě. Sám vicepremiér už připustil, že peníze získal jako cestovní náhrady od různých firem, pro které pracoval.

Podle Krollu šlo o stovky tisíc korun, které se podle českých zákonů nemusí zdanit.

"Je to precedens"

Schwarzenberg nakonec v rozhovoru s novináři vysvětlil, že kontrola financí rodiny Jiřího Čunka přinesla dva pozitivní výsledky.

"Šetření je důležité jako precedens. Ten na konkrétním případě ukázal, že zamést aféru u soudu nestačí a že v případě podezření se mají peníze politiků přešetřit," řekl ministr, který zároveň připustil, že v případě vicepremiéra nejsou výsledky dramatické.

Premiér Mirek Topolánek zároveň Schwarzenbergovi slíbil, že spolu s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem zajistí, že se nebudou opakovat neprůhledné zásahy justičních hodnostářů do vyšetřování politiků, jako tomu bylo v Čunkově případě. 

 

Právě se děje

Další zprávy