Čunek chce Pačesa. Lidovci k tomu zatím mlčí

jaa, eli
19. 9. 2007 7:40
Výběr Klausova soupeře se dál protahuje
Jiří Čunek online v redakci Aktuálně.cz 13.6.2007.
Jiří Čunek online v redakci Aktuálně.cz 13.6.2007. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vicepremiér Jiří Čunek zasáhl v úterý dalším výrokem do výběru protiklausovského kandidáta na post hlavy státu. Před večerním jednáním lidoveckých poslanců a senátorů, kteří se pokusili jméno Klausova soupeře najít, řekl: "Měli bychom se začít bavit o Václavu Pačesovi."

Aspoň takto Čunka cituje server iDnes, který uvedl, že předseda lidovců zároveň vyloučil podporu dalšímu diskutovanému kandidátovi, bývalému ministru zahraničí Jiřímu Dienstbierovi.

O nic moudřejší neodcházeli novináři ani na konci večerního jednání - lidovečtí politici pouze zkonstatovali, že se zatím nedohodli a sejdou se znovu.

"Diskutovali jsme o kvalitách kandidátů a dohodli se, že budeme jednat dál," řekl po schůzce Čunek: "Debatu povedeme ještě několik týdnů."

Aktuálně.cz se pokusilo alespoň ověřit, zda citovaný Čunkův výrok o Pačesovi je po chuti většině KDU-ČSL. Oslovení lidovci však zatím nechtějí mluvit ani o tom.

"V minulosti jsme se o této možnosti bavili, ale nic určitého napadlo," odpověděl místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Tomáš Kvapil.

Václav Pačes, předseda Akademie věd
Václav Pačes, předseda Akademie věd | Foto: Ondřej Besperát

"Zatím to nebudu komentovat. Jednání klubů KDU-ČSL bude důležité, zvláště poté, co kandidaturu odmítl místopředseda Senátu Petr Pithart. A myslím, že toto jednání nebude poslední," odhadl už v úterý v podvečer místopředseda strany David Macek.

Co na to Dienstbier

Sám Jiří Dienstbier nepovažuje úterní Čunkův výrok za nic určujícího a definitivního.

"Víte, to je standardní politické přelévání sil a pozic. Zbývá ještě pět měsíců, nic není rozhodnuto. Já jen doufám, že budou mít ti lidé dost strategického myšlení a pokusí se o tolik potřebnou změnu na Pražském hradě," řekl Dienstbier deníku Aktuálně.cz.

Pačes na Hrad

Redakce Aktuálně.cz v analýze spočítala, že ze jmen, o nichž se nyní jako o soupeřích Klause mluví, má v současné době největší šanci na podporu mezi voliteli skutečně akademik Pačes. Jeho jméno by totiž napříč řadami poslanců a senátorů, kteří nejsou zvoleni za ODS, mohl získat nejvíce hlasů.

Klausova další léta na Hradě může ohrozit už jen Pačes.

Václava Pačesa jako vážného kandidáta na prezidentský post označil, právě po jednání s vicepremiérem Čunkem, už minulý týden předseda ČSSD Jiří Paroubek.

"Myslím, že Václav Pačes má vysokou šanci být nejsilnějším protikandidátem Václava Klause," řekl Paroubek. Podle něho záleží především na postoji lidovců.

 

Právě se děje

Další zprávy