Muž, který může být prezidentem: Referendum k radaru ne

Jakub Antoš
13. 9. 2007 12:00
Akademik Václav Pačes odpovídal on-line
Václav Pačes, předseda Akademie věd
Václav Pačes, předseda Akademie věd | Foto: Ondřej Besperát

Online - Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek o něm včera dvakrát řekl, že má velké šance být protikandidátem Václava Klause při příští volbě prezidenta.

Předseda Akademie věd Václav Pačes však v prvním rozhovoru, který po těchto Paroubkových slovech poskytl, dal najevo, že minimálně v jedné důležité otázce současnosti zastává zcela jiné postoje než sociální demokraté. Řekl totiž, že není příznivcem celostátního referenda k americkému radaru, které naopak ČSSD prosazuje.

"Nejsem příznivcem přímé demokracie. Pouze ve zcela výjimečných případech. Stavba radaru je odborná vojenská a politická záležitost, kterou musí řešit lidé, které jsme tím pověřili, tj. vláda a parlament," odpověděl na přímou otázku jednoho ze čtenářů.

Václav Pačes bloguje
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Václav Pačes bloguje

Václav Pačes, mimochodem jeden z pravidelných blogerů na Aktuálně.cz, patří mezi čtveřici mužů, z nichž sociální demokraté, lidovci a zelení vybírají toho, kdo by měl šanci porazit v příští prezidentské volbě Václava Klause.

K osobě stávajícího prezidenta se dnes v rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz vyjadřoval velmi korektně. Jednomu ze čtenářů odpověděl, že Václav Klaus je dobrým prezidentem a dotazy, které žádaly přímou konfrontaci s některými prezidentovými kroky, odbýval odpovědí: Nekomentuji.   

Pouze jedenkrát toto pravidlo porušil, zdvořilou odpovědí. "Mám poněkud jiný názor na všemocnou ruku trhu. A pravděpodobně také na současné a budoucí fungování Evropské unie," uvedl.

Václav Pačes také ukázal, že si na prezidentskou funkci věří. "Na důchod se necítím," opáčil na výtku směřující k jeho věku. A na výtku, že nemá na post na Hradě dostatečnou politickou průpravu, řekl: "A jak víte, že bych byl špatným prezidentem?" 

Odpovězeno: 12. 09. | 15:28Autor: pavel káně

Otázka: Ministryně Kuchtová rozhodla, že agenturou na rozdělování peněz školám a výzkumným ústavům bude Czechinvest. Je to v pořádku, když peníze na vědu rozděluje resort průmyslu?

Václav Pačes: Pokud to bude dělat dobře, tak proti tomu nic nemám, ale trochu mi vadi, že o tomto kroku nebyli informováni lidé, kteří o tom být informováni měli. Ale věřím, že paní ministryně si to dobře rozmyslela. Že se jedná pouze o technickou záležitost a že pravomoce zůstanou v rukou MŠMT.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:29Autor: fyziolog

Otázka: Pane profesore, znamena to, ze utikate z potapejiciho se Prezidia AVCR?
V USA je zvykem overovat zdravotni stav prezidenta. Chcete vladnout cele funkcni obdobi?

Václav Pačes: Prezidium AV neexistuje. Existuje demokraticky zvolená akademická rada a ta se nepotápí.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:30Autor: ing. svatoš

Otázka: Jaký je Váš názor na výstavbu amerického radaru? Mělo by být referendum? Prosím konkrétní odpověď.

Václav Pačes: Nejsem příznivcem přímé demokracie. Pouze ve zcela výjimečných případech. Stavba radaru je odborná vojenská a politická záležitost, kterou musí řešit lidé, které jsme tím pověřili, tj. vláda a parlament.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:32Autor: gggggg

Otázka: Pane profesore. Skutečně si troufáte bez odpovídající politické průpravy pohybovat se na mezinárodním politickém poli? Uvědomujete si, že se budete jako hlava státu pohybovat v oblasti geopolitiky?

Václav Pačes: Ano, to si uvědomuji. Myslím, že politická průprava zejména průprava stranického politika není pro prezidentskou funkci nutná. Já se umím pohybovat v mezinárodních kruzích.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:34Autor: m&m

Otázka: Dobrý den,
co říkáte na to, že byl V.Klaus dnes usvědčen Ústavním soudem ze svévolného odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu a neoprávněného dosazování "svého" politického koně Bureše na místo místopředsedy Nejvyššího soudu? Myslíte, že by měl ze svého jednání vyvodit nějaké důsledky? Příp. jaké?

Václav Pačes: Nebudu komentovat činy pana prezidenta.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:35Autor: jda379

Otázka: Jaký je Váš názor na Klausův postoj v kauze justičních čekatelů; co říkáte na jeho preference ohledně výběru kandidátů do Ústavního soudu? Děkuji za odpověď.

Václav Pačes: Nekomentuji.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:35Autor: jojo

Otázka: dedecek prezidentem?
vzdyt budete mit z toho mrtvici.
neni lepsi si uzit spokojeneho duchodu nez lezt nekam kde ve vasem veku neni dobre byti jen kvuli tomu si neco dokazat?
nejsem zastancem klause ale nebude mit protivnika to si asi uvedomuje kazdy rozumny clovek krom vas pitharta, dienstbiera!

Václav Pačes: Na důchod se ještě necítím.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:35Autor: Petr Malý

Otázka: Nemyslíte že je lepší být dobrým vědcem než špatným prezidentem ? Dostat se na špičku české vědy vám trvalo desítky let, politické zkušenosti máte nulové, tak jak můžete doufat, že budete dobrým prezidentem přes noc ? Pravda, na kladení věnců není třeba moc zkušeností, ale to asi nechcete ?

Václav Pačes: Jak víte, že bych byl špatným prezidentem?

Odpovězeno: 12. 09. | 15:36Autor: karel

Otázka: Myslite, ze je Klaus dobry prezident?

Václav Pačes: Myslím, že ano.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:37Autor: čeněk

Otázka: Dobrý den,
pane profesore, opravdu chcete být koněm p. Paroubka? Navážete na jím nastavenou úroveň politické kultury? Jak chcete obstát proti polickým tlakům (z jakékoliv strany politického spektra) bez zkušeností v politice? Myslíte si, že je dobře mít za presidenta apolitickou osobu?

Václav Pačes: V našem ústavním systému, prezident vlastně není v pravém slova smyslu politikem, měl by být spíše státníkem. Nebojte se, já jsem zvyklý tlaky ustát.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:38Autor: Václav

Otázka: Dobrý den,
chci se zeptat jaký je Váš názor na současné prezidenta Václava Klause? Jakou problematiku byste řešil jinak a co byste chtěl v případě svého zvolení změnit?
Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů v jakékoliv práci.

Václav Pačes: Mám poněkud jiný názor na všemocnou ruku trhu. A pravděpodobně také na současné a budoucí fungování Evropské unie.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:39Autor: m

Otázka: Pane profesore
přeju Vám hodně úspěchů a hodně pevné nervy - je už potřeba, aby na prezidentský post přišel realisticky uvažující člověk zvyklý zkoumat fakta a činit adekvátní závěry - proto bych tam rád viděl Vás, předního českého přírodovědce.

Václav Pačes: Děkuji.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:42Autor: David

Otázka: Jaký máte vztah k EU? Co by jste chtěl změnit jako prezident?

Václav Pačes: Já jsem rád, že je ČR členem EU. Eu vznikla po zkušenostech ze dvou válek v minulém století, kdy se ukázalo, že pouhé mezistátní smlouvy nic nezaručují. My Češi jsme měli před druhou válkou řadu smluv a byli jsme okupováni. Měli jsme smlouvu se Sovětským svazem a také jsme byli okupováni. Ještě na tyto sice není čas, ale myslím si, že v budoucnu bude existovat evropské občanství a že Evropa bude silným a demokratickým kontinentem.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:44Autor: stanek

Otázka: Moc Vás zdravím pane Pačes. Chtěl jsem se Vás zeptat jak vidíte vy sám své šance na zvolení prezidentem a jak vnímá tento krok AV.

Václav Pačes: Své šance nedovedu odhadnout. Ještě není vůbec jisté, že budu kandidován a že budu kandidovat. AV je dobře zajištěna, protože to je otevřená a demokratická instituce, kterou řídí volené orgány a proto není problém, aby byl ve vedení kdokoliv nahrazen.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:45Autor: M. Bechyně

Otázka: Jaký je Váš názor na současný systém poskytování dotací v ČRna různé účely od různých ministerstev a podřízených organizací.

Václav Pačes: Dotace jsou v principu zapotřebí. Jde o to, aby byly dávány průhledně a spravedlivě a zejména rozumně.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:46Autor: Miloslav

Otázka: Pane předsedo, domníváte se, že máte dobře stavěný žaludek na politiku?
Podívejte se, jak se kdejaký truhlík naváží do současného prezidenta. ( Bez chyb jistě Václav Klaus není) Jak byste se v takové roli cítil?

Václav Pačes: Já mám dobré trávení. A i ve funkci předsedy AV jsem musel leccos spolknout.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:48Autor: Ladinek

Otázka: Pane profesore, myslíte že byst měl z pozice prezidenta nějakou, byť malou, možnost zasahovat do dění ve vědě? Podepsal byste třeba návrh státního rozpočtu s dramatickými škrty pro AV ČR?

Václav Pačes: Takhle obecně se k této otázce nemohu vyjádřit. Určite bych se snažil ovlivňovat rozumnou distribuci financí, ale možnosti prezidenta jsou v této věci malé. Jsem ale z vědy zvyklý předkládat racionální argumenty a to bych dělal asi i jako prezident.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:49Autor: Vilém Čáp

Otázka: Dobrý den, pane profesore.
Co považujete za svůj největší pracovní úspěch?
Díky za odpověď a přeji Vám hodně štěstí.

Václav Pačes: Jako první v ČR a druzí na světe jsme přečetli úplnou dědičnou informaci jednoho ogranismu.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:49Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den, v čem si myslíte, že jste lepší než současný prezident?

Václav Pačes: Nekomentuji.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:50Autor: obca CR a USA

Otázka: Chladne hlavy (vedeni politickych stran mimo ODS PLUS Topolankova kridla ODS) a NARODNI zajmy mely (uz davno, treba uz pred poslednim novorocnim projevem Klause) vest k dohode o kvalitnim kandidatovi. Jeho kvalifikace a strategie: 1) Naprosta podpora poslancu a senatoru CSSD, SZ a (defakto vsech) za

Václav Pačes: Nerozumím.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:50Autor: Henry

Otázka: Myslíte si, že je správné, aby prezident ČR jako nejvyšší státní úředník "jako vedlejšák" pracoval pro americkou firmu v tažení proti americkému občanu Al Gorovi ve věci globálního oteplování? Děkuji.

Václav Pačes: Nekometuji.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:51Autor: Zavodsky

Otázka: V souvislosti s novym Bavorskym premierem se ptam na Vas nazor na revizi Benesovych dekretu?

Václav Pačes: Prezidentovy dekrety nemohou být zrušeny. Nemám prostor se k tomu vyjádřit obšírněji, ale mám na otázku odsunu vyhraněný názor.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:51Autor: MartinM

Otázka: Pane profesore, říká Vám něco Biogena v Královické ulici ve Strašnicích?

Václav Pačes: Ne.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:52Autor: Mirka

Otázka: Jména kandidátů na prezidenta ČR odhalená příliš brzy jsou účinným trikem, jak předejít jejich zvolení. Jaký je váš názor?

Václav Pačes: To nevím.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:53Autor: kolemjdoucí

Otázka: Dobrý den, jak se vám líbí být "antiklausem"? Není to poněkud dehonestující? A druhá otázka: co máte nejraději k pivu?

Václav Pačes: Nejsem AntiKlausemn, jsem Václavem Pačesem. K pivu mám docela rád dobrý sýr.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:55Autor: Petr

Otázka: Dobrý den pane profesore nemyslíte si , že přjmout kandidaturu prezidenta od ČSSD je danajský dar s možností vydírání od ČSSD a nebyl by jste více platný tam kde v současné době jste ? Podotýkám pokud budete zvolen prezidentem ja jako osoba Vás nebudu akceptovat .

Václav Pačes: Nemyslím si, že jde o danajský dar a žádný prezident není akceptován všemi lidmi. Já vás jako občana naproti tomu akceptuji.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:56Autor: Jakub K.

Otázka: Vážený pane profesore, moc si Vás vážím a budu Vám držet palce, i když se trochu bojím, že se výjimečně chytří lidé jako Vy do politiky dostanou jen obtížně.
Rád bych se Vás zeptal, kam byste v případě vašeho zvolení chtěl směřovat politiku státu. Ještě jednou hodně štěstí, Jakub K.

Václav Pačes: Do nebyrokratické, demokratické a otevřené Evropy.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:57Autor: John Gramophon

Otázka: Pane profesore, cim pro Vas byl vyznamny rok 1971? Dekuji.

Václav Pačes: Nevzpomínám si na nic zásadně významného.

Odpovězeno: 12. 09. | 15:57Autor: František

Otázka: Příliš toho o Vás nevím, ale fandím každé nové tváři v naší politice.
Pokud o našem prezidentovi budeme moci říci, že je to slušný poctivý člověk, který hájí naše zájmy, jistě mu rádi promineme politickou nezkušenost.
Hodně odvahy, jistě nebudete horší než někteří Vaši předchůdci.

Václav Pačes: Považuji se za slušného a poctivého člověka. Děkuji

Odpovězeno: 12. 09. | 15:59Autor: Důchodce

Otázka: Někde jsem nedávno četl,že se nikdy nechcete vzdát své vědecké práce,nyní by jste to učinil jen proto,aby jste se stal loutkou vašeho přítele J.Paroubka?

Václav Pačes: Nikdy jsem nebyl a nebudu loutkou kohokoliv.

Děkuji za otázky a přeji Vám hezký den!

 

 

Právě se děje

Další zprávy