Volební aféry ČSSD nepoučily. Opět láká členy na 300 Kč

Martina Machová Martina Machová
10. 6. 2010 23:24
Aktuálně.cz bylo svědkem čtvrteční masové náborové akce na severu Čech
Tomáš Horáček, organizátor akce "členství za 300"
Tomáš Horáček, organizátor akce "členství za 300" | Foto: Martina Machová

Litoměřice - "Kde je tady ta ČSD," ptá se skupinka Romek u restaurace Koliba v Litoměřicích. Parkují kola. Patří k těm nejmladším. U vchodu do pronajatého sálu postávají další hloučky asi tak dvacetiletých dívek a mladíků. Pokuřují.

"Oblékněte se, nahoře je zima," vítá vystylovaný mladík ve svítivě růžovém polotričku další posádku právě parkujícího vozu. V ruce svírá štos vyplněných přihlášek. Je to známá postava severočeské ČSSD, dnes již exčlen, Tomáš Horáček.

Aktuálně.cz se jen pár dní po historickém nezdaru sociálních demokratů v parlamentních volbách, v němž podle vnitrostranických analýz sehrála velkou roli i negativní image předsedy a severočeského lídra Jiřího Paroubka, vydalo znovu na místo činu.

Výsledkem je zjištění, že praktiky lidí, o nichž - protože byli poslední měsíce nablízku právě Paroubkovi - přinesli novináři řadu alarmujících zjištění a svědectví, se v ničem nezměnily. Část severočeské sociální demokracie jakoby zůstala ve své předvolební roli.

Například zmiňovaný Tomáš Horáček. Z ČSSD musel odejít kvůli své minulosti. Byl odsouzen za jízdu bez řidičského oprávnění a dnes čelí dvěma žalobám za podvody. Do širokého povědomí se zapsal rovněž díky asistenci při náborech u Mladých sociálních demokratů a organizování "bučení" proti oponentům při předvolebních televizních debatách.

Je čtvrtek podvečer, a za pár minut začne místní schůze litoměřické ČSSD. Hlavní bod je sestavení kandidátky do komunálních voleb. Vedle toho podle některých členů jde o snahu posílit místní buňku. Připraveno je asi padesát nových přihlášek. Kvůli neposlušnosti osazenstva ovšem vše končí nezdarem. Schůze nakonec není usnášeníschopná.

Nervozita na severu

Po nečekané rezignaci Jiřího Paroubka se začala třást předsednická židle i pod kmotrem jeho dcery a místním stranickým bossem Petrem Bendou. Někteří členové krajského vedení jej již vyzvali, aby sám rezignoval. Vyčítají mu podíl na volebním fiasku.

Straníci v severních Čechách Horáčkovi neřeknou jinak než "Bendova pravá ruka." On to odmítá. "Známe se jen ze strany," opakuje svou mantru.

"Vedení kraje se bojí o své fleky," komentuje dění před restaurací jeden z členů ČSSD Michal Gavurník. Neskrývá emoce. "Je to špína, která poškozuje ČSSD před veřejností. Absolutně s tím nesouhlasím," komentuje čtvrteční večerní dění v litoměřické Kolibě.

Naštvanost je znát i na dalších dlouholetých členech. "Je to nehorázné. Čekala bych, že bude někde za bukem, ne přímo tady," kýve hlavou další členka směrem k postávajícímu Horáčkovi.

Ten je viditelně nad věcí. Dál pendluje mezi sálem a ulicí s "čekateli" na členství.

Moji přátelé

Novináři vítaní nejsou. "Abys o ten mobil nepřišla," křičí mladík z Horáčkova týmu na reportérku Aktuálně.cz, když fotí účastníky setkání. Další mladík, který se sám označil za bodyguarda, se přitom staví do pohledu fotoaparátu.

A Tomáš Horáček? Nejdříve se spíše skrývá. Avšak později, když se začnou objevovat skupinky mladých "členů", se vmísí mezi novináře a nehne se na krok. "To jsou mí přátelé. Já mám v kraji tisíce přátel," tvrdí.

Prý ani nic neorganizuje. Je jen sympatizant. Proč drží přihlášky do ČSSD, nedokáže vysvětlit. Přestože je vidět, že jsou vyplněné, tvrdí že jsou prázdné.

Kam že to vstupujeme?

Mezi sálem a ulicí ve čtvrtečním podvečeru mezitím nekontrolovaně přechází skupinky studentů. Není jasné, jestli ti, co vchází, jsou těmi, co šli před pár minutami kouřit. Nikdo je nekontroluje.

"Je to chaos," bezradně krčí rameny krajská radní Jana Ryšánková, která pochází z okresu a na schůzi je jako host. Podle ní někteří účastníci ani neví, že se chystají vstoupit do ČSSD. "Když budeme takto pokračovat, tak ztratíme důvěru i zbytku lidí," dodává.

Ve skutečnosti nábor dostatečného počtu nových členů vrcholil nepozorovaně už během dne.

Na Facebooku kolovala ve čtvrtek pozvánka ve znění: "Prostě sháním lidi do zastupitelstva Litoměřic - ale spadá to do ČSSD. Když přijdeš dnes na schůzi a registruješ se, tak dostaneš 300. Jen že si to tam odsedíš. Jen je potřeba na ty schůze chodit, je to jednou za 3-4 měsíce."

A lákadlo nakonec: "No a pro lidi z tý strany jsou vždycky nějaké akce, jako jídlo, pití zdarma, rauty a tak."

Soudě podle výpovědí lidí na místě to byly účinné argumenty.

"Ano, přišel jsem na pozvání na facebooku. Byla tam uzavřená skupina, pak už se to domlouvalo individuálně. Slibovali mi tři sta korun," potvrdil novinářům jeden z mladíků.

Navzdory neúspěchům severočeské buňky ČSSD se místní straníci drží stejných aktivit, jako před volbami, kdy se o machinacích na Ústecku začalo psát.

Jen pro připomenutí: jméno Paroubkova kmotra Petra Bendy (jehož je podle straníků Tomáš Horáček "pravou rukou") se v posledních měsících objevilo v řadě zpráv, v nichž Aktuálně.cz popsalo například případy násilností a loupeže. Anebo vyšetřování kvůli černým duším a vydírání v severočeské sociální demokracii.

Ve čtvrtek se narodil další příběh. Dlouholetý sociální demokrat Gavurník měl pro něj přímo v Kolibě jen stručný komentář: "Nemohu říci, že jsem členem ČSSD, aniž bych se styděl."

Foto: Připomeňte si, jací lidé na severu hlídali předvolební mítinky Jiřího Paroubka

 

Právě se děje

Další zprávy