Kontrola náboru do ČSSD: 5 dní, a mělo nás být 2x tolik

Martina Machová Martina Machová
1. 2. 2010 19:08
Předseda Paroubek podezření na účelové nábory v minulosti bagatelizoval
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - "Nevšiml jsem si, že by byl někdo jmenován jako velrybář. Nechápu, o čem je řeč," reagoval loni v prosinci předseda ČSSD Jiří Paroubek na informace médií o hrozbě takzvaných černých duší v jeho straně.

Nyní má Aktuálně.cz v ruce interní materiál, z nějž je zřejmé, že sociální demokracie se opravdu mohla stát obětí pokusu o manipulaci s počty členů přímo ve volební baště svého předsedy na severu Čech.

Jedna místní předsedkyně

Paroubek se původní zjištění snažil zlehčit otázkou, na základě čeho se média začala o celý příběh zajímat. "Jestli na základě vyjádření jedné předsedkyně místní organizace, která měla několik desítek přihlášek, některé z nich sušila několik let, pak je nepřijala?" zamýšlel se veřejně.

Ona místní organizace byla v severočeské Bílině a v krátké době tu o vstup do ČSSD zažádalo rovnou sto lidí.

Bílinská organizace přitom tehdy se svými 36 členy patřila k menším stranickým buňkám.

Náhlý zájem davu o vstup do strany bílinské tak rozhodil, že pro jistotu přijali jen tři. Obratem za to sklidili kritiku - zejména od stranického předsedy, který vede kandidátku ČSSD v Ústeckém kraji.

Přihlášky během pár dnů

Nyní nejvyšší kontrolní orgán socialistů - ústřední kontrolní komise - případ uzavřel.

Ze zápisu, který se případu věnoval a který má deník Aktuálně.cz k dispozici, lze detailně vyčíst, co se v bílinské ČSSD skutečně odehrálo.

Samotnému pojmu "velrybaření" který se vžil pro stranickou praktiku, kdy lídři narychlo registrují desítky údajných "členů", aby pak mohli ovlivňovat stranické vedení, se závěr kontrolorů ČSSD logicky vyhýbá.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek
Předseda ČSSD Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Co zápis říká jasně: 53 procent ze všech prověřovaných přihlášek bylo podáno v červenci loňského roku. Jednačtyřicet z odmítnutých adeptů na členství ji podepsalo dokonce v rozmezí pěti dnů.

Právě vloni v létě se v Ústeckém kraji rozhodovalo o stranických nominacích do tehdy předčasných parlamentních voleb. A například spor o kandidaturu Kateřiny Brožové ukázal, že severočeská ČSSD zdaleka není jednotná.

Dlouholetí severočeští straníci se postavili proti tomu, aby je v regionu v kampani zastupovala Paroubkova favoritka, pop star Brožová. Mezi kritiky patřili i sociální demokraté z Bíliny.

Zatímco boj o Brožovou Paroubek prohrál, sama totiž rezignovala, "zájem o členství" ve vzdorující Bílině neuhasl. V listopadu 2009 tu hromadně podalo přihlášku dalších 28 uchazečů.

O této skupince bude místní buňka v Bílině teprve rozhodovat. Kontroloři ČSSD ovšem upozorňují, že i v tomto případě byly všechny přihlášky vyplněny v rozmezí několika dnů.

"Ústřední kontrolní komise doporučuje trvale věnovat přijímání uchazečů o členství v ČSSD maximální pozornost," říká poznámka v sousedství popisu přihlášek.

Nepřišli ani pro přihlášku

Sociálnědemokratičtí kontroloři rovněž ve své zprávě popsali případy, kdy se někteří zájemci hlásí do ČSSD opakovaně.

Z celkového počtu 98 uchazečů se jedná o 13 podání. Čtyři zájemci se přitom již dvakrát na jednání místní buňky bez omluvy nedostavili a devět bylo již v minulosti odmítnuto, přičemž jejich odvolání nebylo ještě řádně projednáno.

Deník Aktuálně.cz byl na jednání bílinských sociálních demokratů přítomen a v reportáži poté popsal, jak straníci přijali jenom tři ze zájemců o členství a zbytek odmítli.

"Nikdo z nich mne nekontaktoval, nepřišel si pro přihlášku, nic. Všechny přihlášky se ke mně najednou dostaly přes tajemnici strany v Teplicích a členku a manželku bývalého člena, vyloučeného za porušování stanov," popisovala tehdy předsedkyně místního sdružení v Bílině Martina Havlová Aubrechtová.

Současně uvedla, že se jí asi pět pozvánek na členskou schůzi vrátilo s tím, že dotyčný na adrese nebydlí. Tito "adresáti" přesto dorazili všichni a včas.

Velrybářký útok na bílinskou organizaci ČSSD nebyl v poslední době jediným případem účelového náboru u socialistů. Deník Aktuálně.cz už popsal i okolnosti kolem schůze ústecké buňky mladých sociálních demokratů, která je volně přidruženou organizací k ČSSD.

Na konci loňského listopadu přišlo do ústeckého hotelu Vladimír jen 20 lidí. Podle zápisu se ovšem v hotelové místnosti stalo něco záhadného - po zasedání totiž z místnosti "odcházelo" rovných 195 členů.

 

Právě se děje

Další zprávy