ČSSD udala termín. Pak vybere Klausova soka sama

Martina Macková
10. 10. 2007 9:54
Hledání už musí skončit, říká Škromach

Praha - Sociální demokraté dávají poslední měsíc na to, aby spolu s lidovci a zelenými našli společného kandidáta, který by se napřesrok v prezidentské volbě postavil proti Václavu Klausovi.

Pokud jméno nepadne, ČSSD vyjde s vlastním kandidátem na Hrad.

Václav Klaus je zatím jediný, kdo kandidaturu oficiálně oznámil a kdo také má zjevnou podporu - ODS.

Ve stranách "prezidentské koalice" se oproti tomu skloňují jiná jména: Dienstbier, Švejnar a Pačes. Poslední dva jmenovaní například v úterý navštívili poslanecký klub ČSSD, Dienstbier se tu byl ukázat už před týdnem.

I když tyto strany vybraly osobnosti, které by s kandidaturou souhlasily, klíčovou podporu všech zatím nemá nikdo. Navíc není jasné, zda se ještě hledají další jména nebo zda se už jenom dohadují potřebné hlasy pro některého ze zmíněných kandidátů.

Dávám tomu měsíc

Vedení ČSSD je jednotné - zrádce Melčák nemá ve straně co pohledávat.
Vedení ČSSD je jednotné - zrádce Melčák nemá ve straně co pohledávat. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach soudí, že probírání se přijatelnými osobnostmi by se už nemělo déle protahovat.

"Jednou to hledání musí skončit. Čas se naplňuje. Pokud se nedohodneme s ostatními stranami do konce října, myslím, že poté padne jméno našeho kandidáta," řekl Aktuálně.cz Škromach.

Prezidentské volby jsou naplánovány na začátek února.

S dohledným koncem jednání souhlasí i předseda poslanců ČSSD Michal Hašek. "S tím termínem bych souhlasil," řekl Aktuálně.cz Hašek.

Bohemians jsou známí tím, že se při zápasech na tribuně objevuje mnoho známých tváří. Jiří Dienstbier patří mezi fanoušky již dlouho.
Bohemians jsou známí tím, že se při zápasech na tribuně objevuje mnoho známých tváří. Jiří Dienstbier patří mezi fanoušky již dlouho. | Foto: Ondřej Besperát

Podle Škromacha by ČSSD mohla navrhnout už pouze své jméno na ústředním výkonném výboru, který je plánován na první listopadový týden. "Měla by to udělat. Může to být klidně jedno z medializovaných jmen, ale jde o to, aby Václav Klaus měl soupeře, který by získal hlasy i lidovců nebo části ODS," soudí.

Levicový protikandidát?

Komunisté, kteří se dosud do rozhovorů o prezidentském kandidátovi nezapojili, se ale nevzdávají myšlenky na levicového kandidáta na Hrad. S jejich hlasy musí počítat každý s protikandidátů Klause. Bez nich - a také bez zákonodárců ODS, kteří jsou rozhodnuti podpořit svého prezidenta - by nemohl získat vítězných 141 hlasů.

"Myslím, že kdyby nevyšel plán na společného kandidáta, který se hledá velmi těžko, měla by levice postavit vlastního," řekl Aktuálně.cz předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

"Teoreticky to možné je," připouští Hašek. "Ale nám jde od začátku o to postavit kandidáta jako reálnou alternativu. Dokud nedojde k tomu, že se s ostatními stranami nedohodneme, je to jen teorie," dodal.

Dienstbier? Je připraven

Jeden z možných kandidátů ČSSD, KDU-ČSL, Zelených s možností získání hlasů komunistů, Jiří Dienstbier, už objasňuje svůj program v regionech. Zatím naprosto sám a bez záruky podpory zákonodárců.

"Je to sympatické, že je tak aktivní. Dává najevo, že je připraven," míní Škromach.

 

Právě se děje

Další zprávy