ČSSD skládá expertní týmy, vnitro má na starosti Huml

Martina Machová Martina Machová
14. 11. 2013 19:40
Stanislav Huml za ČSSD kandidoval a patří mezi příznivce Bohuslava Sobotky
Stanislav Huml.
Stanislav Huml. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý "véčkař" Stanislav Huml ve své nové straně, sociální demokracii povýšil. Byl totiž jmenován do jejího expertního týmu za resort ministerstva vnitra.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil sám Huml. "Jsem v expertních týmech za resort ministerstva vnitra a zjistil jsem, že jsem tam jediný," popsal svou pozici.

Dále uvedl, že jednání o jeho tématu ještě neproběhla a schůzky s koaličními partnery se plánují až na příští týden. Stanislava Humla přivedl k politice Vít Bárta, jeho druhý poslanecký mandát se ale opět odvíjí od přímé podpory voličů.

V minulém volebním období přeskákal na preferenční hlasy ze sedmého místa kandidátky Věcí veřejných do jejího čela. Za VV kandidoval jako nezávislý, nemohl totiž do strany vstoupit kvůli vnitřní reguli, která členství zapovídala bývalým členům totalitní komunistické strany, což Huml byl.

Po krizi ve Věcech veřejných se stal Huml členem poslaneckého klubu ČSSD a v lednu minulého roku požádal v sociální demokracii o členství. V letošních volbách ale stále kandidoval na kandidátce středočeské ČSSD jako bezpartijní.

Nedobrovolně se totiž na čas zbavil členství, aby vyhověl požadavku ČSSD na odsloužené roky pro stranu. Socialisté totiž mají pravidlo, že do Sněmovny za ně můžou kandidovat jen ti, kteří pro stranu odpracovali šest let. Výjimku ovšem mohou dostat nestraníci. Nyní už Huml opět členem je.

Skokan Huml ve Sněmovně

I v letošních volbách pak slavil Huml úspěch, z nevolitelného 12. místa přeskákal zdejšího lídra Jana Hamáčka, a dostal se tak opět do Sněmovny.

Někdejší tvář dopravního zpravodajství se zatím zapsala do politického povědomí zejména jako neposlušný "véčkař". V době, kdy Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka podali na svého šéfa Víta Bártu trestní oznámení za úplatkářství, pomáhal oběma rebelům situaci zvládnout a skrýval je. Sám se pak od Věcí veřejných odstřihl jen o chvíli dříve, než byl z jejich poslaneckého klubu vyloučen.

Jméno Stanislava Humla rovněž figuruje v seznamu jmen, která požadovala Sněmovna k vydání k trestnímu stíhání. Důvodem byl tehdy již dva roky starý posudek k havárii nákladního vozu s motocyklem. Dokument vypracovala společnost V.V.V. Expert, jejímž ředitelem byl právě Huml.

Jeho tým se tehdy domníval, že nehoda se mohla stát jinak, než zachycoval policejní plánek, fotodokumentace a skutečné stopy. Trestní oznámení podal soudce Jiří Říha pro podezření z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Sněmovna mu ale imunitu ponechala a někteří Humlovi kolegové narovinu říkali, že se domnívají, že kdyby poslancem nebyl, k stíhání by nedošlo.

V rámci ČSSD patří tradičně k halasným podporovatelům Bohuslava Sobotky.

Sociální demokraté během středy sestavili své expertní týmy, které budou po odborné stránce jednat se zástupci v současnosti nejpravděpodobnějších koaličních partnerů. Jména svých odborníků Lidový dům oficiálně odmítl zveřejnit.

 

Právě se děje

Další zprávy