ČSSD předala ODS svou vizi vlády

zj, čtk
27. 11. 2006 23:10
Praha - Mirek Topolánek a Jiří Paroubek spolu jednají, sešli se i dnes. Možnost, že by se brzy dobrali k shodě o vládě, je však stále malá.

Sociální demokraté dnes předali ODS svou představu programových priorit kabinetu, na němž by se podílely obě nejsilnější strany spolu s lidovci. Dokument nazvaný "Agenda 2010" zahrnuje podle ČSSD reformní program minimálně na tři roky. ČSSD chce o projektu jednat do poloviny prosince a tak zjistit, zda je dohoda možná.

Topolánek a Paroubek. Dnes v noci?

Již poněkolikáté od červnových voleb se dnes večer kvůli podobě vlády sešli předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek.

Mezi čtyřma očima si měli vysvětlit mimo jiné i výroky Topolánkova poradce Marka Dalíka o údajném přetahování poslanců ČSSD a o tom, že ODS jedná s ČSSD jen "naoko".

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
On-line rozhovor: Marek Dalík
Přečtěte si, co říkal premiérův poradce čtenářům Aktuálně.cz

Paroubek chtěl, aby se Topolánek od Dalíka distancoval, premiér ale na jeho vyjádřeních nevidí nic špatného. Dnešní schůzku, která skončila před chvílí, oba lídři považují za důvěrnou, nesdělili k ní žádné podrobnosti.

Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek
Klaus zrušil schůzku s Topolánkem
Přečtěte si, jak prezident zjistil, že se jednání nikam neposunula

ČSSD tvrdí, že trojkoalice by se měla během svého vládnutí shodnout především na penzijní reformě, nekompromisním boji s korupcí či na přijetí eura do roku 2012. Partnerské strany by se měly snažit rovněž hledat prostor pro snížení daňové zátěže nebo dobře připravit a zvládnout české předsednictví v EU.

  • Ptejte se na sami, jakou vládu chce sociální demokracie
    (Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach přijde zítra v 9.30 do redakce Aktuálně.cz. Otázky budete moci pokládat od 8.30 hodin)

"Agenda 2010 představuje program pro reformní kabinet minimálně na tři roky a obsahuje návrhy možného řešení vývoje České republiky v klíčových ekonomických a sociálních otázkách. Jde o projekt společné odpovědnosti hlavních stran za prosperitu země, za potřebné reformy a stabilní vládu," informoval ČTK Lidový dům.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek
ODS má plán: S Kalouskem, ale bez ČSSD
Předseda ODS se stále nevzdal myšlenky sestavit trojkoalici

Nejsilnější opoziční strana je přesvědčena o tom, že do 15. prosince je možné představit reformní koaliční kabinet. "Nebo naopak jasně říci, že na půdorysu dvou největších stran, ve spolupráci s KDU-ČSL, vládu s kvalitním reformním programem nelze sestavit," uvedla ČSSD. Sociální demokraté jsou prý připraveni jednat s ostatními "bez jakýchkoliv předběžných podmínek".

 

Právě se děje

Další zprávy