ČSSD postavila proti Nečasovi ve sněmovně tři směny

Martina Machová Martina Machová
1. 11. 2011 18:40
Rozhovor s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou o obstrukcích ve sněmovně
Lídři ČSSD v akci.
Lídři ČSSD v akci. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sociální demokraté spustili ve sněmovně hru o čas, díky níž chtějí pozdržet reformní zákony Nečasova kabinetu. Ty poslancům vrátil levicový Senát, kde má ČSSD většinu.

Socialisté na následující dva týdny proto ohlásili obstrukce, které sami označují za největší v novodobé historii sněmovny

Sněmovna oficiálně začala jednání v 11 hodin dopoledne. Čtyři hodiny pak poslanci probírali jeho program, v pět hodin odpoledne byl na pořadu stále první bod - novela zákona o stavebním spoření. Běžně přitom sestavení programu schůze trvá třicet minut až hodinu.

Jako nejambicióznější cíl si pak Lidový dům vytyčil zablokovat sněmovnu tak, že koalice prošvihne datum, od kterého mají její klíčové reformy platit. Například u důchodové reformy to je leden 2012.

"Podle našeho názoru by to znamenalo, že by je vláda musela předložit znovu," vysvětlil strategii v rozhovoru pro Aktuálně.cz předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Do velkolepých plánů se mají zapojit "oranžoví" poslanci, i když ne všichni jsou z plánů Lidového domu nadšeni.

Socialisté pro případ jednání dlouho do noci připravili hned tři směny pod vedením sněmovních matadorů, které se mají střídat po pěti, šesti hodinách. Jako první nastupují ti nejmladší, na které následně vychází případná "noční šichta".

Situace může podle ČSSD dospět až k požadavku o hlasování o nedůvěře vládě. Socialisté totiž začali také mimo sněmovnu sbírat podpisy  pod petici proti vládě. Podle jejího výsledku  o hlasování o vládě požádají.

Jiří Paroubek se ČSSD vysmál a obstrukce nazval stínohrou na opozici.
Jiří Paroubek se ČSSD vysmál a obstrukce nazval stínohrou na opozici. | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Kolik podpisů by musela petice mít, abyste k tomuto kroku přistoupili?

Nechci stanovovat cíle a odhadovat počty podpisů.

A.cz: Když jste plánovali tuto strategii, tak jste si přeci museli dát nějaké hranice.

Především jsme naplánovali sběr podpisů tak, aby lidé mohli petici podepsat kdekoli v České republice. Sbíráme podpisy na více jak pěti stech místech po celé zemi.

A.cz: Takže je možné, že po čtrnáctidenním maratonu přijde sociální demokracie s požadavkem na vyjádření nedůvěry vládě?

Určitě budeme informovat o výsledku této petice a na jejím základě se rozhodneme o našem dalším postupu.

A.cz: Není obstrukce pro vaši petici kontraproduktivní? Když minulé volební období zablokovala sněmovnu ODS, byli voliči naštvaní a z politiky znechucení.

Obstrukce je legitimní parlamentní metoda. Peticí chceme dát lidem možnost, aby naše akce podpořili. Ne všichni mohou vystoupit ve sněmovně a říci vládě, co si o ní myslí. Tím, že se občané připojí k petici, mohou symbolicky poslat vládě vzkaz, který v Poslanecké sněmovně rádi vyřídíme.

A.cz: Jak odhadujete, že dokážete sněmovnu držet?

Naším cílem je uplatnit všechna práva, která máme. Pokud koalice bude zkracovat vystoupení, což považuju z její strany za velkou ostudu, využijeme i té zkrácené lhůty.

Vládní lavice.
Vládní lavice. | Foto: Vojtěch Marek

Podle petice uvidíme, co dál

A.cz: Chcete, aby vámi kritizované zákony nemohly platit od 1. ledna. Kdyby se to povedlo, co by to znamenalo?

Podle našeho názoru by to znamenalo, že by je vláda musela předložit znovu. Naším cílem je zejména zabránit, aby se spustila důchodová reforma, která poškozuje veřejné rozpočty a znamená narušení důchodového systému, který se zde vytvářel dvacet let.

A.cz: Domluvili jste se na společné strategii s komunisty nebo s vašimi dvěma bývalými poslanci - Jiřím Paroubkem a Jiřím Šlégrem?

Je to akce sociální demokracie. Pokud nás bude chtít kdokoli podpořit, tak to jen uvítáme.

A.cz: Váš bývalý předseda Jiří Paroubek strategii ČSSD na svém blogu označil za "stínohru na opoziční téma". Myslíte, že skutečně jako opozice využíváte všech svých možností?

Nevidím důvod, proč bych měl komentovat výroky bývalého člena sociální demokracie.

Jedeme na směny

A.cz: Koalice předeslala, že je připravena jednat nonstop. Máte poslance rozdělené do směn?

Jsme na tu věc připraveni. Klidně tu budeme i v noci. Jsem zvědav, kolik tu bude koaličních poslanců a ministrů.

A.cz: Slyšela jsem o třech směnách...

Je důležité si racionálně rozvrhnout síly, protože vládní koalice má silnou většinu.

A.cz: Chcete hodně stavět na projevech svých zákonodárců. Prošly kontrolou, aby někdo nepřišel s vulgárnostmi jako nedávno váš poslanec Krátký?

Projevů budou desítky a stovky a určitě si nikdo nemůže dělat ambici, aby je kontroloval nebo cenzuroval. Je to věc každého poslance.

Poslanci jsou prý svéprávní

A.cz: Nedali jste ani žádné doporučení?

Není žádné. Poslanci jsou svéprávní lidé, mají dostatek zkušeností a hlavně jsou v kontaktu s lidmi a ví, co si lidé o vládních návrzích myslí.

A.cz: Ne všichni vaši poslanci jsou z obstrukčních plánů vedení nadšeni. Jste přesvědčen, že své poslance tu udržíte?

Já bych také rád za ženou a za dětmi. Je povinnost poslance, aby se účastnil jednání sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy