Koalice sladila noty, sporné body odložila na později

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 11. 2011 11:20
Daňovou reformu bude muset K9 řešit ještě jednou
Schůzka těsně před schůzí sněmovny.
Schůzka těsně před schůzí sněmovny. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní roztržka se nekoná. Lídři koalice - ODS, TOP 09 a VV - se sice nemohou shodnout na podobě reformních zákonů. Dokázali se ale shodnout na tom, že o nich budou dál jednat.

Zhruba tak se dají číst závěry úterní schůzky K9, kde vyjednavači řešili, jak budou hlasovat o dosud sporných bodech. Zejména o daňové reformě.

"Také jsme dojednali postup před chystanými obstrukcemi opozice," uvedla vicepremiérka za Věci veřejné Karolína Peake.

Ohledně chystaných obstrukcí se koalice dohodla, že bude jednat, dokud reformní zákony vrácené Senátem neprosadí definitivně.

"Bude navrženo nepřetržité jednání," oznámila vicepremiérka Peake.

Kolice se nakonec - jen půlhodinu před začátkem úterní schůze sněmovny - dohodla, že bude prosazovat rozkrytí majetkové struktury u firem ucházejících se o veřejnou zakázku, a také u všech jejích subdodavatelů, kteří vlastní alespoň 10 procent akcií v případě běžné zakázky, nebo 5 procent akcií při "významné" zakázce.

"Významnou zakázkou" je zakázka nad 50 milionů korun, pokud ji zadává obec, a 300 milionů korun, pokud je zadavatelem stát.

#ibox1

Veřejné zakázky - shoda

Právě na tom se v posledních dnech koalice zasekla.

Ministerstvo pro místní rozvoj navrhlo, aby majitele musela rozkrýt jen firma, která zakázku získá, její dodavatelé už ne. TOP 09 vzápětí předložila vlastní návrh, aby se museli rozkrýt úplně všichni majitelé všech zainteresovaných firem.

Výsledkem je kompromis připravený ministerstvem pro místní rozvoj, který ve sněmovně načetla poslankyně za VV Lenka Andrýsová, podle kterého bude nutné uvést majitele i subdodavatelů.

Koalice se nakonec shodla i v tom, že se tato pravidla mají týkat i tzv. "sektorových zadavatelů", tedy např. elektrárenských a teplárenských firem, včetně energetického gigantu ČEZ.

Zrušení anonymních akcií na doručitele koalice zatím odložila.

"Co se týká diskutovaného návrhu fondu boje proti korupci, shodli jsme se na tom, že jeho hlavní část, tedy rozkrývání vlastnické struktury, řešíme rozrušením anonymních akcií v zákoně o obchodních korporacích v obchodním zákoníku," dodala vicepremiérka Peake.

O daních znovu

Naopak v otázkách daňové reformy se budou muset koaliční vyjednavači sejít ještě jednou. Ve sněmovně se přitom 2. čtení zákona blíží.

"Měli bychom ho projednat nejpozději do půlky příštího týdne," upřesnila pro Aktuálně.cz Karolína Peake.

VV prosazují dál zvýšení daní ze zisku firem z 19 na 20 procent. Zbytek koalice tvrdí, že návrh prošel vládou a je tedy koaličně dohodnut, VV ale namítají, že vládou prošel v době, kdy se schůzí neúčastnili ministři za TOP 09, a tudíž koaličně dohodnutý není.

Koalice řešila i přímou volbu prezidenta - a dala najevo, že je ochotná k ústupkům vůči opozici. Sejde se kvůli tomu vedení poslaneckých i senátních klubů.

Jak už Aktuálně.cz psalo, změnil se postoj části koaličních stran i ČSSD a přímá prezidentská volba se - v tuto chvíli - jeví jako více reálná.

 

Právě se děje

Další zprávy