Živě: Poslanci prořečnili noc, pro Česko neudělali nic

Martina Machová Domácí ČTK Martina Machová, Domácí, ČTK
2. 11. 2011 7:05
V online reportáži jsme sledovali jednání, které zablokovala ČSSD obstrukcemi
Foto: Vojtěch Marek

* Zprávu jsme aktualizovali mj. o informaci, že někteří poslanci měli lístky na Barcelonu, ale kvůli obstrukcím museli zůstat ve sněmovně. A tak fotbal sledovali alespoň na počítačích

Praha - V Poslanecké sněmovně se odehrál festival rétorických cvičení a obstrukčních taktik, který česká politika nepamatuje.

O sedmé ráno už poslanci kvůli obstrukcím opoziční ČSSD, která se vytrvale - a úspěšně - snažila zkomplikovat schválení vládních reforem, jež dolní komoře vrátil Senát, jednali nonstop 19 hodin. Bez noční přestávky.

A za celou dobu se nehlasovalo ani o jednom z 15 vrácených zákonů.

Po celou dobu se vlekla úmorná rozprava k prvnímu z nich - novele zákona o stavebním spoření.

Poslanci ČSSD ve většině případů stereotypně recitovali předem připravené texty, v nichž se například rozebíralo spoření v Rakousku.

Ještě předtím sociální demokraté v rámci své zdržovací taktiky navrhovali extrémní množství žádostí o zařazení nebo vyřazení nových či již zařazených bodů. Například Miroslava Strnadlová se díky tomu objevila u řečnického pultu teprve podruhé od loňských voleb.

Koaliční poslanci poté strojově všech 143 návrhů zamítli. Jen tato anabáze ale zabrala téměř čtyři hodiny.

Koalice v odvetě na předem avizované obstrukce hned na začátku schůze prosadila, že sněmovna bude nepřetržitě jednat i večer, v noci a také o víkendu, bude-li třeba.

Obstrukce ve sněmovně očima fotografa Aktuálně.cz:

Dění ve sněmovně sledujeme v online reportáži:

7:00 - Začíná pauza v jednání, kterou si vyžádala KSČM a ČSSD. Každá strana má nárok na hodinovou přestávku, takže od sedmi do osmi "pauzírují" komunisté, od osmi do devíti ČSSD.

Podle informací Aktuálně.cz by nový jednací den měl začít standardně, jak byl naplánován: Prvním čtením rozpočtu. Dosud neprojednané vrácené zákony by mohly přijít na pořad schůze zase v pondělí. Tento plán se však ještě může změnit.

6:00 - Mimochodem, i šéfka poslanců Miroslava Němcová chodila během noci odpočívat. Předsedkyně sněmovny se v této roli střídala s místopředsedkyněmi Vlastou Parkanovou (TOP 09) a Kateřinou Klasnovou (VV). Zbývající místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek vystupoval pouze jako řečník.

5:30 - Po předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové David Rath chce, aby zasáhla proti vládním poslancům, kteří si odložili saka. Němcová jeho apel nechává bez odpovědi, za což se Rath pokouší o její odvolání z funkce předsedající schůze. Marně.

5:05 - Rath vystoupení svých kolegů narušuje stížnostmi na to, že poslanci pro noční jednání nemají zajištěn servis, například nápoje.

4:15 - Rathova směna, která počet přihlášených řečníků znovu zvýšila na tři desítky, vystřídala své večerní a noční kolegy. V obsahu projevů se od nich nijak podstatně neliší. Čerství poslanci znovu předčítají údaje o významu stavebního spoření, o počtu uzavřených smluv a výši úspor nebo o rozhodnutí Ústavního soudu, který platnost současných pravidel stavebního spoření zkrátil jen pro letošní rok.

3:30 - Do obstrukcí ČSSD, kvůli nimž sněmovna jedná, se nad ránem zapojila "třetí útočná směna" sociálních demokratů. Oznámil to její mluvčí David Rath, když třikrát během hodiny neúspěšně navrhoval odložit projednávání vládní novely o omezení státní podpory stavebního spoření. Přiměl tím alespoň koaliční poslance vrátit se do jednacího sálu, aby znovu prokázali svou aktuální dvojnásobnou převahu nad opozicí.

Rath žádostmi o odklad převzal štafetu od předsedy strany Bohuslava Sobotky. Požadoval mimo jiné, aby se sněmovna k normám vrátila až na Mikuláše nebo o Štědrém dnu.

2:50 - Ne všichni socialisté jsou s taktikou obstrukcí vnitřně smíření. "Vidím, že jsem vyčerpal (vymezený čas), sám jsem tomu rád," řekl například poslanec ČSSD Stanislav Křeček poté, co vyčerpal svůj časový limit. Koalice prosadila omezení řečnické doby na deset minut, přičemž každý poslanec mohl vystoupit k jedné věci nejvýše dvakrát.

2:05 - "Čtení telefonního seznamu by mělo větší přínos než to, co dnes ve sněmovně předvádí opoziční poslanci. Chovají se jako děti, kterým se boří hrad z písku," uvedl k počínání levice ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

1:26 - Tentokrát je to bývalý vládní poslanec Stanislav Huml, dnes spolupracující s ČSSD, který zkouší ostražitost koaličních poslanců. Náhle požádal, aby bylo jednání přerušeno. S návrhem ovšem neuspěl.

0:46 - ODS a TOP 09 povolily svým poslankyním, že se mohou jít vyspat. Musí být ovšem připraveny se podle potřeby vrátit, kdyby sociální demokraté skončili se svými projevy.

22:40 - Jednání poslanců sleduje od rána sociálnědemokratický senátor Karel Korytář, který doprovází zákon jako zástupce horní komory a podle jednacího řádu má mít závěrečné slovo. Musí tedy počkat, až rozprava skončí. Deníku Aktuálně.cz řekl, že zůstává ve sněmovně i kvůli solidaritě se stranickými kolegy, i když by si pravděpodobně mohl odskočit odpočinout. "Jednou jsme tu čekali na projednání zákona i tři dny," komentoval dění v noční sněmovně. Přiznal ovšem, že mezitím byla i vícedenní pauza. 

22:15 - Někteří koaliční poslanci se shlukují u notebooků a sledují fotbalové utkání Plzně s Barcelonou. Při proslovu poslance ČSSD Ivana Ohlídala se v jednu chvíli z lavic ozvalo hromadné zašumění. To se plzeňští fotbalisté dostali do gólové šance...

22:00 - Sociálnědemokratičtí poslanci pokračují ve stereotypním předčítání nejrůznějších textů ke stavebnímu spoření.

21:29 - Řečníků přihlášených do diskuse přibývá. Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák Aktuálně.cz řekl, že pokud by měli všichni skutečně hovořit plný časový limit, jako je tomu dosud, tak o novele zákona o stavebním spoření se bude hlasovat nejdříve až tak zítra po poledni.

21:20 - Jednání má vskutku neobvyklé diváky. Zákulisím sněmovny totiž prochází mezinárodní skupinka skautů, která je zde zřejmě na exkurzi. S precizně uvázanými šátky mohli skauti alespoň na chvíli nasát atmosféru vrcholné politiky Made in Czech.

21:15 - Nekonečné jednání značně rozmrzelo několik poslanců, kteří měli koupené lístky na fotbalový zápas Ligy mistrů mezi Viktorií Plzeň a slavnou Barcelonou, jenž se hraje v pražském Edenu.

20:40 - Jednání se teď zvrhlo v sérii faktických poznámek, ve kterých se koaliční a opoziční poslanci častují "vtipnými" poznámkami. Šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta dokonce dvakrát použil slovo "prd", jeho stranická kolegyně Karolína Peake tím evidentně potěšena nebyla.

Foto: Vojtěch Marek

20:34 - Na seznamu přihlášených do rozpravy ke stavebnímu spoření je ještě na dvacet jmen.

20:22 - Hodinová přestávka, o kterou požádala KSČM, skončila. Poslanci zahajují další kolo jednacího maratonu.

19:30 - Sociální demokraté pracují na "směny" - ta současná přijde na řadu znovu kolem půl čtvrté ráno. Jaroslav Foldyna je na dlouhou noc vybaven kofeinovými tabletami.

19:21 - Předseda poslaneckého klubu KSČM, Pavel Kováčik, žádá o hodinovou přestávku. Poslanci se tedy znovu sejdou ve 20:20.

19:11 - Michal Hašek je opět na scéně a své kolegy zdraví heslem "těžko na cvičišti, lehko na bojišti". Dokonce se mu zpočátku dařilo i rýmovat.

19:07 -  Vzhledem k nepřítomnosti členů vlády vyzval Bohuslav Sobotka k přerušení schůze. K ničemu takovému však nedošlo, jelikož vzápětí přispěchal ministr zdravotnictví Leoš Heger. Neprošel ani následný pokus o odročení jednání.

18:45 - Michal Hašek využívá rozpravy o stavebním spoření k útokům zejména proti Alexandru Vondrovi, neprůhledným zakázkám a platům externích poradců.

18:25 - Ačkoliv stále probíhá rozprava k novele zákona o stavebním spoření, ne všichni poslanci se jí ve svých proslovech bezvýhradně věnují. Někteří rozebírají sněmovní procedury, Bohuslav Sobotka si například stěžoval, že jako poslanci s přednostním právem mu nemá být na informační tabuli odečítán čas na proslov.

17:41 - A další taktická varianta ČSSD: Bohuslav Sobotka navrhl, aby byla probíraná novela zákona o stavebním spoření odročena. V hlasování opozice neuspěla, rozprava tedy po přerušení opět pokračuje.

17:35 - Scéna, která se během dnešního večera a noci bude zřejmě opakovat velmi často: Poslanec ČSSD Jaroslav Vandas se svým projevem překročil limit 10 minut, po napomenutí od předsedající bez protestů ihned od stupínku odešel. Do rozpravy k témuž bodu je totiž přihlášen ještě jednou...

17:15 - Tohle bude dlouhý večer a ještě delší noc. Do rozpravy k právě probírané novele zákona o stavebním spoření se přihlásilo přes třicet poslanců.

16:43 - V rozpravě mohou poslanci vystoupit jen dvakrát deset minut.

16:30 - Poslanci se konečně dostávají k projednávání Senátem vrácených zákonů. Začala rozprava k novele zákona o stavebním spoření, nejprve se k němu vyjádří několik senátorů.

16:28 - Poslanci odmítli návrh komunisty Vladimíra Koníčka na přerušení schůze.

16:20 - Jednání sněmovny po přestávce opět začíná.

Foto: Vojtěch Marek

15:15 - ČSSD si vyžádala hodinovou přestávku.

15:12 - Opozice se pokusila o další obstrukci. Bohuslav Sobotka tvrdil, že zákony vrácené Senátem nelze dnes vůbec projednávat, pokud to vetují dva poslanecké kluby nebo 20 poslanců. Na stranu ČSSD se v této věci přidali i komunisté. Opozice tak námitku podala, ovšem musela by ji schválit sněmovna v hlasování. Proti námitce se však podle očekávání postavilo 106 koaličních poslanců, a byla tak zamítnuta. 

15:00 - Téměř čtyři hodiny trvalo, než koaliční poslanci postupně zamítli všech 143 návrhů opoziční ČSSD.

14:52 - Poslankyně ČSSD Hana Orgoníková se pohádala se šéfkou sněmovny Miroslavou Němcovou. Sociálně demokratická poslankyně přišla k pultíku a chtěla hovořit, ačkoliv nebyla rozprava. Němcová jí proslov nepovolila, což Orgoníková nesla velmi nelibě.

14:46 - Vládní i opoziční poslanci hlasují jako stroje, za sebou už mají rozhodování o 140 návrzích ČSSD. Předsedové sněmovních klubů ODS a TOP 09 stále častěji využívají vznesení námitky, čímž hlasování právem veta zabrání.

14:24 - Koaliční poslanci právě odmítli už 100. dnešní návrh ČSSD na změnu pořadu schůze sněmovny.

14:04 - Poslanci nemají ani obvyklou přestávku na oběd, ta bývá od 13:30 do 14:00.

14:00 - Hlasování jako přes kopírák. Koaliční poslanci odmítají jeden návrh ČSSD za druhým.

Foto: Vojtěch Marek

13:45 - Expředseda ČSSD Jiří Paroubek se opřel do svých bývalých přátel a kritizuje postup, jaký proti reformám zvolila jeho bývalá strana.

"Sociální demokraté místo toho, aby plnili roli důsledné opozice, za což si ji občané ze svých daní mimo jiné platí, a v čase schvalování klíčových asociálních reforem pravicové vlády vyvolali hlasování o nedůvěře vládě, přenášejí tíhu svého rozhodování na občany," napadl petici proti reformám, pod niž dnes sociální demokraté začali po republice shánět podpisy. 

13:28 - Začíná se hlasovat a z prvních návrhů je zřejmé, že levice nemá dostatek hlasů na to, aby odolala zamítnutí ze strany vládních stran. Plán ČSSD přesto zůstává stejný. Cílem je hrát o čas a pozdržet program sněmovny.

13:00 - Šéf KSČM Vojtěch Filip obvinil předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) z toho, že vládní reformní zákony vetované nebo vrácené Senátem zařadila na program současné schůze svévolně. A pohrozil Ústavním soudem. Němcová reagovala, že postupovala tak, jak jí ukládá zákon.

Foto: Vojtěch Marek

12:54 - Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka kritizuje vládu za přístup k ekonomické situaci. Navrhuje proto zařadit bod, ve kterém by premiér Nečas přiblížil například aktuální stav financí země či dopadů zavedení důchodové reformy.

Jak by ČSSD řešila ekonomickou krizi? Čtěte ZDE.

12:38 - A stále dokola. Poslanci ČSSD jeden za druhým předkládají návrhy, které body z jednání vyřadit a které naopak přidat. Připomeňme, že sociální demokraté mají v Poslanecké sněmovně 54 zákonodárců...

12:30 - Kvůli odporu vůči vládním reformám sociální demokraté dnes spouštějí na sedmdesáti místech v republice petici. "Chceme dát prostor nejen kritikům vládních návrhů na půdě sněmovny, ale i občanům," řekl šéf strany Bohuslav Sobotka.

Jedním z bodů petice je vyjádření nesouhlasu s vládním návrhem důchodové reformy, který je podle textu spojený s riskantním vyvedením peněz ze státního průběžného systému do soukromých fondů. Druhým bodem je nesouhlas s politikou reforem "pro nejbohatší", zvyšováním DPH a zdražením zdravotní péče. Třetím bodem je požadavek, aby Nečasova vláda podala demisi.

12:24 - Sociálnědemokratický poslanec Jiří Koskuba si nebral servítky: "Dámy prominou, ale takový bordel, jako je v Poslanecké sněmovně při projednávání programu, jsem dlouho neviděl." Na závěr svého proslovu popřál svým kolegům "příjemné noční, nedělní a třeba i štědrovečerní jednání".

12:18 - Jedna ze zdržovacích taktik ČSSD začíná být jasná. Její poslanci do pořadu schůze navrhují extrémní množství žádostí o zařazení či vyřazení nových či již zařazených bodů. Vystoupilo takhle už téměř 20 sociálních demokratů a nezdá se, že by to měl být konec.

11:35 - Sněmovna schválila všechny tři návrhy změny jednacího řádu.

11:25 - Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura navrhl omezení jednacího řádu, které umožňuje, aby se promluva každého poslance omezila na 10 minut, aby k jednomu bodu mohl poslanec vystoupit nanejvýš dvakrát a aby sněmovna jednala i v sobotu, v neděli a v pondělí, které je jinak vyhrazeno jako poslanecký den ve volebním obvodu.

11:15 - První obstrukční vlaštovku vyslal Jeroným Tejc (ČSSD), když v dvacetiminutovém projevu navrhl pevně stanovit termíny projednávání zbývajících bodů schůze, a to ve dvou variantách. Opětovné schvalování reformních zákonů navrhl zařadit na pátek nebo na středu odpoledne.

11:00 - Koalice ve sněmovně prosadila několik opatření, jak omezit ohlášené obstrukce opozice, která chce blokovat schválení reformních zákonů vrácených "oranžovým" Senátem. Předně předseda klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík navrhl nepřetržité jednání, a to i v noci.

 

Právě se děje

Další zprávy