ČSSD: Pokud padne vláda, s ODS se nespojíme

aju
4. 2. 2008 0:05
Švejnar rozzlobil komunistické volitele

Praha - Znamená případné nezvolení Václava Klause prezidentem rozpad vlády? Spekulace se šíří a ozývají se hlasy, že taková situace by způsobila rozkol v nejsilnější vládní straně ODS.

A objevily se i informace, že by to mohlo vést k vytvoření velké koalice ODS a ČSSD.

"Chci pány (předsedy ostatních politických stran, pozn. redakce) uklidnit, že ať prezidentská volba dopadne jakkoliv, a třeba padne vláda, nebo padne do tři čtvrtě roku, my do koalice s ODS nepůjdeme," uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce Jiří Paroubek, předseda ČSSD.

Jak by v tuto chvíli dopadlo hlasování v Parlamentu?

"Jan Švejnar se vyjádřil jasně. Pokud padne vláda, bude postupovat jako ústavní prezident a pověří znovu nejsilnější stranu, tedy ODS," dodal.

A právě tímto výrokem, který Klausův protikandidát učinil v pátek v České televizi, si proti sobě poštval komunisty, jejichž hlasy měl již jisté.

"To, co řekl Švejnar, mu v našich očích rozhodně uškodilo. Nechceme, aby novou vládu sestavovala ODS. Uškodil si," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Přitom se přidal k názoru, že nezvolení Klause bude znamenat rozkol v ODS.

Krizi vládní koalice v důsledku nezvolení současného prezidenta odmítl premiér Mirek Topolánek (ODS). "S koalicí to neudělá nic, prezident není součást koaliční smlouvy. Jsou horší věci, které mohou ovlivnit koalici," řekl v televizní debatě.

Premiér také uvedl, že se ještě na poslední chvíli pokusí vyjednat další podporu pro Klause. Chce totiž požádat ještě o slyšení v poslaneckých klubech a lobbovat za svého kandidáta. "Je moje věc, o které kluby jde. Půjdu klidně i za ČSSD, pokud mě tam pustí," řekl.


 

Právě se děje

Další zprávy