ČSSD neprošel návrh zřídit vyšetřovací komisi pro IZIP

ČTK ČTK
6. 6. 2012 13:53
Sněmovna o něm ani nehlasovala, žádost ČSSD zablokovaly ODS a TOP 09
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Opoziční ČSSD rozhořčil ve středu ve sněmovně přístup vládních ODS a TOP 09 ke zřízení vyšetřovací komise k projektu elektronických zdravotních knížek IZIP a změny v programu schůze prosazené koalicí.

Sociální demokracie s návrhem na vytvoření komise neuspěla. Sněmovna o návrhu ani nehlasovala, žádost ČSSD zablokovaly ODS a TOP 09.

ČSSD prosazuje sestavení komise, která by vyšetřila projekt elektronické zdravotní knížky. Správní rada VZP nedávno - po dohodě premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) rozhodla, že projekt skončí. VZP do něho zhruba za deset let vložila skoro dvě miliardy korun.

Komise by měla zmapovat, jak se stalo, že dva bývalí poslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký dokázali Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) "vnutit svůj privátní projekt" a získat pro IZIP částku 1,8 miliardy korun, uvedl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Měla by podle něj též odhalit, kdo konkrétně ve VZP zodpovídá za realizaci projektu IZIP.

"Také by podle našeho názoru bylo potřebné zmapovat, kde ty peníze vlastně skončily. Protože je možné, že IZIP nesloužil jenom pro financování elektronizace našeho zdravotnictví, ale že se tam vyplácely absolutně neuvěřitelné odměny zaměstnancům této společnosti," dodal Sobotka.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura ale poukázal na to, že projekt vznikl v době, kdy byla u moci sociální demokracie, a otázky by tedy měly směřovat na ni. Jménem dvou poslaneckých klubů ODS a TOP 09 tedy zařazení nového bodu, při němž by poslanci o zřízení komise rozhodovali, na tuto sněmovní schůzi vetoval.

Málo pozornosti pro některé kauzy

ČSSD komisi navrhuje vytvořit i proto, že se podle ní některým velkým kauzám nevěnuje dostatečná pozornost.

"Nemáme žádné informace o tom, že by se státní zastupitelství nebo policie zabývaly aktivitami Cabrnocha a Ouzkého ve správní radě VZP a tady v Poslanecké sněmovně v době, kdy byli poslanci, ačkoli je evidentní, že tito poslanci byli ve střetu zájmů," řekl Sobotka.

Poslanci na návrh ODS ráno rozhodli, že sněmovna ve středu bude jednat ve druhém čtení mimo jiné o církevních restitucích a v úvodním kole o vládním návrhu daňových změn - tedy zvýšení daně z přidané hodnoty, omezení výdajových paušálů pro živnostníky nebo zvýšení sazby daně z převodu nemovitostí.

Stanjura: Program schůze má i tak 115 bodů

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc se tázal, proč se schvaluje program schůze, když druhý den je vše jinak. ODS a TOP 09 vyčetl, že se odmítly zabývat elektronickými zdravotními knížkami. Následně požádal o přestávku na jednání klubu.

"Veto pokládám za nepochopitelné a skandální," komentoval postup Sobotka. ČSSD podle něho navrhne zařazení bodu i na další sněmovní schůzi. Heger už dříve uvedl, že chce policejní vyšetřování.

"Ten bod nebyl na programu i tak má schůze 115 bodů, to byl ten hlavní důvod naší námitky. My jsme to chápali jako jasnou politickou snahu odvést pozornost od toho včerejšího (úterního) případu," řekl Stanjura. Sněmovna v úterý rozhodovala o potvrzení trestního stíhání bývalého hejtmana ČSSD Davida Ratha.

Ustavení vyšetřovací komise k projektu IZIP ale má zastánce i v řadách poslanců ODS.

"Já tuto věc neodmítám, pokud dojde na hlasování, budu určitě hlasovat pro vznik takové komise," řekl poslanec ODS a předseda zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný. Politické strany by se podle něj měly na ustavení komise dohodnout, protože problematický projekt se týká opozice i koalice a je třeba ho věcně posoudit.

 

Právě se děje

Další zprávy