ČSSD navrhla nové zákony, chce dál vládnout poslancům

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 6. 2010 17:45
Sociální demokraté chtějí o svém kandidátovi vyjednávat s dalšími stranami
Foto: Jan Langer

Praha - ČSSD navrhuje do čela sněmovny svého místopředsedu Lubomíra Zaorálka. A zároveň se snaží sérií návrhů otestovat, jak pevná je soudržnost dojednávané koalice ODS - TOP 09 - Věci veřejné.

Právě na VV se sociální demokraté svou taktikou viditelně zaměřili. Oznámili, že budou navrhovat řadu zákonů, mezi nimi i normy připouštějící "přímou demokracii", neboli rozhodování přes hlasování občanů. Právě tyto prvky tvoří jádro volebních proklamací Věcí veřejných.

Zaorálek má podporu

Zastupující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ve čtvrtek prohlásil, že jeho strana na postu v čele Poslanecké sněmovny trvá. "ČSSD vyhrála volby, máme největší klub. Máme ambici, aby se sociální demokrat stal předsedou na ustavující schůzi sněmovny," uvedl Sobotka. Zaorálek, který byl v minulém volebním období zástupcem předsedy dolní komory, podle něho získal velkou podporu ve vedení sociální demokracie i poslaneckého klubu.

Sociálního demokrata by do čela dolní komory podpořili podle svého dřívějšího vyjádření i komunisté. Obě strany ale nemají dost hlasů, aby byl zvolen. Většinu 118 z 200 křesel mají ODS, TOP 09 a Věcí veřejné, které jednají o vládní koalici. Jejich zástupci sice hned po volbách říkali, že by proti sociálnímu demokratovi v čele sněmovny nic neměli, nyní názor poněkud změnili.

Přiklánějí se zatím spíš k tomu, aby šéf komory reprezentoval rodící se koalici. Stanovisko prý ale není konečné.

Vyjde taktika?

Sociální demokraté jsou si nejistého postoje v rámci dojednávané vládní koalice vědomi. A podle Sobotky budou s dalšími stranami o Zaorálkově nominaci v dalších dnech jednat.

ČSSD prý podle něho nebude spojovat obsazení funkce s jakýmikoli vedlejšími podmínkami: "Nebude platit politický obchod funkce za program."

Faktem je, že sociální demokraté zároveň se Zaorálkovým jménem oznámili, že předloží nové Sněmovně sadu návrhů zákonů - o obecném referendu, o přímé volbě prezidenta a dokonce i o zrušení poplatků u lékaře.

Všechny tři body v podobném duchu při jednání o vládě prosazují i Věci veřejné.

 

Právě se děje

Další zprávy