Tihle chtějí vést ODS. Šanci mají Topolánkovi princové

Kateřina Eliášová
10. 6. 2010 12:15
Ze staré gardy zůstane pravděpodobně jen Nečas a Vodrážka
Kdo se postaví před kamery? Určí to volební kongres příští víkend.
Kdo se postaví před kamery? Určí to volební kongres příští víkend. | Foto: Jan Langer

Praha - České konzervativce čeká příští týden klíčový kongres, který by straně měl dát nového předsedu a jeho zástupce.

Téměř drtivou podporu napříč kraji má zatím jediný kandidát na šéfa strany Petr Nečas. Pomohly mu volby, které sice ODS nevyhrála, ale dostala šanci sestavit vládu. Nečas je pravděpodobným budoucím premiérem, právě proto je jeho pozice nyní tak silná.

Adeptů na další křesla ve vedení ODS je už ale víc, než samotných křesel, kterých je pět. Taky proto si jednotliví kandidáti na místopředsedu začali individuálně vyjednávat podporu v jednotlivých regionech.

Ze staré gardy jen Vodrážka

ODS po dvaceti letech.
ODS po dvaceti letech. | Foto: Ondřej Besperát

Nečas chce ODS proměnit, zbavit ji nálepky strany pro podnikatele a očistit ji tzv. kmotrů. Tedy lidí z byznysu, kteří mají nemalý vliv na rozhodování jednotlivých politiků a mnohdy skrze ně řídí regionální politiku.

"Pokud se ODS sama nad sebou nezamyslí a nezačne dělat změny, tak se může velmi lehce stát, že tento volební výsledek budeme v dalších volbách považovat ještě za velmi příznivý," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Nečas.

Nejen proto chce kompletně obměnit vedení strany, ve kterém z dosavadního složení zůstane pravděpodobně pouze 1. místopředseda ODS David Vodrážka, ale i on sám.

Morava se hlásí

Silnými adepty na místopředsednická křesla jsou moravští kandidáti, zejména Pavel Drobil z moravskoslezské a Pavel Blažek z jihomoravské ODS. Není bez zajímavosti, že právě tyto dva politiky jmenoval bývalý šéf ODS Mirek Topolánek loni v listopadu jako své možné nástupce.

Zajímavý bude souboj ve Středočeském kraji.

Ambici stát se znovu místopředsedou má Petr Bendl. Ve volbách získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech zvolených poslanců ODS a v kraji porazil hejtmana Davida Ratha, respektive ČSSD. To se povedlo už jen v dalších třech krajích.

Připomeňte si ve fotogalerii poslední kongres ODS:

Už to, že se Bendl nedostal do vyjednávacího týmu o vládě a jeho místo zaujal předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř naznačuje, že někdejší středočeský hejtman svou pozici v kraji ztrácí. Tluchořovo silnější křídlo bude do místopředsenického křesla prosazovat pravděpodobně europoslance Milana Cabrnocha, ale není to zatím definitivní.

Nemalé šance mají exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nebo exministr Topolánkovy vlády Alexander Vondra.

O post místopředsedy mají zájem i jižní Čechy, ty nominují šéfa tamní krajské ODS Martina Kubu a také Vysočina, která nominovala Miroslavu Němcovou. Ta je nicméně vážnou adeptkou na post šéfky sněmovny.

Vedení ODS tak bude pravděpodobně opět mužskou záležitosí.

 

Právě se děje

Další zprávy