ČSSD kvůli dluhům prudce zvyšuje členské příspěvky

Martina Machová Martina Machová
17. 10. 2011 6:30
Stranická legitimace sociálního demokrata nebude stát 200, ale 300 korun ročně
Foto z volební kampaně do Poslanecké sněmovny.
Foto z volební kampaně do Poslanecké sněmovny. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zadlužená sociální demokracie razantně zvyšuje poplatek, kterým její členové přispívají do stranické pokladny.

Místo původních dvou set korun ročně běžný člen zaplatí o polovinu více, tedy tři sta korun. Zdražení se týká i studentů a seniorů. Ti nově zaplatí místo 60 korun rovných sto. Na svém sobotním jednání to odhlasovalo širší vedení strany.

"Zvýšení příspěvku navrhla hospodářská rada v rámci úsilí o hospodářskou konsolidaci ČSSD," odůvodňoval zvýšení příspěvků šéf Lidového domu Bohuslav Sobotka.

Místopředseda socialistů pro ekonomické záležitosti strany Martin Starec pak doplnil, že jeho odhad je 2 až 2,5 milionu do stranické kasy ročně navíc.

"Vzhledem k tomu, že členské příspěvky jsou v ČSSD stanoveny jako minimální, a tudíž mnozí členové mohou zaplatit více, je obtížné to přesně spočítat," doplnil.

V posledních třech letech se podle stranické výroční zprávy podařilo na členských příspěvcích vybrat od 17,1 milionu korun v roce 2008 až po 23,3 milionu korun loni.

Martin Starec má od sjezdu na starost stranickou pokladnu. Jeho hlavním úkolem je vyvést ČSSD z dluhů.
Martin Starec má od sjezdu na starost stranickou pokladnu. Jeho hlavním úkolem je vyvést ČSSD z dluhů. | Foto: Ludvík Hradilek

Zvyšování stranických příspěvků není jediné opatření, kterým se ČSSD snaží vymanit z dluhů, které jí zůstaly po neočekávaně nízkém volebním výsledku v loňských volbách.

Jako první například snížila rozpočet pro administrativu Lidového domu a zarazila vyplácení 13. důchodů svým zaměstnancům.

Socialisté si totiž vzali na finančně náročnou volební kampaň kontokorent od tehdy ještě kampeličky Fio. Zaplatit ho ČSSD chtěla ze státních dotací za volby - k tomu, aby dluh bez problémů splatila, dostala ale sociální demokracie málo hlasů.

ČSSD ovšem není jedinou stranou, která hodlá zvednout stranické poplatky.

Předseda komunistů Vojtěch Filip to zmínil v souvislosti se soudní prohrou, kvůli které musí KSČM zaplatit společnosti Poste Re 40 milionů korun za zmařený prodej stranického sídla v ulici Politických vězňů v Praze.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že již nyní se o zvýšení stranických příspěvků diskutuje.

 

Právě se děje

Další zprávy