ČSSD za deset let prohospodařila stovky milionů

Martina Machová Martina Machová
27. 4. 2011 5:30
Díky akciové společnosti Cíl byla nejbohatší stranou, teď si od ní ani nepůjčuje
Zahájení volební kampaně podle ČSSD.
Zahájení volební kampaně podle ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokracie prohospodařila za posledních deset let několik stovek milionů korun v akciové společnosti Cíl, kterou jako jediný majitel vlastní.

Ještě v roce 2000 měla tato společnost na účtech 871 milionů korun, nyní je zde částka daleko nižší.

Přední politici ČSSD se k tomu odmítají vyjadřovat, ale podle zdrojů obeznámených s fungováním a ekonomickou situací Cíle je pravda taková, že akciová společnost sociálních demokratů na tom není dobře.

"Je tam tak deset, patnáct milionů, možná ani to ne," komentoval situaci Cíle zdroj blízký vedení společnosti.

"Vámi uváděné částky má Cíl, a.s. k dispozici na svém účtu," reagoval na žádost o ověření této informace předseda představenstva Cíle Zdeněk Uhlíř.

Slova ze sjezdu

To, že byla před deseti lety na kontě Cíle částka blížící se devíti stům milionů, uvedl na letošním sjezdu ČSSD někdejší ústřední tajemník ČSSD Jiří Havlíček, jehož od zmíněného sjezdu vystřídal v roli správce stranických peněz místopředseda pro řízení Martin Starec.

Ani ten Havlíčkova čísla nezpochybnil.

Šlo o hotové peníze plynoucí z nájmu Lidového domu a z prodeje pozemků v sousedství tradičního sídla sociálních demokratů. Do sumy 871 milionů, kterou na sjezdu Havlíček uvedl, nebyla započtena hodnota samotného Lidového domu, který v roce 2001 převedla ČSSD přímo na sebe.

Bohuslav Sobotka prvních pár vteřin předsedou ČSSD.
Bohuslav Sobotka prvních pár vteřin předsedou ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

ČSSD byla díky tomu nejbohatší českou politickou stranou vůbec a Cíl byl pro ni zdrojem peněz.

Dnes socialisté využívají Cíl jinak - jeho prostřednictvím si půjčují na provoz. U kampeličky Fio mají z konce roku 2010 úvěr 65 milionů a letos v březnu si tamtéž půjčili dalších 35 milionů.

"Půjčili jsme si na běžný provoz. Dělají to tak všechny strany, než jim přijdou dotace od státu," vysvětloval březnovou půjčku již zmíněný Martin Starec.

Odpovědi na otázku, proč si strana nepůjčila jako v předchozích letech přímo od Cíle, se vyhnul. "Přeci není nic špatného mít kontokorent," uvedl.

Byla to hotovost

Také další lídři sociální demokracie, kteří minulý týden mimochodem vyzvali k zavedení finančních stropů na volební kampaně, se zdráhají informace o hospodářském stavu Cíle poskytovat.

Šéf stranické kasy - místopředseda pro řízení Martin Starec.
Šéf stranické kasy - místopředseda pro řízení Martin Starec. | Foto: Ludvík Hradilek

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka rovnou odkazuje na šéfa stranické kasy Starce, ačkoli sám z titulu své funkce zastupuje majitele společnosti.

A první místopředseda ČSSD a předseda dozorčí rady společnosti Michal Hašek? "Společnost Cíl je soukromá společnost a já nemohu poskytnout řádnou informaci bez souhlasu ČSSD," řekl Aktuálně.cz s tím, že teď mluví jako právník a nikoli jako politik.

Martin Starec pak kromě vyhýbavých odpovědí na přímé otázky odkazuje na výroční zprávu ČSSD za rok 2010 a také k budoucí výroční zprávě společnosti Cíl, která bude na rozdíl od hospodaření politické strany zveřejněna podle zákona až v polovině roku.

Podle výroční zprávy ČSSD za rok 2010 byla výše kapitálu společnosti Cíl ke konci loňského roku 260 milionů korun. Starec přitom přiznává, že tato čísla jsou průběžná a pravděpodobně se ještě změní. "Nebude to ale nějak významně," podotýká však.

A jak peníze odtekly

Pohled do veřejně přístupných dokumentů - výročních zpráv či zpráv na stranických sjezdech - naznačuje, jak stamiliony z Cíle odtékaly.

První stovky milionů spolklo vyrovnání závazků, které měla sociální demokracie kvůli tomu, že až do roku 2000 byl kvůli sporům o vlastnictví Lidového domu zablokován majetek, který se po vyhraném soudu stal hlavním zdrojem příjmů společnosti.

ČSSD poté splatila dluhy a zpětně i některé daně.

Podle odhadu ekonomů ČSSD, jež deník Aktuálně.cz oslovil, šlo na vyrovnání účetnictví mezi Cílem a ČSSD ze zadržovaného majetku přibližně mezi 250 až 290 miliony korun.

Dalších více než 222 milionů, které si ČSSD poslala z Cíle jako dary, spotřebovala strana na provozní náklady.

Už zmiňovaný extajemník ČSSD Jiří Havlíček ve sjezdové zprávě uvedl, že v letech 2003 až 2006 takto připlulo do ČSSD z Cíle 148 milionů (37 milionů ročně), v letech 2007-2010 to bylo dalších 74,8 milionu korun.

Na kampaně a provoz sociální demokracie pak šlo 270 milionů, které si ČSSD podle stranických dokumentů z Cíle půjčila.

 

Právě se děje

Další zprávy