ČSSD jednoznačně odmítla dohodu s církvemi

Martina Macková a Petr Holub
20. 12. 2007 23:00
Příliš drahé vyrovnání, říkají socialisté
Kardinál Miloslav Vlk s relikvií - lebkou svatého Václava. Do Staré Boleslavi, kde byl podle legendy kníže Václav v desátém století zavražděn bratrem Boleslavem, ji v pátek přivezli vojáci hradní stráže z Pražského hradu.
Kardinál Miloslav Vlk s relikvií - lebkou svatého Václava. Do Staré Boleslavi, kde byl podle legendy kníže Václav v desátém století zavražděn bratrem Boleslavem, ji v pátek přivezli vojáci hradní stráže z Pražského hradu. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Týden stará dohoda o církevních restitucích je ohrožena. Jednoznačně ji odmítlo vedení ČSSD.

I když se také sociální demokraté chtějí s církvemi vyrovnat, vadí jim, že stát zaplatí za majetek zabavený po únoru 1948 příliš velkou částku.

Podle zjištění Aktuálně.cz má státní pokladna platit 60 let paušální poplatek 4,3 miliardy korun. Ten se zdá ČSSD příliš vysoký.

Zároveň jsou proti tomu, aby se vedle toho vracela církevním řádům půda za 51 miliard.

Mlčení ministra Jehličky

Prvotní příčinou sporu je ovšem vyhrocená politická atmosféra.

Vládní komise, která pod vedením ministra kultury Václava Jehličky (KDU-ČSL) vyjednávala kompromis s církvemi, se sociálními demokraty vůbec nekonzultovala. Ministr jim rovněž nepředal hotový návrh restitučního zákona.

Protože se Jehlička obává reakcí veřejnosti, tají návrh zákona také před novináři. ČSSD se k němu dostala přes osobní kontakty na ministerstvu kultury.

Řadě sociálních demokratů je dohoda s církvemi proti mysli i z toho důvodu, že některé křesťanské církve proti nim agitovaly před minulými volbami.

Ministr Václav Jehlička (KDU-ČSL)
Ministr Václav Jehlička (KDU-ČSL) | Foto: Aktuálně.cz

"Mám obavy, že nebude vůle zákon přijmout. A to nejen ze strany ČSSD," předpovídá proto stínový ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD).

Pokud by vedle komunistů odmítli církevní restituce také sociální demokraté, zvyšuje se riziko, že zákon neprojde. Pro vysoké odškodnění církví totiž ve sněmovně nemusí hlasovat někteří Zelení a občanští demokraté.

ČSSD: Lepší, než Štrasburk

Sociální demokraté přitom dosud církevní restituce podporovali a nějakou dohodu s církvemi považují i dnes za nezbytnou.

"Neřešit problém nejde," míní Kateřina Kalistová, která byla za ČSSD náměstkyní ministrů kultury Jandáka a Štěpánka a účastnila se prvních kroků přípravy restitučního zákona. Církve by se podle ní mohly obrátit po vzoru majitelů domů na Evropský soud pro lidská práva. "Ten by jim zřejmě dal za pravdu," varuje Kalistová.

Připouští i další argumenty, kterými zákon o církevních restitucích hájí ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). 

"Není možné počítat jen s tím, kolik za restituce utratíme a kolik půdy vrátíme. Zároveň se tím odblokují tisíce hektarů, které dříve církvím patřily a se kterými se dnes nemůže ani podnikat, ani s nimi nemohou obce počítat ve svých rozvojových plánech," vysvětluje Gandalovič.

K tomu uvádí bývalá náměstkyně příklad Červené Řečice, kde je blokováno 99 procent obecních pozemků.

Čekali jsme potíže, říkají církve

Kritiku sociálních demokratů považují za vážnou překážku také církve.

"Je jednoduché říct, že je něco špatné, ale měli by navrhnout, jak to udělat lépe. A pak bychom o tom mohli jednat," připustil na dotaz Aktuálně.cz vedoucí tiskového střediska České biskupské konference Juan Provecho.

Potíže při negativním stanovisku ČSSD očekává také Joel Ruml, synodní senior Českobratrské církve evangelické: "Nejde ale o nic jiného, než o vrácení toho, co tento stát kdysi ukradl, šedesát let užíval a do rozpočtu mu celou tu dobu z majetku také přicházely příjmy," hájí Ruml dohodnutou výši paušálních splátek.

Kompromis nad církevními restitucemi dosud není vyloučen. Vláda ho může hledat do poloviny ledna, kdy chce předseda ČSSD Jiří Paroubek zveřejnit definitivní stanovisko své strany.

 

Právě se děje

Další zprávy