ČSSD hledá nový směr. Vynadala vládě i vysokoškolákům

Martina Machová Martina Machová
25. 9. 2010 15:29
Sociální demokraté se poprvé od fiaska v parlamentních volbách sešli na širším stranickém fóru
Foto: Martina Machová

Olomouc - Sociální demokraté se poprvé od fiaska v parlamentních volbách sešli na širším stranickém fóru a využili ho jako předvolební kampaň.  

Na programové konferenci v Olomouci sice diskutují o dalším směřování strany a střednědobém programu, ale dominantní byl projev úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky hned v úvodu, ve kterém útočil na koaliční vládu ODS, VV a TOP 09.

"Vládní strany znají jedinou ideologii: škrtat, škrtat, škrtat. Nemají žádnou vizi," řekl straníkům Sobotka, který pojal své vystoupení jako předvolební projev, v němž nezapoměl větu, že ČSSD trvá na vizi sociálního státu. 

Podle Sobotky se sice i sociální demokracie chce postavit dalšímu zadlužování státu, opatření ale musí být sociálně citlivé.

V debatě o směřování strany za přítomnosti filozofů, sociologů a politologů blízkých ČSSD, padaly návrhy, jak příště získat větší podporu veřejnosti.

Pozor na vzdělané

Jako základní bod stanovili oslovit střední třídu, zároveň před ní varovali. "Střední třídy vždy selhaly v dějinách Evropy," uvedl v diskuzi Václav Bělohradský.

Obdobně sociolog Jan Keller žertoval na téma vysokoškoláků.

"Sociální demokracie by se měla snažit hledat to, co je společné roztříštěným středním vrstvám. Pokud bude sociální demokracie tyto souvislosti lidem trpělivě vysvětlovat, tak to nakonec pochopí i vysokoškolsky vzdělaní voliči," argumentoval.

Jako budoucí klíčová témata si socialisté určili podporu ekonomiky spojenou se zaměstnaností, rozvoj sociálního státu, tedy důchodovou reformu a rozvoj sociálních služeb, a regionální politiku strany.

"Média nám vnutila, že jsme ekonomicky nekompetentní, že jen pravice dokáže zajistit hospodářský růst," analyzoval situaci stínový ministr financí Jan Mládek.

 

Právě se děje

Další zprávy