Sněmovna schválila novelu zákona o veřejných zakázkách

Domácí Domácí
24. 9. 2010 13:30
ČSSD se rozhodla rychlé projednání novely neblokovat
ČSSD se rozhodla projednání novely neblokovat
ČSSD se rozhodla projednání novely neblokovat | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanecká sněmovna schválila zákon o veřejných zakázkách. Ten vrací akciovým společnostem s anonymními akciemi na majitele možnost ucházet se o státní zakázky. Novelou dostane nyní k projednání Senát.

Schválení pomohla úterní dohoda mezi vyjednavači sociální demokracie v čele s Bohuslavem Sobotkou se zástupci strany Věci veřejné, které vedla Kristýna Kočí. Na základě ní poslanci ČSSD neblokovali rychlé projednání novely.

Opozice už jednou zrychlené jednání odmítla, a tak 15. září vstoupila v platnost ustanovení, která vylučovala ze státních zakázek nejen společnosti s akciemi na majitele v listinné podobě, ale také v zaknihované, kam patří například přední české banky.

Novelu zákona navrhly poslankyně za Věci veřejné Karolína Peake a Kristýna Kočí. Akciové společnosti, které budou vstupovat do tendrů na veřejné zakázky, budou muset nově informovat zadavatele zakázky o všech akcionářích, kteří vlastní více než deset procent akcií.

Kontroverzní úprava, která z tendrů vylučuje akciové společnosti s akciemi na majitele, resp. doručitele, se do zákona dostala letos na jaře a začala platit od poloviny září.

Spolu s ní vložili poslanci do zákona povinnost uchazečů o veřejné zakázky z řad firem předkládat údaje o tom, kdo je vlastní. Cílem byla větší průhlednost při zadávání zakázek. Nemožnost ucházet se o veřejné zakázky však vyvolala nesouhlas velkých akciových společností s akciemi na majitele. Některé proto začaly měnit své akcie do formy znějící na jméno.

 

Právě se děje

Další zprávy