ČSSD zase snižuje prebendy poslanců, blíží se volby

Kateřina Eliášová
25. 9. 2010 12:28
Návrh se ve sněmovně objevil víckrát, ale nepodpořili ho ani všichni sociální demokraté
Opravdu si budou platit autobus?
Opravdu si budou platit autobus? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Necelé tři týdny před volbami přišli sociální demokraté s politickým evergreenem. Znovu chtějí zrušit bezplatnou veřejnou hromadnou dopravu pro ústavní činitele.

Novela zákona o platech představitelů státní moci poslance ČSSD Jeronma Tejce, která s tím počítá, teď míří do sněmovny.

O letitou výhodu by mohli přijít poslanci, senátoři, poslanci Evropského parlamentu a ústavní soudci.

Ti mají v současnosti ze zákona nárok na bezplatnou veřejnou dopravu, s výjimkou letecké. ČSSD opakovaně namítá, že je tento benefit zbytečný, neboť všichni mají v náhradách platu i náhrady za cestovné, ze kterých mohou jízdenky platit.

ČSSD v minulosti proti

Když se ale obdobné návrhy ve sněmovně objevily v předchozích letech, nikdy se nenašla potřebná většina. Nehlasovali pro ni ani sociální demokraté, kteří příslučnou úpravu zákona v minulosti navrhovali.

Například před šesti lety s podobným návrhem přišel současný ministr financí Miroslav Kalousek, který chtěl zákonodárcům zrušit bezplatné vnitrostátní letenky a snížit diety při zahraničních cestách. Své výhody chtělo tehdy jen 25 poslanců, a návrh tedy neprošel. Za ČSSD hlasovali pro dva poslanci, bývalý předseda sněmovny Miloslav Vlček a poslanec Miloslav Kala.

Před dvěma lety nápad zrušit bezplatné jízdné ve sněmovně oživil sociálnědemokratický poslanec Karel Šplíchal, mimochodem ani on na Kalouskův návrh tehdy nekývl.

"Diskutovalo se tehdy o tom, že se přijde s komplexnějším návrhem," hájil se Šplíchal, ale podotkl, že takový návrh "nikdy nepřišel".

Podpora znovu nejistá

ČSSD si zatím podporu pro svůj záměr nevyjednala.

"Před volbami se k tomu hlásily všechny politické strany, tak uvidíme, jak budou hlasovat," doufá v úspěch předkladatel Tejc.

Soud už v roce 2007 rozhodl, že ustanovení o bezplatné dopravě se netýká soukromých dopravců. K soudu šla s kauzou společnost Student Agency, která musela zdarma přepravit tehdejšího europoslance Josefa Zieleniece a senátora Igora Petrova (oba SNK ED). Jejich záměrem tehdy bylo upozornit právě na nesmyslnost bezplatného cestování. Stát firma zažalovala o náhradu jízdného.

 

Právě se děje

Další zprávy