ČSSD: Chceme referendum o základně

Zdeněk Mihalco, ČTK
2. 2. 2007 11:30
Praha - ČSSD chce referendum o radarové základně. Podle ní žádná strana nemá právo o tak důležité věci rozhodnout sama.
Jiří Paroubek ve sněmovně.
Jiří Paroubek ve sněmovně. | Foto: Ludvík Hradílek

Sociální demokraté pak s největší pravděpodobností umístění amerického radaru u nás odmítnou. Na tiskové konferenci to řekl jejich přeseda Jiří Paroubek.

Podle něj se na tom shodlo politické grémium strany. Jeho členy jsou kromě předsedy čtyři místopředsedové a předsedové poslaneckého a senátorského klubu.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová v reakci na postoj socialistů řekla ČTK, že to byly právě jejich vlády, které se Spojenými státy jednání o radaru v letech 2004 až 2006 zahájily. "Nechce se mi věřit, že by stanovisko ČSSD bylo až tak jednoznačné, až tak razantní," uvedla po pátečníám vystoupení sociálních demokratů.

Rozpaky z Putina

Paroubek se vyjářil také ke stanovisku ruského prezidenta Vladimira Putina, kterému se radar USA v Česku nelíbí a dokonce pohrozil účinnou odvetou. "Z jeho stanoviska jsem v rozpacích. Nikdo nám nebude říkat, jak si tady máme dělat bezpečnostní politiku. O tom rozhoduje česká vláda, parlament a lid," řekl Paroubek.

Šéf nejsilnější opoziční strany připustil, že konečné rozhodnutí bude mít koncem týdne předsednictvo a Ústřední výkonný výbor. Je ale nepravděpodobné, že se na stanovisku politických špiček něco změní.

Vše o radaru
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vše o radaru

Podle prohlášení strany ČSSD prosazují systém alianční protiraketové obrany, který by měl být podrobně konzultován také s Ruskem. 

Radarovou základnu spolu se sociálními demokraty odmítají komunisté. Naopak její vybudování v Česku podporují vládní občanští a křesťanští demokraté, zelení podmiňují souhlas tím, že bude součástí obrany NATO.

ČSSD se straníků zeptala přes internet

Sedmdesát procent členů ČSSD, kteří se vyjádřili po internetu, odmítá budování americké radarové základy v Česku. Ještě o 15 procent více sociálních demokratů požaduje, aby bylo o základně vyhlášeno referendum. Po dnešní poradě stranického vedení to řekl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Na internetu podle něj vyjádřilo svůj názor několik stovek členů sociální demokracie. Místopředseda připustil, že jsou to jen ti, kteří mají k internetu přístup, a proto může být konečný výsledek průzkumu jiný.

ČSSD bude totiž podle Škromacha ještě zpracovávat informace z okresních organizací, aby byl celkový výsledek kompaktnější.

Škromach ale neočekává, že by se mohl změnit ve prospěch základny. "Zatím jsem ale, musím říct po pravdě, nepotkal nikoho ze sociální demokracie, kdo by říkal, že by byl pro," dodal místopředseda.

 

Právě se děje

Další zprávy