Ministr Bendl chce snížit platy manažerům. Třeba u drah

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 3. 2009 17:19
Šéfové ČSA a Českých drah budou nejspíš brát méně. Kvůli krizi.
Státním podnikům má podle ministra Bendla v krizi pomoci snížení manažerských odměn.
Státním podnikům má podle ministra Bendla v krizi pomoci snížení manažerských odměn. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Manažeři ve vedení například Českých drah budou muset nejspíš trochu slevit ze svého životního standardu.

Ministr dopravy Petr Bendl by jim totiž rád snížil platy o deset až patnáct procent.

„V době ekonomické krize to pokládám za správné. Jde o opatření, které by se určitě mělo týkat společností, jejichž hospodářské výsledky se nevyvíjejí uspokojivě. A to třeba právě v souvislosti se zmíněnou ekonomickou krizí," uvedl Bendl.

Ministr nemůže nařídit snížení platů sám, pověřil tím však své lidi v dozorčích radách akciových společností, jejichž většinovým vlastníkem je stát.

Návrh ukrojit od platů vrcholového managementu 10 - 15 procent mají přednést na nejbližším jednání příslušných dozorčích rad. Kromě Českých drah má ministerstvo dopravy zástupce i v radách Letiště Praha, ČD Cargo nebo v Českých aeroliniích.

Tam už si však vedení výplaty upravilo. "České aerolinie na krizi v odvětví zareagovaly v personální oblasti již v prosinci loňského roku, a to v rámci Akčního plánu 2009, kdy si členové představenstva a dozorčí rady snížili platy o 15 procent. U zhruba stovky manažerů došlo ke zmrazení mezd na úrovni roku 2008 a snížení odměn o 60 procent. Dalších 5 procent mzdových nákladů, které představují úsporu 350 milionů korun, chceme ušetřit buď zmrazením mezd všech zaměstnanců nebo redukcí počtu zaměstnanců," uvedla tisková mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Snižování platů vrcholného vedení v důsledku hospodářské krize není v současnosti až tak neobvyklé. Na konci ledna jej například oznámilo vedení Tatry Kopřivnice. Snižování platů managementu v podnicích, kde má stát určitý podíl, bylo i součástí „receptu proti krizi", který prosazuje sociální demokracie.

 

Právě se děje

Další zprávy