ČSSD chce kvůli Kalouskovi položit Nečasovu vládu

Domácí Domácí
13. 7. 2012 16:00
Hlasování ve sněmovně by podle nich mělo být v úterý či ve středu příštího týdne
Bohuslav Sobotka a Michal Hašek už jdou zase vládě po krku.
Bohuslav Sobotka a Michal Hašek už jdou zase vládě po krku. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté se kvůli případu ministra financí Miroslava Kalouska rozhodli vyvolat hlasování o důvěře vládě.

Poté, co dnes na plénu sněmovny a poté v bezpečnostním poslaneckém výboru vyvrcholila pře o to, zda ministr Kalousek vyvíjí nátlak na policii vyšetřující případ nákupu letadel CASA, oznámili lídři hlavní opoziční strany, že ještě během dneška se pokusí získat dostatek podpisů ke svolání mimořádné schůze, kde by se hlasovalo.

Jednání by mělo podle nich být v úterý či ve středu příštího týdne.

Socialisté v posledních dnech opakovaně navrhovali premiérovi odvolání Miroslava Kalouska z vlády a jejich předseda Bohuslav Sobotka uvedl, že neexistuje jiná možnost (než hlasování o nedůvěře), jak vyvíjet tlak na to, aby Kalousek z vlády zmizel.

"Pokládáme chování ministra Kalouska za nepřijatelné," uvedl Sobotka. 

Sociální demokraté přišli z hlasováním jen několik hodin poté, co sněmovní bezpečnostní výbor přijal hlasy opozice usnesení s výzvou premiérovi, aby nechal Kalouska odvolat. Petr Nečas na něj nereagoval.

Pokud se sociálním demokratům podaří schůzi a hlasování prosadit, půjde o čtvrtý pokus v tomto volebním období svrhnout kabinet. Dosavadní nebyly úspěšné.

"Nemůžeme kalkulovat na výsledek," řekl k nynějšímu pokusu Sobotka a nastínil další plán. Pokud by prý vláda neobstála, bude ČSSD podle něho jednat s ostatními politickými stranami o rozpuštění sněmovny. Na to je zapotřebí 120 hlasů.

Věci veřejné, které se od doby rozštěpení na VV a LIDEM Karolíny Peake označují za "konstruktivní opozici", už uvedly, že postup sociálních demokratů podpoří. Rozmyslely by si to jen v případě, kdyby premiér odvolal ministra Kalouska a byla zřízena poslanecká vyšetřovací komise v kauze vojenských letounů CASA.

Pokud se ale vláda dál opírá o podobný počet poslanců jako při hlasování o důvěře právě po rozštěpení Věcí veřejných, měla by hlasování přežít. Opozice by totiž pro svržení vlády potřebovala 101 hlasů. Kluby ČSSD, KSČM i Věcí veřejných mají v tuto chvíli 92 hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy