ČSSD by stále vyhrála volby, ODS trochu posílila

sim, mp
20. 5. 2008 15:50
Současná vláda by nyní neměla dostatečný mandát
Paroubek o nos napřed... Ilustrační snímek
Paroubek o nos napřed... Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nálady voličů se poslední měsíce prakticky nemění. Další průzkum veřejného mínění v řadě prokázal, že největší podpoře se nyní těší sociální demokraté Jiřího Paroubka.

Podle čerstvě zveřejněného šetření agentury STEM, která v prvním květnovém týdnu oslovila 1217 lidí starších osmnácti let, by ČSSD nyní volilo 30,3 procenta voličů. Být nyní volby, ODS by získala 24,8 procenta hlasů.

ODS tak za poslední měsíc nepatrně posílila: Snížila náskok ČSSD o pět a půl procentního bodu.

Strana ČSSD ODS KSČM SZ KDU-ČSL SNK-ED Ostatní
Podpora v %         30,3          24,8            11,3 10,6 5,2 0,7 17,1

Analytici zatím neumějí říct, čemu lze nárůst přičíst: "Nelze to jednoduše odhadnout a vztáhnout k určité události. Museli bychom použít jiný typ výzkumu, který pracuje se sledováním rozhodovacích drah jednotlivých voličů," vysvětluje ředitel agentury STEM Jan Hartl.

Sympatie občanů k menším koaličním partnerům zůstávají oproti předešlým průzkumům prakticky stejné. KDU-ČSL by dalo hlas 5,2 procenta voličů, zeleným by lístek do urny vhodilo 10,6 procenta.

Zelení s ČSSD by měli většinu 

Současná vládní koalice tvořená ODS, Stranou zelených a lidovci by ale přišla o křehkou většinu, kterou ve sněmovně v současnosti má. Strany by daly dohromady pouze 95 mandátů.

Strana ČSSD ODS KSČM SZ KDU-ČSL
Počet získaných mandátů ve sněmovně 80 65 25 21 9

Kabinet by však mohl vzniknout, pokud by se obě malé strany po případných volbách spojily se sociální demokracií. Taková vláda by měla pohodlnou koaliční většinu - dohromady by měla 110 mandátů.

Těsnou většinu sto a jednoho hlasu by ČSSD utvořila také pouze se Stranou zelených.

Voleb by se podle šetření určitě zúčastnilo 53 procent oprávněných voličů, třetina občanů s cestou do volebních místností váhá.

 

Právě se děje

Další zprávy