ČSSD bude mít šéfa sněmovny: Vlčka

Martina Macková, jaa
14. 8. 2006 10:24
Praha - Poslanci se odpoledne již posedmé pokusí zvolit svého předsedu. Kandidát ČSSD se k nominaci postaví se slibem: Bude to jen načas.

Právě taková je totiž podmínka ostatních stran - nástupce Lubomíra Zaorálka (ČSSD) musí veřejně prohlásit, že křeslo obsadí dočasně.

Jediným kandidátem na post předsedy dolní komory parlamentu je řadový poslanec sociální demokracie Miloslav Vlček.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek v ČT řekl, že Vlček před volbou slíbí dočasný mandát. "Sociální demokracie bude postupovat v souladu s dohodami, které se dojednaly  v uplynulém týdnu na schůzkách předsedů stran s prezidentem Václavem Klausem," uvedl Hašek.

Infobox
Autor fotografie: Osobní stránky poslance

Infobox

Kdo je Miloslav Vlček
  • Pětačtyřicetiletý šéf olomoucké krajské ČSSD po letošních parlamentních volbách načal už své čtvrté volební období v Poslanecké sněmovně.
  • Jeho dosud nejvyšší funkcí bylo letošní zvolení předsedou vlivného rozpočtového výboru.
  • Spolu s ostatními regionálními šéfy ČSSD podporoval Vlček, který je nyní místopředsedou poslanců ČSSD, návrhy předsedy strany Jiřího Paroubka na řešení patové povolební situace.
  • Narodil se 1. února 1961 v Konici na Prostějovsku. V roce 1989 ukončil studium na provozně ekonomické fakultě Vysoké školy zemědělské v Brně. Pracoval jako ekonom v zemědělském družstvu Ludmírov a ještě v době, kdy působil na finančním úřadě v Konici, se stal v roce 1993 členem sociální demokracie.
  • V 80. letech byl členem KSČ.

Později to potvrdil i sám Vlček: "Ten slib učiním v rozpravě ke kandidátům. Slíbím, že pokud bude druhý pokus o sestavení vlády neúspěšný, tak odstoupím z funkce předsedy sněmovny," uvedl.

Pokud bude Vlček zvolen, podá vláda dosluhujícího premiéra Jiřího Paroubka demisi. Šanci vytvořit nový kabinet dostane předseda ODS Mirek Topolánek.

Aktuálně.cz od zdroje blízkého jednáním zjistilo, že ODS si chce ponechat zhruba stejné posty, které měla ve vládním týmu připraveném s lidovci a zelenými. Jde o deset ministerstev, která by měli v naprosté většině obsadit i stejní lidé, s nimiž ODS počítala pro vládu trojkoalice.

Zdroj také řekl, že Topolánek s Paroubkem jednají nejvíce o tom, kdo obsadí zbývající resorty - budou to nestraničtí odborníci, ale lídři se dohadují na jménech.

Co nás čeká v následujících dnech?

Scénář je takový: ODS nechá zvolit předsedu sněmovny z řad ČSSD, aby mohla být ustavena sněmovna a aby mohla Paroubkova vláda podat demisi. Pak bude pověřen sestavením vlády šéf ODS Mirek Topolánek.

Pokud by se vládu ani na dva pokusy nepodařilo sestavit - kdyby nezískala ve sněmovně důvěru - zvolený předseda sněmovny za sociální demokracii by před třetím pokusem (pro který navrhuje premiéra podle ústavy právě šéf dolní komory) opustil funkci. 

Tento plán vychází z úterního a pátečního jednání pěti předsedů politických stran s prezidentem Václavem Klausem.

Chování a současnou pozici ČSSD dnes označil předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek za přípravu na přesun do opozice.

Paroubek závisí na vládě

Předseda ČSSD Jiří Paroubek oznámil, že jím vedená vláda podá demisi příští úterý. Paroubek v těchto dnech vyjednává s Mirkem Topolánkem o tom, jak bude vypadat menšinová vláda ODS, již by měli sociální demokraté tolerovat.

Pokud by se ČSSD a ODS podařilo vládu dohodnout, uskutečnily by se nejspíš ve sněmovně nové volby předsedy a jedním z nejvyšší ústavních činitelů by se stal Jiří Paroubek.   

Foto: Aktuálně.cz

Zaorálek místopředsedou

Předsednictvo ČSSD schválilo Jiřímu Paroubkovi jeho dosavadní postup při vyjednávání, tedy včetně schůzky u prezidenta Václava Klause. Rozhodlo také, že dosavadní šéf sněmovny Lubomír Zaorálek bude v pondělí kandidovat na místopředsedu dolní komory. 

O další místopředsednické funkce se ucházejí Lucie Talmanová a Miroslava Němcová za ODS, místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal a šéf komunistů Vojtěch Filip.

Předseda zelených Martin Bursík novinářům řekl, že by bylo neudržitelné a trapné, kdyby nebyl žádný kandidát na předsedu sněmovny.

"Bylo evidentní, že dohoda mezi ODS a ČSSD nabývá kontur, které dávají šanci trvalé vládě," řekl ČTK předák komunistů Vojtěch Filip.

 

Právě se děje

Další zprávy