Pátek na Hradě: ČSSD sněmovnu, ODS vládu

Martina Macková
11. 8. 2006 0:00
Praha - Pod taktovkou Václava Klause má dnes na Pražském hradě vzniknout dohoda o nové sněmovně. Předznamená podobu budoucí vlády.

Prezident Václav Klaus sice nechtěl komentovat středeční jednání lídrů všech parlamentních stran; oni sami však naznačili, kam dohoda směřuje: Sněmovnu povede šéf ČSSD a dosluhující premiér Jiří Paroubek, šanci vládnout zemi dostane ODS pod vedením Mirka Topolánka.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

CO CHTĚJÍ STRANY:

ODS
-
Volba předsedy sněmovny s časově omezeným mandátem by znamenala ukončení ustavující schůze sněmovny, demisi vlády Jiřího Paroubka a jmenování Mirka Topolánka, řekl Mirek Topolánek. Předseda sněmovny by pak podle něj měl podat demisi dříve, než by měl možnost jakýmkoli způsobem ovlivnit výběr premiéra. ČSSD
-
Pokud Topolánkova vláda získá důvěru, může být i funkce předsedy  sněmovny definitivní, řekl Jiří Paroubek. Je připraven přistoupit i na kompromis a podpořit menšinovou vládu ODS, v níž by bylo několik nestranických odborníků. KDU-ČSL
- Je připravena podpořit prozatímního předsedu sněmovny, ovšem s tím, že bude existovat politická dohoda, že to nebude on, kdo bude rozhodovat o jakémkoli budoucím složení vlády, řekl Miroslav Kalousek. KSČM
- Komunističtí poslanci podpoří zvolení kandidáta ČSSD do čela sněmovny, pokud občanští demokraté dostanou první pokus sestavovat vládu. V případě, že jejich kabinet nedostane důvěru, a druhý pokus o sestavení vlády bude mít ČSSD, podpoří výměnu předsedy sněmovny za kandidáty ODS. Strana zelených
- Zelení chtějí omezit mandát předsedy sněmovny termínem případného třetího pokusu o sestavení vlády. Takový člověk bude jen politickým kompromisem, neměl by proto rozhodovat o dalším osudu země, řekla Dana Kuchtová.

Paroubek to ve čtvrtek nepřímo potvrdil v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1. Řekl, že by pro něj funkce předsedy sněmovny "v žádném případě" nebyla prohrou.

Co se stane?

Je možné od páteční schůzky lídrů u prezidenta očekávat konec politického patu? Cesta k němu bude určitě narýsovaná.

Se zvolením - dnes ještě premiéra - Paroubka do čela dolní komory Parlamentu budou souhlasit všechny strany. Souhlas se zřejmě Klausovi podaří získat i v tom, že jeho mandát by mohl být za určitých podmínek omezený.

To však bude záviset na úspěchu Topolánkova menšinového kabinetu. Zda vláda důvěru získá, zase záleží na tom, jak bude vypadat. A v tom se zatím ODS s ČSSD neshodly.

ODS si ji chce sestavit sama, ČSSD by ráda navrhovala některé ze členů. "Když by ta vláda byla polopolitická, tak bychom se o tom mohli bavit," uvedl Paroubek. Komunisté už deklarovali, že ji tak nebo tak nepodpoří.

Lidovci a zelení menšinovou vládu zřejmě podrží. I když obě strany daly najevo, že je pro ně spíš přechodnou než variantou na celé čtyři roky.

"Rozumím tomu, proč chce Topolánek vyjednat podporu na čtyři roky, ale my potřebujeme stabilní vládu - kvůli předsednictví v EU a kvůli volbě prezidenta. Jinak kandidát na prezidentský post může využívat situace a v takové konstalaci získávat hlasy koalice i opozice," řekl Aktuálně Martin Bursík.

Prezident Klaus také - opět - zatím nepověří Mirka Topolánka sestavením vlády. Už dříve uvedl, že nemůže dopustit stav, kdy bude mít země "dva premiéry".

"Předtím musí přijít demise vlády, aby Jiří Paroubek nebyl ve střetu zájmů a mohl kandidovat na šéfa sněmovny, na kterého by neměl kandidovat jako premiér," řekl Bursík.

"Malé strany budou vyloučeny definitivně ze hry a také se zdá, že politika typu "S komunisty se nemluví" skončila. Ale jediná jistota je, že v pátek bude pátek," nechce se pouštět do prognóz politolog z Univerzity Palackého Pavel Šaradín.

Body pro Paroubka

Experti se shodují na tom, že Klausův pokus rozdělit politická jednání na dva kusy pomohl především ČSSD, která dosáhla všeho, co doposud chtěla.

"Technicky tyto dva kroky lze oddělit, logicky to začíná být pro někoho výhodné a pro jiného nevýhodné," míní politolog Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Podle něj dal prezident svým návrhem výhodu Paroubkovi. Navíc - podle vyjádření Paroubka - prezident připustil, že by i současný premiér mohl získat navíc ještě šanci sestavit vládu.

Prezident jednal s premiérem o situaci po volbách.
Prezident jednal s premiérem o situaci po volbách. | Foto: Ondřej Besperát

S postem šéfa sněmovny navíc získá triumf, který doposud mohl ve hře vynést Topolánek. Při dalších jednáních o vládě s ČSSD mohl křeslo za něco vyměnit. "Šéf ODS nyní nemůže tuto zásadní kartu ČSSD nabídnout. A ta post nemusí brát jako něco, co směnila, když už to vlastně dostala předem," řekl Lebeda.

Politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého míní, že po dvou měsících jednání i schůzce u Klause vítězí Jiří Paroubek.

"Vítězí na body. Václav Klaus neudělal pro Mirka Topolánka nic navíc," řekl. Podle něj za tím mohou být nejen jejich vzájemné vztahy, ale také různé názorové proudy uvnitř ODS.

Malé strany čeká opozice

Strategií prezidenta, ale především obstrukční taktikou získává ČSSD. Ztrácí ODS a především malé strany.

Komunisté ve čtvrtek například pohrozili, že pokud s nimi ČSSD přestane "počítat", nemůže si ani počítat do svého stovkového součtu ve sněmovně jejich hlasy. Právě sto hlasů, coby stejnou "většinu" jakou disponuje trojkoalice, používá Jiří Paroubek často ve vyjednáváních.

Zatímco lidovci i v dalších průzkumech ztrácí podporu voličů, zelení získávají. Je otázkou, zda jejich voliči vůbec očekávali, že se stanou i vládní stranou, a nebyli by spíš raději, kdyby jejich "alternativa" kritizovala z opozičních lavic.

"Nevnímám to dramaticky. My máme svůj úspěch za sebou," říká také pro Aktuálně.cz Bursík, který připomíná, že právě čeští zelení se do Parlamentu dostali jako první ve střední a východní Evropě. "Nepočítali jsme s tím, že bychom byli ve vládě. Takto to prostě dopadlo," řekl.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle Lebedy míří malé strany jednoznačně do opozice. "Ve chvíli, kdy spolu začnou jednat dvě velké strany, jsou zbytné. To, že Mirek Topolánek stále opakuje, že s nimi počítá, jen jeho přání a nebo výchozí pozice, ze které pak ustoupí. Předjímá to jejich budoucí opoziční roli," řekl Aktuálně.cz.

Pavel Šaradín míní, že se lidovci i zelení do současné situace dostali vlastní vinou. "Je to daň za to, že se velmi brzo rozhodli pro jednu cestu, přitom mají obě blízko k politickému středu," řekl.

"Mohli získat více, kdyby byli pružnější. Prohlášení zelených směrem k ČSSD po volbách nebo Kalouskovo směřování k ODS v posledních dvou letech zablokovalo další cesty," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy